DP dečkov (U14)
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
20. december 2016
Gledalcev: 69

HD Jesenice samo logo

8 –  7

(1:2,2:2,5:3)

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 HD Jesenice  6′ PP1
1:1 HK Olimpija 17′
1:2 HK Olimpija 20′
1:3 HK Olimpija 30′
2:3 HD Jesenice 34′
3:3 HD Jesenice 36′
3:4 HK Olimpija 40′
4:4 HD Jesenice 43′
5:4 HD Jesenice 43′
6:4 HD Jesenice 44′
7:4 HD Jesenice 45′
8:4 HD Jesenice 45′ SH1
8:5 HK Olimpija 47′ PP1
8:6 HK Olimpija 52′ PP1
8:7 HK Olimpija 60′ SH1

Streli na gol:  HD Jesenice  35 (10,10,15) ; HK Olimpija   29 (9,8,12)
Kazni: HD Jesenice  10 (-,4,6); HK Olimpija   10 (2,4,4)

Sodnika: Miha Bajt, Denis Crnkić

HD Jesenice: 1 Škrjanc (GK), 25 Avsenek (GK), 9 Seršen, 24 Dolinar, 23 Slivnik, 19 Török (C), 16 Bergelj, 12 Gasar, 13 Langus, 7 Rijavec, 10 Krupenko, 8 Baloh, 22 Miklič, 4 Rep, 5 Korošec, 15 Svetlin, 18 Kaltak, 3 Crnkić, 17 Čufer, 20 Sintič, 14 Glavič D., 6 Šmid
Trener: Aleš SODJA

HK Olimpija: 1 Zupančič (GK), 35 Kavčič (GK), 5 Pratneker Hatić, 26 Kramar, 18 Sopotnik, 8 Sečen T., 15 Šubic, 10 Sečen N., 19 Sojer, 3 Žibert, 9 Brodnik, 23 Petronijevič Lepša, 21 Hebar, 22 Smolnikar, 17 Sever, 11 Žeželj, 13 Kopač, 20 Turšič, 27 Jurić
Trener: Igor Beribak
Devetega oktobra so varovanci trenerja Aleša SODJE doživeli edini konkretnejši poraz v tej sezoni – proti Olimpiji v Ljubljani (7:2). Prav gotovo je domači strateg zato sestavil taktiko, ki bi Ljubljančanom vrnila “milo za drago”, kakor se temu reče. Ekipi sta odigrali tesno ter večino srečanja v marsikaterem pogledu povsem izenačeno tekmo. Ob koncu so spričo nekaj norih minut v zadnjem delu zmago slavili železarji, ob kakem drugače odbitem paku pa bi se tehtnica lahko nagnila tudi na drugo stran.

img_8887

Začeli dobro, a ob koncu tretjine popustili

Domači so v želji po poravnavi računov začeli odločno. Ob koncu četrte minute so zaradi zadrževanja s palico gostje prvič morali braniti svoja vrata z igralcem manj. Dolgo časa je prvi jeseniški napad vrtel pak po napadalni tretjini in ob koncu po minuti in petindvajsetih sekundah številčne prednosti z golom kapetana tudi povedli (1:0, 6. minuta). V nadaljevanju sta se ekipi izmenjavali v napadih, sam hokej pa ni ponujal kakih presežkov. Dobro so Ljubljančani vedeli, od kod preti največja nevarnost v rdeči ekipi. Gostje v belo-zelenih dresih so pogosto poskušali s solističnimi vložki, nekaj več všečne kombinatorike pa je prikazala le njihova mlajša peterka. V sedemnajsti minuti so po navidez nenevarni akciji gostje prvič premagali Nejca ŠKRJANCa in rezultat izenačili na 1:1. Že se je zdelo, da se bo prva tretjina končala ob neodločenem rezultatu, ko so osemindvajset sekund pred koncem uvodnega dela gostje nepričakovano prvič na tekmi povedli (1:2, 20. minuta). Tesno je bilo tudi razmerje v strelih v okvir vrat v prvi tretjini – 10:9 za železarje.

img_8891

Zaostali, se pobrali, pa spet zaostali

Zdelo se je, da so železarji zmožni še precej boljše predstave, kakor so jo prikazali v prvi tretjini. Načrte jim je prekrižala izključitev enega od branilcev v začetku triindvajsete minute (držanje), zaradi katere so se bili dve minuti prisiljeni krčevito braniti. Gostom Škrjanca ni uspelo premagati in lov za izenačenjem se je lahko nadaljeval. Zaradi spotikanja je na prostor za kaznovane moral eden od Olimpijinih napadalcev v šestindvajseti minuti. Domači powerplay je bil prejkone slab, gostje pa so igralcu manj navkljub celo nekoliko zadrževali pak v jeseniški obrambni tretjini. Triindvajset sekund kazni je še preostalo gostujočemu hokejistu, ko si je kazen pri domačih zaradi udarca s kolenom prislužil eden od napadalcev. V nadaljevanju so dobro minuto in pol powerplay imeli gostje, do spremembe rezultata pa ni prišlo. So se pa gostje novega gola razveselili pol minute po tistem, ko sta obe ekipi spet igrali v polnih postavah (1:3, 30. minuta). Nekaj naslednjih minut so domači delovali precej zbegano, potem pa so v štiriintrideseti minuti dvakrat v razmiku sedemintridesetih sekund z akcijama prvega napada premagali gostujočega vratarja in rezultat izenačili na 3:3. Lepa priložnost za železarje, da še drugič na tekmi preidejo v vodstvo, se je ponudila v začetku osemintridesete minute, ko je na “hlajenje” zaradi nepravilnega oviranja moral še enkrat isti Ljubljančan, ki je bil izključen že pred tem. Železarjem nov powerplay gol – močnemu obleganju gostujočih vrat navkljub – ni uspel in znova se je zdelo, da bosta ekipi drugi odmor pričakali rezultatsko poravnani. Kakor v prvi tretjini, pa so tudi tokrat Ljubljančani imeli svojo računico in tako enaitrideset sekund pred drugim piskom sirene na tekmi še četrtič ugnali domačega vratarja ter tretjino zaključili z minimalnim vodstvom (3:4). Razmerje v strelih v okvir vrat nasprotnikov v drugi tretjini – 10:8 za Jesenice. 

img_8862

Nore tri minute zadostovale za zmago nad tradicionalnimi tekmeci

Dvakrat so tako domači tik pred koncem tretjine prejeli zadetka, s katerima so zaostali. V zadnji tretjini se je tako obetal nov lov za nasprotniki ter ogorčen boj za vsak centimeter ledene ploskve. Izenačeni prvi dve peterki obeh ekip, ki se do obisti poznata, si skorajda nista več mogli pripraviti kakih posebnih presenečenj, niso pa bili gostje pripravljeni na nenadni zadetek jeseniške tretje peterke  v začetku triinštiridesete minute, s katerim sta bili moštvi spet rezultatsko poravnani (4:4). Uradni napovedovalec v dvorani še ni povedal vseh podajalcev in strelcev pri izenačujočem zadetku, ko so domači triindvajset sekund kasneje znova udarili in povedli s 5:4. Ko so dobro minuto kasneje zadeli še šestič na tekmi (6:4), se je zdelo, da je odpor gostov iz glavnega mesta dokončno zlomljen. Igra Ljubljančanov je v tistih trenutkih popolnoma razpadla, vse skupaj pa je privedlo do še sedmega domačega gola petindvajset sekund kasneje (7:4, 45. minuta). Sledila je izključitev zaradi grobosti na jeseniški strani, potolčenim igralcem Olimpije pa so domači ob igralcu manj v protinapadu po štirinajstih sekundah zabili še osmič na tekmi (8:4). V dveh minutah in dvainštiridesetih sekundah so domači tako dosegli kar pet zadetkov in iz zaostanka z enim golom prišli do prednosti štirih. Burno dogajanje se je nadaljevalo šestintrideset sekund po osmem jeseniškem golu, ko je bil izključen še eden od domačih hokejistov. Železarji so se bili tako prisiljeni braniti z dvema igralcema manj. Prvo kazen so uspešno ubranili, a zadetek prejeli tri sekunde po tistem, ko se je na led vrnil četrti igralec (8:5, 47. minuta). Če drugega ne, so ob solidnem vodstvu vsaj nadaljevali lahko v polni postavi. V petdeseti minuti je znova prišlo do izključitve pri železarjih – tokrat je v obrambni tretjini živce izgubil eden od domačih napadalcev (grobost). Igralci Olimpije so osemindvajset sekund pred koncem powerplaya zadeli za znižanje na 8:6 (52. minuta). Do konca tekme je ostalo še več, kot osem minut in pol in jasno je bilo, da se bo železarjem za zmago potrebno še pošteno potruditi. K sreči sta pričakovani napad gostov presekali izključitvi – prvo so si zaradi udarca s komolcem prislužili v začetku petinpetdesete minute, a so jo tudi uspešno ubranili. Do konca je Ljubljančanom tako ostalo še slabe štiri minute, ki pa jih niso več zmogli začiniti s kakimi resnejšimi napadi. Domači so pak preprosto skrili, ga po več kot minuto držali v napadalni tretjini in podobno. Ko je dobro minuto pred koncem zaradi igranja z visoko palico znova prišlo do izključitve pri gostih, je postalo jasno, da bo zmaga ostala doma. Znova je domačim uspelo pak pripeljati v napadalno tretjino, kjer pa so ga po manjši neprevidnosti izgubili; gostje so po hitrem protinapadu še sedmič na tekmi premagali Škrjanca in petnajst sekund pred koncem tekme postavili končni rezultat (8:7). Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 15:12 za domače.

img_8898

Železarji so sicer znova v tekmi proti Olimpiji prejeli sedem zadetkov ter gol dobili v zadnji minuti vsake tretjine. Kar pa razveseljuje pa je dejstvo, da se tudi ob konkretnejšem zaostanku niso predali, pač pa so pokazali obilo gorenjske trme, s katero so tekmo na veliko veselje svojih podpornikov ob koncu pripeljali v svojo korist.

sodja-2Aleš SODJA, trener:
“Nismo bili pravi. Najbrž smo v procesu treninga skozi teden naredili nekaj narobe. Delali smo sicer podobno, kakor delamo običajno, a so bili vmes prosti dnevi … ni bilo tekme in se nam je očitno nekoliko podrl ritem. Ugotovil bom, kaj je bilo narobe. Imeli smo kakega odsotnega igralca (Adrović), pa nekaj takih, ki zaradi bolezni niso igrali optimalno pripravljeni (Dolinar, Seršen). No, se je pa v pravem trenutku izkazal Svetlin, ki je dal – po mojem mnenju – odločilni gol. Ob koncu smo dobili tisto, kar smo želeli (zmago), tako da smo v nadaljevanju odvisni le sami od sebe.”

Tekst in foto: Marko L.