EC VSV : HD mladi Jesenice 2:3
(1:0, 1:2, 0:1)

Beljak, mestna dvorana. Gledalcev: 100. Sodniki: Hausott, Johnstone, Kazianka.

Strelci: 1:0 Rauchenwald (Ban, Krumpl, 17., PP1), 2:0 Rauchenwald (Brunner, Ratz, 31., PP1), 2:1 Podrekar (Hribljan, Jeklič M., 33), 2:2 Sodja (Lahajnar, Zupan, 35.), 2:3 Lahajnar (Sodja, Rakovič, 47., PP1)

Kazenske minute: VSV 12 (2, 2, 8), Jesenice 22 (2, 4+10 (Török), 6)
Streli na gol: VSV 35 (11, 13, 11), Jesenice 53 (18, 17, 18)

HD mladi Jesenice: Pavlič, Vilman, Rakovič, Zupančič, Lahajnar, Sodja, Zupan, Kozar, Stan, Podrekar, Hribljan, Jeklič M., Kraigher, Podlesnik, Török, Hadžič, Krašovec, Jeklič A., Jesnterle, Čamdžić, Tišov, Sintič. Trener: Marjan Kozar.

V Beljak na četrti zaporedni karavanški dvoboj, so se mladi Jeseničani podali nekoliko oslabljeni. Brez Petra Bizalja, ki še vedno zdravi poškodbo po tekmi z Linzem in ga do konca meseca na ledu zanesljivo še ne bo, se je moral Marjan Kozar znajti še brez poškodovanega Vida Jazbeca, ki zdravi poškodbo noge. Na spisku igralcev ni bilo niti Matica Zajška zaradi kvote petih igralcev starejših od 20 let. Zato so svojo priložnost dobili igralci kadetske ekipe.

V uvodnih minutah sta se nasprotnika tipala in igrala zelo previdno. Počasi so Jeseničani prevzeli pobudo in bili več pri ploščici. A premoč je bila jalova, saj si pravih priložnosti niso ustvarili. Blizu zadetku sta bila Žan Zupan in po odbitem ploščku še Nik Lahajnar, v prvi polovici prve tretjine pa je bilo to tudi vse, kmar se je omembe vrednega zgodilo na ledu. Nato pa so domači izepljali nevaren napad, dvakrat zaporedoma je poskusil Rene Krumpl, vendar je Jure Pavlič oba poskusa znal ukrotiti. V protinapadu je poskušal Urban Sodja, vendar ga je ravno Krumpl nepravilno oviral in Jeseničani so imeli priložnost povesti iz power playa. Preveč podaj ni pripeljalo do prave priložnosti, z modre črte je nevarno poskušal le kapetan Anže Zupančič. Ob igri z igralcem več so bili nekaj kasneje uspešnejši domači. Pak je zakrožil okoli vrat nato pa je sledila hitra podaja pred gol, kjer je zadel Alexander Rauchenwald. Po prejetem zadetku so Jeseničani zaigrali hitreje in nevarneje, izenačenja pa ni bilo. Zupančič je s pravim projektilom zatresel le prečko.

V začetku druge tretjine je srečanje krenilo zelo hitro. Že po nekaj sekundah je sam pred vratarja Stroja pridrsal Denis Rakovič, vendar mu je plošček ušel s palice, v protinapadu je Jure Pavlič preprečil veselje Danielu Banu, kaj kmalu pa bi za izenačenje lahko poskrbel Jaka Podrekar, ki je pobegnil domačim branilcem, njegovo namero pa je domači vratar prebral in uspešno posredoval.  Tudi nadaljevanje je prineslo dinamično in hitro igro z veliko streli, ki pa niso bili tako nevarni, kot na začetku. V osmi minuti nadaljevanja sta na klop za kaznovane morala po en igralec vsake ekipe. To je bila priložnost za Jaka Podrekarja, ki je v preigravanju treh nasprotnikov kar trikrat prišel do strela, v nadaljevanju svoje akcije pa lepo in natančno podal pred gol do Nejca Kozarja, ki žal ni zadel. Ob Naletu si je Anže Török prislužil tudi disciplinsko kazen, priložnost pa so domači ponovno realizirali in prednost podvojili, strelec pa je bil ponovno Rauchenwald. Jeseniški odgovor je sledil ekspresno. Po obleganju vrat vratarja Stroja je zadetek dosegel Jaka Podrekar. Že v naslednjem napadu je izenačenje imel na svoji palici Anže Zupančič, a je bil vratar domačih orlov ponovno na mestu. Jeseničani so vztrajali, saj je to prinaša uspeh in izid uspeli izenačiti. Po strelu Nika Lahajnarja z modre črte je odbit plošček v mrežo poskušal poslati Urban Sodja. Na bližnji vratnici so bile vse poti zaprte, zato je zaokrožil okoli vrat in plošček potisnil v nebranjeni del gola ter poskrbel za izenačenje. Še nekaj poskusov železarjev je bilo do konca drugega dela, izid pa se ni več spremenil.

V zadnji del Jeseničani niso vstopili najbolj odločno. Nekaj negotovosti je dalo pobudo domačim. Ob tem sta sledila še dva nepotrebna prekrška železarjev in pol minute igre treh proti petim je bila kazen za nezbrane Jeseničane. A v tej situaciji so se mladi železarji branili odločno in odlično in domačim preprečili novo vodstvo. Takoj ko so anstopili v polni zasedbi, pa so le pokazali željo po igri v napadu in še kakšnem zadetku. Prekršek nad Jako Podrekarjem so sodniki hitro opredelili kot prekršek, v power playu pa je sledila akcija, ki jezapisana v hokejskih učbenikih. Natančna podaja Urbana Sodja pripeljala do jeseniškega vodstva, saj je Nik Lahajnar plošček brez težav poslal v prazen gol. V novi akciji je Jaka Podrekar spet naredil vse odlično, podaja na drugo stran pa je Vidu Hribljanu ušla in od nevarne akcije ni bilo nič. V novi priložnosti z igralcem več bi Jeseničani tekmo lahko odločili v svojo korist, a prav neverjetno je, kaj vse je uspel ubraniti vratar domačih Thomas Stroj. Precej nevarnih poskusov branilcev Denisa Rakoviča in Anžeta Zupančiča je Stroj odbil, odbitke pa napadalcem ni uspelo poriniti za njegov hrbet. A železarji so ostali agresivni in si spet priborili power play. Vendar so bili to pot napadi manj udarni, prikradla pa se je nova napaka in izključitev tudi na strani Jesenic. Železarji so se ponovno ubranili, ob polni zasedbi pa je branilcem Beljaka ušel eden bolj vidnih igralcev Jesenic Urban Sodja. Ob tem je bil storjen prekršek nad njim in do konca srečanja so Jeseničani lahko napadali z igralcem več. Ustvarili so si ponovno nekaj lepih priložnosti, najlepšo pa je zamudil Žan Zupan. 47 sekund pred koncem je trener Jesenic Marjan Kozar vzel pol minute odmora, da je odpočil igralce prvega napada, ki so imeli nalogo obdržati malo prednost do konca. To jim je tudi uspelo in po preobratu gre zmaga ponovno na Jesenice. Bravo železarji!

Tekst in foto: Drago Cvetanovič

[nggallery id=25]