DP dečkov
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
24. januar 2016
Gledalcev: 100

HD Jesenice – HK Olimpija

3 – 4 (OT)

(1:1,2:1,0:1 – 0:0, 0:1 GWS)

Gibanje rezultata: 1:0 HD Jesenice 13′, 1:1 HK Olimpija 15′, 2:1 HD Jesenice 37′, 3:1 HD Jesenice 37′, 3:2 HK Olimpija 38′, 3:3 HK Olimpija 48′, 3:4 HK OLIMPIJA 65′ GWS

Streli na gol: HD Jesenice  40 (16,12,10,2) , HK Olimpija 25  (10,6,8,1)

Kazni: HD Jesenice  8 (2,2,4) , HK Olimpija  6 (2,-,4)

HD Jesenice: 1 Panjtar  (GK), 25 Glavič (GK), 5 Škof, 24 Dolinar, 23 Slivnik, 19 Török (C), 8 Baloh, 4 Fartek, 10 Podlipnik, 13 Kobal, 9 Potočar, 18 Langus, 12 Gasar, 22 Miklič, 7 Rijavec, 11 Dobravec
Trener:Luka POGAČNIK

HK Olimpija: 1 Kavčič (GK), 35 Purkat (GK), 19 Sojer, 8 Stipanič, 3 Žitko, 9 Brodnik, 22 Novak, 13 Sopotnik Just, 5 Sojer, 29 Mehle, 10 Wilson, 7 Pratneker Hatič, 15 Muršec, 14 Žeželj,  32 Lesjak, 26 Kokelj, 23 Sečen, 21 Šubic
Trener: Igor Beribak

Sodnika: Gašper Franc, Ervin Čamdžić

Olimpija v letošnjem prvenstvu dečkov velja za favorite. Česa takega seveda nobena jeseniška ekipa nikoli ne prizna, pa tudi naši dečki niso. Zeleni iz Ljubljane so se predstavili jeseniški publiki z zanimivo okrepitvijo iz Montane (ZDA) – Zoe Wilson. Dekle se je izkazalo z zavidljivim znanjem hokeja, pa tudi fizični igri se ni izogibalo, tako da jo je bilo zelo zanimivo opazovati. Obe ekipi sta sicer prvih nekaj minut porabili za spoznavanje nasprotnikov. V peti minuti je na domači strani prišlo do prve izključitve (nalet s telesom). Manjko igralca v naslednjih dveh minutah so domači uspešno obranili in v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje v igri. Nekaj bolj agresiven pristop v naslednjih minutah je prinesel vodstvo domačim ob koncu 13. minute, vendar so slabi dve minuti kasneje gostje izenačili. Šestnajsta minuta je prinesla prvo izključitev tudi gostom (oviranje), a tudi domači powerplay ni bil uspešen. Do izteka dvajsete minute spremembe rezultata ni bilo. Domači so v prvi tretjini sprožili šestnajst strelov, zeleni pa so Gašperja PANJTARja ogrozili desetkrat.

Prvih deset minut druge tretjine je minilo večinoma ob igri v srednji tretjini, nobena od ekip pa si ni priigrala izrazitejših priložnosti. Zaradi naleta s palico je za dve minuti na klop za kaznovane moral eden od jeseniških branilcev v 32. minuti, obramba pa je obleganje gostov vzdržala. Kup dogajanja je sledilo v 37. in 38. minuti; najprej so železarji povedli  in nato le sedem sekund kasneje svoje vodstvo povišali na dva zadetka razlike. Veselje ni trajalo dolgo, saj so gostje že v naslednji minuti znižali rezultat na le gol razlike.  Na drugi odmor sta tako ekipi odšli ob vodstvu železarjev za en gol, kar je napovedovalo razburljivo tretjo tretjino. Drugi del so domači zaključili z 12 streli v okvir vrat gostujočega vratarja, igralci Olimpije pa so domačega čuvaja mreže ogrozili le šestkrat.

Tretja tretjina je ponudila malo dobrega hokeja, saj sta obe ekipi potrebovali skoraj sedem minut, preden sta prvič sprožili strel proti nasprotnim vratom. Zato pa so gostje v 48. minuti rezultat izenačili. V 51. so najprej gostje storili grob prekršek nad domačim kapetanom, ki pa v nadaljevanju ni znal brzdati jezika, tako da sta obe ekipi nadaljevali igro s po štirimi igralci. Podobno se je zgodilo v zadnji minuti regularnega dela tekme, ko sta bila ponovno na vsaki strani izključena po en igralec. Ob koncu je domača ekipa zbrala deset strelov proti golu Olimpije, gostje pa osem strelov na domača vrata.

Podaljšek sta ekipi začeli s po štirimi igralci, ko pa sta se kaznovana igralca vrnila na ledeno ploskev, sta do prve prekinitve igrali vsaka s po petimi igralci. Nadaljevalo se je seveda ob igri štirih proti štirim, a si nobena ekipa do konca podaljška ni priigrala izrazitejše prednosti. V podaljšku so domači sprožili dva strela, gostje pa enega.

Pri izvajanju kazenskih strelov je bilo na zmagovalca potrebno čakati vse do sedme serije, ko so gostje zadeli, domačim pa ni uspelo. Gostje so tako po zaslugi borbenosti – kljub temu, da so jih domači nadstreljali – odnesli v Ljubljano še drugo točko.

Tekst: Marko L.