DP kadetov
Dvorana Podmežakla
3. oktober 2015
Gledalcev: 100

 HD Jesenice  – HK Olimpija

9 – 2

(3:0,5:1,1:1)

1:0 SMOLEJ (Podrekar) 18′, 2:0 POGAČNIK (Krmelj, Mravlje) 19′, 3:0 MRAVLJE (Kararić, Krmelj) 19′, 4:0 DEŽMAN PP1 23′, 4:1 Šinkovec 29, 5:1 POGAČNIK (Mravlje, Krmelj) 30′, 6:1 KRMELJ (Mravlje) 31′, 7:1 KRMELJ (Pogačnik) SH1 34′, 8:1 POGAČNIK 38′,  8:2 Povirk (Žitko, Ilić) PP1 53′, 9:2 HOMAN (Nastran) 59′

Streli na gol: HD Jesenice-53 (20,18,15), HK Olimpija-23 (4,10,9)
Kazni: HD Jesenice-14 (4,4,6), HK Olimpija-12 (4,6,2)

HD Jesenice: 1-Žagar (GK), 25-Panjtar (GK), 12-Šega, 20-Kararić, 19-Pogačnik, 7-Mravlje, 8-Krmelj (C), 24-Finžgar, 4-Fartek, 17-Pivk, 22-Jakupović, 21-Dežman, 11-Pogačar, 13-Nastran, 10-Homan, 23-Podrekar, 6-Smolej, 9-Lukan D., 5-Murnik, 16-Lukan A., 18-Török, 14-Čop
Trener: Aleš SODJA

HK Olimpija: Usnik (GK), Kavčič (GK), Brodnik, Cjuha (C), Ilič, Tomanović, Povirk, Smogavec, Pipan, Šinkovec, Gregorčič, Kosmač, Žitko, Stepančič, Žeželj, Sojer, Mehle, Ogrinc, Kos
Trener: Ildar Rahmatullin

Sodnik: Miha Bajt
Linijska sodnika: Matej Arlič, Gašper Franc

Po odpovedi uvodne tekme s Crveno Zvezdo, tradicionalnim tekmecem iz časov bivše države, so se v sobotnem popoldnevu kadeti Jesenic končno predstavili domačim gledalcem. Tokratni nasprotnik je bil seveda še veliko bolj tradicionalen, saj so Podmežaklo gostovali zeleni iz Tivolija, v medijih in med navijači imenovani tudi večni tekmeci. Nekaj vprašanj o stanju ekipe se je pred tekmo pojavljalo, a so domači tekmece pričakali odločeni, da dosežejo prvo zmago.

Tekma se je začela s takojšnjim pritiskom domačih. Zeleni so si že po slabi minuti in pol igre prislužili prvo kazen zaradi nepravilnega naleta, domačim pa v prvem powerplayu ni uspelo “odpreti” vrat gostov. Izrazito napadalno usmerjeni železarji gostom niso dopuščali kaj dosti igre, sami pa so pogosto streljali proti golu gostujočega vratarja. V dvanajsti minuti je prišlo do obojestranske izključitve; pri gostih je na kazensko klop moral zaradi zadrževanja s palico Ilić , pri domačih pa je na hlajenje moral Dežman (udarec s palico). Igra štirih proti štirim ni prinesla uvodnega zadetka na tekmi. Začetni rezultat je na semaforju ostal tako vse do 18. minute, ko je prvi gol za kadete v tekmovalni sezoni dosegel z leve strani Matevž SMOLEJ (podajalec Podrekar). Minuto in sedem sekund kasneje je prvič udaril prvi napad železarjev – po podajah Krmelja in Mravljeta je zadel Tjaš POGAČNIK in povišal na 2:0 za domače. Presenečeni gostje so 22 sekund kasneje le opazovali isti napad pri doseganju še tretjega gola za železarje; tokrat je zadel Matic MRAVLJE (podajalca Kararić in Krmelj). V začetku zadnje minute je v borbi ob ogradi na tekmeca trdo naletel D. Lukan, sodnik pa je (zaradi igranja z visoko palico) po pomoti izključil njegovega brata dvojčka. Domači so manjko igralca na ledeni ploskvi suvereno ubranili in prva tretjina se je končala z visokih 3:0 za domače. Železarji so v prvem delu tekme proti golu gostov sprožili 20 strelov, Olimpiji pa so dopustili pičle 4 strele proti vratom Nejca ŽAGARja.

IMG_1727

 V začetku druge tretjine so gostje tako vstopili s še 66 sekundami prednosti za igro ob igralcu več. Domačim je mrežo uspelo ohraniti nedotaknjeno, zato pa so si gostje 28 sekund po tistem, ko so bile moči na ledu spet izenačene, tudi sami prislužili izključitev. Šestintrideset sekund so železarji potrebovali, da so powerplay izkoristili za dosego četrtega gola na tekmi – po bliskovitem samostojnem prodoru po levi strani je za 4:0 zadel Žiga DEŽMAN. V sedemindvajseti minuti je dobrih sto gledalcev videlo najprej izključitev pri gostih (spotikanje; Povirk), le enajst sekund kasneje pa še pri domačih (igranje z visoko palico; Jakupović). Tri sekunde po tistem, ko je Ljubljančanu kazen potekla, so gostje v powerplayu prvič premagali domačega vratarja. Domači so znali odgovoriti z novim golom prvega napada že v naslednji minuti – na 5:1 je po podajah Mravljeta in Krmelja povišal ponovno POGAČNIK. Le 15 sekund kasneje je po novi podaji Mravljeta na 6:1 povišal Miha KRMELJ. V 33. minuti je sledila izključitev Homana (držanje), a so domači tudi ob igralcu manj znova zadeli – še svoj drugi gol zapored je po podaji Pogačnika dosegel KRMELJ (7:1). V 38. minuti je vnovič zadel POGAČNIK in tako zadel kot zadnji v drugi tretjini (8:1). 33 sekund pred drugim piskom sirene na tekmi je na kazensko klop pri gostih moral znova Ilić. Železarji so v tem delu igre streljali osemnajstkrat, zelenim pa so dopustili deset poizkusov.

IMG_1731

V zadnji tretjini so Jeseničani precej “stopili s plina”. Minute in pol preostalega powerplaya v začetku tega dela igre niso izkoristili za nov zadetek, v podobno medlem stilu pa se je igra nadaljevala tudi v prihajajočih minutah. V 45. minuti je bil zaradi naleta s palico izključen Aljaž Lukan, vendar gostje ob igri z igralcem več niso bili posebej nevarni. Nova izključitev na domači strani je sledila v 53. minuti, ko je na klop za kaznovane moral znova Jakupović (spotikanje). Tokrat so zeleni potrebovali le 18 sekund, da so premagali Žagarja v powerplayu in tako znižali na 2:8. V predzadnji minuti tekme so domači preko Andraža HOMANa dosegli še svoj zadnji, deveti zadetek na tekmi (podal mu je Nastran). Sledila je še tretja izključitev Olimpijinega Ilića, osem sekund pred koncem pa tudi nova mala kazen za D. Lukana, ki je za golom po mnenju sodnika s kolenom nepravilno zaustavil enega od Ljubljančanov. Rezultat na semaforju se v zadnjih sekundah ni več spremenil. Domači so tako dosegli uvodno zmago v letošnjem državnem prvenstvu. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 15:9 za Jesenice.

Aleš SODJA, trener kadetov:
“Do neke mere sem seveda zadovoljen. Smatram sicer, da moramo v sami igri še marsikaj popraviti. Do stanja, v kakršnem bi želel, da fantje so, bomo morali še trdo delati. V zadnjih dveh mesecih marsikaterega treninga nismo opravili dobro,  pogosto sem moral dvigniti glas in koga ošteti. Napredek je kljub temu viden, zadeve se popravljajo. Na nekaterih segmentih igre sploh še nismo delali, v bodoče pa seveda bomo.”

IMG_1735

Tekst in foto: Marko L.