Jesenice, 15.marec 2015
Športna dvorana Podmežakla
DP dečkov, prva tekma za končno 5.mesto

HD Jesenice – HK Celje  

16 – 1

(4:0,2:0,10:1)

Strelci za Jesenice: Török 4 (3+1), Slivnik 4 (3+1), Podrekar 4 (1+3), Finžgar 4 (0+4), Dežman 3 (2+1), Jakupović 2 (2+0), Lukan A. 2 (2+0), Kobal 2 (1+1), Čop 2 (0+2), Krmelj 2 (0+2), Podlipnik 1 (1+0), Potočar 1 (1+0), Verdnik 1 (0+1), Šega 1 (0+1)
Strelec za Celje: Jeseničnik

Streli na gol: HD Jesenice 60 (14,18,28), HK Celje 23 (9,8,6)
Kazni: HD Jesenice 24 (4,6,14), HK Celje 8 (6,2,0)

HD Jesenice: 1-Žagar (GK), 25-Panjtar, 11-Pogačar(C), 20-Kararić, 8-Krmelj, 21-Slivnik, 23-Podrekar (A), 12-Šega, 4-Fartek, 7-Dežman, 19-Török, 22-Jakupović, 24-Finžgar (A), 18-Potočar, 9-Lukan D., 14-Čop, 13-Kobal, 6-Škof, 16-Lukan A., 10-Podlipnik, 3-Verdnik
Trener: Gaber GLAVIČ

HK Celje: Kolin (GK), Flajs Ž. (C), Flajs J., Jeseničnik, Kukovič, Omerzu, Škrjanc-Podergajs, Blazinšek, Čerenjak, Podrekar, Petretič, Čosić, Šiftar, Pečnik
Trener: Jure Gajšek

En mesec je že minil od zadnje tekme dečkov v državnem prvenstvu. V Tivoliju proti Olimpiji so takrat namreč neuspešno zaključili letošnji boj za najvišja mesta. Olimpija je medtem tudi že doživela enako usodo (a seveda stopnico višje), železarjem pa se je po zasnovi tekmovanja ponudila še obveznost, da svoje peto mesto v državnem prvenstvu dokončno potrdijo na dveh tekmah proti Celjanom. Zadnja tekma teh dveh nasprotnikov Podmežaklo se je 1.februarja letos končala z visoko zmago domačih (17:2); tudi pred današnjo tekmo tako ni bilo pričakovati kakih resnejših težav za Jeseničane.

Tako je tudi bilo. Že v drugi minuti tekme je uvodni gol dosegel osmoljenec s sobotne tekme ml.dečkov Matic TÖRÖK. V naslednji minuti je odbiti pak v gol pospravil Aljaž LUKAN. Ko je v šesti minuti zadel še Luc SLIVNIK in je Török dosegel svoj drugi gol v deseti minuti, je bilo jasno, da se gostom ne piše dobro. Posamične akcije domačih so si sledile ena za drugo, sama igra pa ni ponudila kakih presežkov. Pri domačih sta si v prvem delu dvominutno kazen prislužila Fartek (udarec s komolcem) in Török (igranje z visoko palico), gostje pa ju niso kaznovali z golom. Pri Celjanih so si male kazni prislužili Ž. Flajs (udarec s komolcem), Kuković (udarec s kolenom) in Petretič (spotikanje), prva taka situacija pa se je končala s četrtim domačim zadetkom v deseti minuti. Domači so v raztrganem prvem delu sprožili 14 strelov v okvir vrat vratarja Slavijinih mlajših dečkov; v tem primeru torej vratarju celjskih dečkov. Gostje so na vrata Nejca ŽAGARja sprožili devetkrat.

Druga tretjina je minila v še bolj izraziti premoči domačih, ki so praktično ves čas oblegali celjski gol. Že po 17 sekundah si je novo kazen prislužil Fartek (spodnašanje). Edina dva zadetka v tej tretjini sta padla v 24.minuti, ko sta v razmaku 11 sekund zadela Marcel KOBAL in Žiga DEŽMAN. Sledila je izključitev Ž.Flajsa pri gostih zaradi naleta s palico, domači powerplay pa ni bil učinkovit. Še pred iztekom kazni za goste si je tudi Potočar na domači strani prislužil dvominutno hlajenje na kazenski klopi (nabijanje na ogrado), gostje pa so v powerplayu pravzaprav imeli srečo, da niso prejeli še kakega zadetka, saj so domači tudi ob igralcu manj ves čas oblegali gostujoči gol. V predzadnji minuti druge tretjine je bil zaradi napada s telesom izključen še Krmelj, a so tudi ob tej priložnosti domači večinoma stiskali Celjane v njihovo tretjino ob igri z igralcem manj. Tretjina se je končala ob 16 domačih strelih v okvir gostujočih vrat, ter osmih strelih Celjanov.

V zadnji tretjini je priložnost za branjenje domačih vrat dobil še Gašper PANJTAR. Minuta in osem sekund je minila, ko si je kazen zaradi zadrževanja s palico prislužil Slivnik, na igrišču pa je bilo seveda vse po že videnem scenariju. Na 7:0 je v 44. minuti povišal s svojim drugim zadetkom na tekmi Aljaž Lukan. Dobro minuto in pol kasneje je zadel še Ahmet JAKUPOVIĆ. Še v isti minuti je sledil zadetek Slivnika, tudi njegov drugi na tekmi. Naslednja minuta je prinesla najprej edini gol za goste; po napaki v napadalni tretjini domačih, so se nenadoma kar trije Celjani znašli pred nemočnim Panjtarjem in ga premagali. Par sekund kasneje je dvominutna kazen doletela Farteka (spotikanje), ki je ob tem še nekoliko vrtel jezik in si prislužil še disciplinsko kazen desetih minut. V nadaljevanju nobena od ekip več ni bila kaznovana. Jakupović je dosegel svoj drugi, ter jeseniški deseti gol v 54.minuti. Le dvajset sekund kasneje je ponovno zadel Slivnik. Tudi Török ni želel zaostajati in je v 55.minuti še sam dosegel svoj tretji gol, ter tako domače povedel v vodstvo z 12:1. V zadnji tretjini je priložnost za igro dobil tudi četrti napad; fantje so vse skupaj lepo izkoristili in si nabrali nekaj točk. Tako je v 57.minuti zadetek dosegel Jani PODLIPNIK. V zadnjih minutah povsem izmučenega gostujočega vratarja so premagali nato še Dežman (v 58.minuti), Anže PODREKAR (v 60.minuti) in Rok POTOČAR (devet sekund pred koncem tekme). V zadnjem delu so domači proti vratom gostov streljali kar 28-krat, gostje pa so skupaj spravili šest strelov proti domačemu golu.

Prva od dveh potrebnih zmag za končno peto mesto je torej na računu. Povratna tekma sledi naslednjo nedeljo v Celju.

Tekst: M.L.
Foto: Gregor Podlipnik