Liga EBYSL
Ledena dvorana Liebenau, Gradec, Avstrija
22. december 2016
Gledalcev: 31

HD Jesenice logograz-99ers-logo2 – 7

(1:1,0:5,1:1)

 

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 Pichler (Kaltenegger, Pirker) 18′
1:1 MAŠIČ N. (Svetina, Zor) 19′
1:2 SVETINA E. (Brglez) 28′ SH1
1:3 MAŠIČ N. 32′
1:4 RAJSAR (Sodja, Brun Rauh) 32′
1:5 AVSENEK 37′
1:6 URUKALO (Kogovšek) 40′
2:6 Hirschberger (Voglsinger) 46′
2:7 RAJSAR (Šturm) 46′

Streli na gol: Graz 99ers   26 (9,11,6); HD Jesenice   34 (11,13,10)
Kazni: Graz 99ers   10 (4,-,6); HD Jesenice   8 (-,8,-)

Sodnik: Florian Widmann
Linijska sodnika: Maximilian Moisi, Thomas Vaczi

Graz 99ers: 1 Troha (GK), 24 Jeromel (GK), 3 Nikolic , 5 Meixner, 6 Pichler, 10 Atamanchuk, 11 Atzl, 13 Lennkh, 14 Voglsinger, 15 Egger, 16 Brozovsky, 17 Stradner, 18 De pauli, 19 Winkler, 20 Kaltenegger, 21 Hirschberger, 22 Pirker, 23 Faltejsek
Trener: Markus Losch

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 3 Zor, 4 Ivančevič,  5 Brun Rauh, 6 Stojan, 7 Hadzić, 8 Urukalo, 9 Rajsar, 10 Svetina R., 11 Brglez, 13 Crnović, 15 Avsenek, 16 Brus, 17 Šabanović, 18 Pretnar, 20 Mašič, 21 Korošec, 22 Svetina E., 23 Sodja, 24 Šturm
Trener: Gaber GLAVIČ
Po krajšem premoru se je s tekmami včeraj nadaljevala tudi liga EBYSL. Ekipa U20, ki jo uspešno vodi trener gaber GLAVIČ, se je podala na enega od krajših potovanj v ligi – avstrijsko-štajerski Gradec. Domačim v letošnjem tekmovanju v ligi EBYSL ne gre prav po pričakovanjih, s čimer pa se varovanci jeseniškega trenerja niso prav posebej ubadali. 

Prvih dvajset minut dokaj enakovrednih

Nekoliko zarjavelo je delovala igra železarjev v uvodu v tekmo v dvorani Liebenau. Pa ne, da bi bili železarji slabi, a tiste prave agresije in mletja nasprotnika vseeno ni bilo videti. Začelo se je sicer obetavno, saj je bil že po 79 sekundah igre zaradi spotikanja izključen Stradner pri domačih. Jeseniški powerplay ni bil učinkovit, tako da je ostalo pri začetnem rezultatu. Vse do konca desete minute sta nato ekipi izmenjaje se poskušali doseči zadetek in preiti v vodstvo, a sta bili obe obrambi na čelu z vratarjema dovolj pozorni, da sta mreži ostali nedotaknjeni. Zaradi naleta s palico si je takrat kazen prislužil Voglsinger. Še drugič železarjem številčne prednosti ni uspelo pretvoriti v vodilni zadetek, tako da je bilo dobrih osem minut pred koncem uvodne tretjine na semaforju še vedno 0:0. Tudi v nadaljevanju nobena od ekip ni uspela vsiliti svojega ritma nasprotnikom, zato je peščica gledalcev še naprej ostajala prikrajšana za zadetek. Nekoliko podjetnejši od svojih domačinov so železarji vseeno bili. Tako stanje je trajalo vse do osemnajste minute, ko so domači preko Pichlerja povedli. Težko bi rekli, da nezasluženo, vsekakor pa so železarje z zadetkom nekoliko presenetili. Morda pa bi bilo pravzaprav bolje zapisati – prebudili. Sad resnejšega pristopa je bil izenačujoči zadetek le devetinpetdeset sekund kasneje, za katerega so poskrbeli Zor, R. Svetina (podajalca) in Nejc MAŠIČ (strelec). Dobra minuta do uvodnega piska za konec tretjine ni več prinesla novih sprememb na semafor, tako da sta se ekipi v garderobi odpravili rezultatsko poravnani na ena. Razmerje v strelih v prvi tretjini – 9:11 v korist Jesenic.

Strelska poezija železarjev

Najbrž so fantje slišali marsikatero pikro od trenerja v odmoru med tretjinama. Štajerci se tudi v drugi tretjini niso in niso hoteli predati, tako da se je mrtvi tek obeh ekip nadaljeval. Zaradi zadrževanja s palico je bil v štiriindvajseti minuti izključen Šabanović. Igralski deficit so železarji uspešno izničili in nato slabi dve minuti igrali v polni postavi. Sledila je izključitev Ivančeviča v sedemindvajseti minuti (spodnašanje). Šestintrideset sekund kasneje so Jeseničani dosegli vodilni gol celo ob igri z igralcem manj. Zanj sta po hitrem napadu poskrbela Brglez (podajalec) in Erik  SVETINA (strelec). Izključevanje Jeseničanov se je nadaljevalo v devetindvajseti minuti, ko je “za rešetke” zaradi nepravilnega oviranja moral Stojan. Že prej izključenemu Ivančeviču je ostalo še sedemintrideset sekund kazni, z obema situacijama pa so gostje z Jesenic uspešno opravili. Nagrada za požrtvovalnost in prizadevnost je (dvakrat) prišla v dvaintrideseti minuti. Najprej je na plus dve s svojim drugim golom na tekmi rezultat pomaknil MAŠIČ (1:3), sedemindvajset sekund kasneje pa je po akciji Sodje in Bruna Rauha na 1:4 za Jesenice povišal Patrik RAJSAR. Ob izključitvi dvakratnega strelca Jesenic (Mašiča) v šestintrideseti minuti (zavlačevanje igre) so železarji nadaljevali svoj strelski show v drugi tretjini – s solo akcijo je namreč na 1:5 povišal Rok ASENEK. Strelec je tako dosegel že drugi jeseniški gol ob igri z igralcem manj na tekmi. Sredi osemintridesete minute je bil “končno” zaradi zadržeavanja s palico izključen tudi Meixner pri domačih. Jeseničani ob igri z igralcem več niso znova zadeli, so pa domače toliko utrudili, da jim je to uspelo le osem sekund po tistem, ko je bilo na ledeni ploskvi spet pet domačih hokejistov. Za sijajnih 1:6 je po podaji vratarja Kogovška (!) zadel branilec Žiga URUKALO. Ob vsej kanonadi in zadetkih se morda zdi presenetljivo razmerje v strelih v drugi tretjini (11:13 za Jesenice), a je potrebno vzeti v obzir tudi vse izključitve v tem delu. Železarji so bili v tem delu tekme preprosto boljši nasprotnik, zato je bilo visko vodstvo povdem zasluženo. 

Zaspana zadnja tretjina

Po izjemni in učinkoviti predstavi v drugem delu, so si železarji lahko privoščili tudi nekaj manj “dirkanja” v zadnejm delu. Pred domača vrata je namesto hrvaškega vratarja Trohe stopil njegov kolega Jeromel. V šestinštirideseti minuti je za domače zadel Hirschberger (2:6), tudi najmanjše upanje na preobrat pa je le dvanajst sekund kasneje domačim ubil RAJSAR s svojim drugim golom na tekmi (2:7, podajalec Šturm). V prihajajočih minutah so si domači dvakrat prislužili malo kazen, obakrat pa je na kazensko klop moral Voglsinger. Najprej je v petdeseti minuti moral na hlajenje zaradi udarca s palico. Kazen je v celoti odsedel, saj železarji pritisku navkljub niso znova premagali Jeromela. Komaj se je Voglsinger v dvainpetdeseti minuti vrnil na ledeno ploskev, že si je devetnajst sekund kasneje prislužil novo kazen, tokrat zaradi spotikanja. Železarji so domačega vratarja sicer obstreljevali, a ob tem – zadovoljni z visokim rezultatom – najbrž nekoliko tudi štedili moči za prihajajoče preizkuse. Ob koncu tretjine je bilo razmerje v strelih 6:10 za Jesenice, varovanci trenerja Glaviča pa so se tako lahko razveselili visoke gostujoče zmage. 

V tekmovalnem smislu ekipi U20 sledi nekaj dni počitka, saj bodo naslednjo prvenstveno tekmo odigrali Podmežaklo 2. januarja 2017 proti beljaškim orlom. Ne bodo pa fantje ves teden brez tekem, saj bodo od ponedeljka do četrtka na t.i. “češki turneji”, na kateri bodo svojo formo poizkušali izpiliti in morda še za kak nivo dvigniti. 

Tekst: Marko L.