DP U19
Dvorana Podmežakla, Jesenice
15. november 2015
Gledalcev: 90

 

HD Jesenice – HK Celje

2 – 1 (OT)

(0:0 1:1,0:0  – 1:0)

Strelci: 0:1 Mercina (Grahut, Jeram F.)  PP1 27′, 1:1 GLAVIČ (Kapel) 38′, 2:1 SVETINA E. (Seršen, Tarman) 63′

Streli na gol: HD Jesenice  49 (18,14,14,3), HK Celje  30 (6,16,4,4 )
Kazni: 
HD Jesenice  6   (2,4,0,0), HK Celje  29 (2,27,0,0 )

HD Jesenice: 25 Kogovšek (GK), 1 Žagar (GK), 20 Tarman, 16 Brus, 12 Glavič (C), 18 Kapel, 9 Trkulja, 8 Urukalo, 15 Brun Rauh, 22-Svetina E., 19 Seršen, 11 Brglez, 21 Korošec, 13 Crnović, 24 Šturm, 6 Rajsar, 23 Sodja, 7 Šabanović, 4 Ivančevič, 10 Pavlič, 17 Svetina R., 14 Pretnar
Trener: Gaber GLAVIČ

HK Celje: 29 Picelj, 30 Jeram, 38 Srebot, 2 Voh, 97 Jezovšek, 14 Mercina, 16 Čirić, 8 Jeram F., 12 Jeram U., 33 Senica Pintar, 11 Grahut, 91 Kolar
Trener: Jure Gajšek

Sodnik: Miha Bulovec
Linijska sodnika: Nataša Pagon, Anže Bergant

Celjska U19 ekipa je tista, ki je (v tekmovanju U18) opravila z železarji v finalu lanskega državnega prvenstva. Med ekipama torej vlada kar hudo rivalstvo, tudi letos pa seveda velja, da gre pri Jeseničanih za precej mlajšo zasedbo. To seveda pomeni zaostanek v fizičnem smislu, zato je bilo za goste iz knežjega mesta potrebno pripraviti ustrezno taktiko. Gostje so se na tekmi pojavili le z dvema popolnima peterkama in dvema vratarjema, a domačega stratega to ni prepričalo v spremembo načrta – počasi in odgovorno v tekmo. Tudi pri domačih je manjkal Ivančevič, ki je staknil neprijetno poškodbo na sobotni kadetski tekmi v Zalogu. Vsa uvodna tretjina je tako minila v racionalni igri gostov in nenehnem pritisku domačih, ki pa navkljub obilici poizkusov ni prinesel rezultata v obliki zadetka. Zaradi udarca s palico je prvi na tekmi na klop za kaznovane moral Mercina pri Celjanih. Dve minuti postavljene igre v napadalni tretjini domačim ni prineslo veselja. Podobno se je godilo gostom, ki so slabi zadnji dve minuti uvodne tretjine imeli powerplay; zaradi naleta na ogrado je bil namreč izključen Glavič. Domači so v prvem delu sprožili osemnajst strelov, Celjani pa šest, vendar sta obe mreži do izteka dvajsete minute ostali nedotaknjeni.

IMG_2199[1]

Enajst sekund kazni je preostalo Glaviču še za drugo tretjino. Zadevo so domači izpeljali brez težav in v nadaljevanju ponovno poizkusili s pritiskom. Za razliko od prve tretjine, so nekoliko bolj aktivno delovali tudi gostje, ki so Žigo KOGOVŠKA, jeseniškega vratarja, kar resno in pogosto preizkušali. V 24. minuti si je grdo potezo privoščil Voh pri Celjanih, saj je enega od domačih igralcev “nabodel” z rezilom svoje palice. Za kazen mu ej glavni sodnik Bulovec prisodil  pet minut kazni, plus predčasen odhod pod prho. Zdelo se je, da bodo tako še dodatno zdesetkani gostje prej ali slej ostali brez moči in na ta način železarjem omogočili lažjo pot do zmage. Pa se ni razpletlo ravno tako. Že v naslednji minuti si je malo kazen zaradi zadrževanja prislužil Rajsar, le 44 sekund kasneje pa mu je na prostor za kaznovane sledil še Urukalo (nalet s palico). Tako je namesto petih minut obleganja gostujočih vrat, domača ekipa kar naenkrat morala braniti svoja vrata. Da bi bila nesreča večja, so gostje priložnost izkoristili in v 27. minuti povedli z 0:1 z golom Mercine.  Ko sta obe kazni domačima minili, je ostalo od petminutne celjske kazni še približno minuta in pol. Domači so silovito pritisnili in v eni od akcij že premagali celjskega vratarja (sicer Jeseničana), dvignili roke in začeli s proslavljanjem, vendar sodnik zadetka ni dosodil. Vse skupaj je presenetilo tudi spodaj podpisanega merilca časa, ki je tudi z znano Avsenikovo Golico za nekaj trenutkov sodeloval v proslavljanju in ustavil čas. Ker se je igra nadaljevala, je prišlo do nekaj zmede, ura je ponovno stekla, se ustavila, časomerilec je vrnil nekaj sekund,a jih potem na zahtevo glavnega sodnika kar precej tudi “spustil”.  Kakorkoli, za nenamerno napako se podpisani opravičujem, nobena od ekip pa tudi ni bila oškodovana. Končno je ob igri petih proti petim kapetan domačih Gašper GLAVIČ izenačil v 38. minuti (podal mu je Kapel). V naslednji minuti si je še svojo drugo kazen zaradi udarca s palico na tekmi prislužil Celjan Mercina, kljub pritisku domačih, pa se do izteka igralnega časa v drugi tretjini gostujoča mreža ni več zatresla. Železarji so v tem delu igre na vrata Piclja streljali štirinajstkrat, sami pa so proti golu Žige KOGOVŠKA dopustili šestnajst strelov.

V zadnji tretjini je 90 gledalcev tako pričakovalo odgovor na vprašanje katera ekipa bo zmagovalec zanimivega,a v marsikaterem pogledu prav “šahovskega” dvoboja. Gostom je ostalo še 54 sekund kazni iz druge tretjine, a jih je z nekaj lepimi obrambami zaostanka rešil Picelj. Vidno je gostom v nadaljevanju začelo zmanjkovati moči, vendar se domači niso brezglavo zaleteli v napadalno tretjino. Celjani so prežali na možnost kakega hitrega protinapada in se branili z zgoščevanjem prostora pred svojimi vrati. Domači so ves čas pritiskali, a skozi granitno obrambo gostov niso našli poti. Nekaj več možnosti za vodilni zadetek se je železarjem ponudilo med 53. in 55. minuto, ko je na klop za kaznovane zaradi zadrževanaj s palico moral celjski kapetan Grahut, mreža pa se tudi ob tej priložnosti ni zatresla. Nekaj lepih priložnosti domačim prav po nesrečnih naključjih ni uspelo kronati z drugim zadetkom. V 57. minuti je gostujoči trener vzel pol minute odmora in pomagal svojim utrujenim igralcem do sape. Zadnjih nekaj minut je minilo v obleganju gostujočih vrat, a vseeno pazljivo, da ne bi prišlo do kakega neželenega pobega na drugi strani. Ker nobena od ekip ni bila rezultatsko boljša od nasprotnikov v šestdesetih minutah igre, je bil na vrsti podaljšek. V tretji tretjini so domači zbranost celjskega vratarja preizkusili štirinajstkrat, zdolgočaseni domači čuvaj mreže pa je posredoval vsega skupaj štirikrat.

V podaljšku sta bili ekipi enakovredni- Celjani so celo sprožili en strel več od železarjev (3:4), vendar pa je gol za končno veselje ob zmagi le uspelo doseči domačim – tik ob izteku 63. minute je za zmago po podajah Seršena in Tarmana zadel Erik SVETINA.

IMG_2196[1]

Gaber GLAVIČ, trener ekipe U19:
“Za nami je zanimiva tekma. Celjanov je pripotovalo presenetljivo malo in po neki logiki bi se jih morali lotiti agresivno, s forcheckom. Odločil sem se, da razlika v starosti in individualni kvaliteti hitro lahko prinese neprijetne posledice za mojo ekipo, če se bomo s Celjani spustili v dirjanje, v odprt boj. Tako sem fantom naročil, naj goste raje čakajo in skrbijo za trdo, organizirano obrambo. To nam je tudi uspevalo. Ob koncu smo po hudi borbi zmagali, menim da povsem zasluženo. To pa je tudi edino, kar je na tej tekmi štelo.”

Tekst in foto: Marko L.