V minulem vikendu (skupaj s petkom) so naše ekipe odigrale kar pet tekem v različnih kategorijah in tekmovanjih. Najprej se je širši slovenski publiki v okviru članskega tekmovanja za Pokal Slovenije v Celju predstavila ekipa U20. Sledili sta sobotni tekmi v kategorijah U12 (Podmežaklo proti Triglavu) in U16 (v blejski dvorani proti HKMK Bled). Nedeljski program je prinesel srečanja v kategoriji dečkov (U14, domača tekma proti EC KAC) in ekipe U20 v okviru tekmovanja v ligi EBYSL (proti RB Salzburgu v gosteh). Nekaj krajših vtisov o tem, kako je ekipam šlo na omenjenih tekmah, si preberite v nadaljevanju članka …

Člani:
HD Jesenice vs HDD Jesenice   1 – 11 (1:1,0:3,0:7)

Pogumno so se spustili v boj s “starejšimi brati” varovanci trenerja Dejana VARLa na pokalni tekmi v Celju. Trener Varl je za dopolnitev svoje postave moral poseči med mlajše fante v ekipo U18. Pomembno je, da se naši fantje niso predali niti po zaostanku v deseti minuti. S pogumno igro je v štirinajsti izenačil Viktor KASTEL, ki se je železarjem pridružil pred letošnjo sezono. V drugem delu je tja do 29. minute rezultat ostal neodločen, potem pa so v manj kot minuti “starejši bratje”  dosegli dva gola. Ko je kapetan članske ekipe v 35. minuti dosegel še svoj drugi gol na tekmi in svojo ekipo povedel v vodstvo s 4:1, je bilo resnejšega odpora “mladičev” konec. Zadnja tretjina je bila tako le še formalnost, v kateri so “starejši bratje” s pridom unovčili svojo boljšo telesno pripravljenost, renome in izkušnje in napolnili mrežo Nejca ŽAGARja za končnih visokih deset golov razlike.

Mlajši dečki (U12):
HD Jesenice vs HK Triglav   5 – 2 (2:2,1:0,2:0)

Kakor pred vsako prvo tekmo v sezoni, se je tudi pred uvodno tekmo mlajših dečkov porajalo vprašanje o pravi moči in pripravljenosti ekipe Luke POGAČNIKa. V prvi tretjini tekme proti Kranjčanom je bilo morda še prisotne nekaj zdrave treme – konec koncev je nekaj fantov prvič okusilo tekmovalni hokej v državnem prvenstvu – v nadaljevanju pa so varovanci domačega stratega znali unovčiti svoje prednosti in kvaliteto. Z golom Tevža MLAKARja so železarji povedli v 5. minuti tekme, a manj od minute kasneje gostom že dopustili izenačenje. Sredi desete minute je kranjsko moštvo prvič in zadnjič na tekmi povedlo, domače pa je do izenačenja v 12. minuti popeljal Ažbe GLAVIČ. Edini gol v drugem delu so domači dosegli v 29. minuti preko Tevža BRGLEZa. Gol prednosti pred zadnjimi petnajstimi minutami seveda še ni prinesel miru ob domačo rezervno klop. Za zanesljivo zmago nad borbenimi Kranjčani sta v zadnji tretjini z goloma poskrbela še Toni FARTEK in Erazem POR.

Kadeti (U16):
HKMK Bled vs HD Jesenice   4 – 3 (2:2,1:1,1:0)

Po tistem, ko so pod vodstvom Dejana VARLa kadeti v lanski sezoni osvojili naslov državnih prvakov, so se v novo sezono podali z novim strokovnim vodstvom in – spričo menjave generacij seveda – dodobra spremenjeno postavo. Tradicionalni lokalni nasprotniki z druge strani Mežakle so tako ponudili prve odgovore o moči letošnje ekipe, ki jo je ob tej priložnosti vodil Aleš REMAR.  Blejci so že zgodaj v tekmi ušli na dva gola razlike, saj so v tretji in četrti minuti dvakrat zadeli. K sreči so se naši fantje v nadaljevanju zbrali in do konca tretjine z goloma Jana ŠKOFa ter Filipa FARTEKa izenačili. Podobno izenačeno je bilo tudi v drugi tretjini, v kateri so znova najprej povedli domači (28. minuta), železarjem pa je njihovo vodstvo uspelo izničiti z golom Tima DOLINARja v začetku 33. minute. Odločilna je bila zadnja tretjina, v kateri so domači v 51. minuti dosegli – po mnenju nekaterih opazovalcev – sporni zmagoviti gol. Železarjem se še četrti lov za izenačenjem ni izšel, tako da so ob koncu srečanja Blejcem morali stisniti roke za zmago.

Dečki (U14):
HD Jesenice vs EC KAC   5 – 9 (3:2,2:2,0:5)

Še enkrat več so svoj odnos do tekmovanja v slovenskem nacionalnem prvenstvu pokazali sosedje iz Celovca. Na tekmi so se pojavili brez kakršnekoli prijave za svojo ekipo, ob priganjanju zapisnikarjev pa so vse skupaj skracali na navaden list papirja, ki so jim ga seveda morali priskrbeti – domači zapisnikarji. Da bi bila mera polna, so se na ledu pojavili v rdečih dresih, skorajda natanko v enakem odtenku, v kakršnem nastopa tudi domača ekipa. Najprej o kaki menjavi dresov – dogovor je, da gostujoča ekipa vedno igra v belih dresih – niso želeli niti slišati, nato pa so po dodatnih zahtevah s strani sodnikov v garderobi le “našli” tudi svoje gostujoče drese. Takega odnosa domača ekipa ni znala kaznovati z zmago. Le-ta sicer ni bila popolnoma izključena, saj sta ekipi dve tretjini odigrali popolnoma izenačeno. Žal pa se je domači četi pod vodstvom novega trenerja Anžeta TÖRÖKa pripetila nezbranost v zadnjih dvajsetih minutah. Domači so začeli dobro, saj so z goloma Tjaša LESNIČARja in Maia CRNKIĆa v sedmi minuti povedli z 2:0. Celovčani se sredi 15. minute znižali zaostanek, vendar je natanko minuto kasneje domači kapetan Nik BERGELJ znova poskrbel za dva gola prednosti. Še pred koncem tretjine so Celovčani znova znižali na le gol zaostanka (3:2). Le 50 sekund igre so v drugi tretjini potrebovali gostje, da so rezultat izenačili (celo ob igralcu manj!!). V 26. minuti so nato Celovčani tudi povedli (3:4), nadaljevanje pa je prineslo brezidejno igro domačih. Ob koncu tretjine so se vseeno zbrali in z goloma Crnkića in Grega PAZLARJA preobrnili rezultat ter znova povedli (5:4). Žal je bil to tudi labodji spev domače čete, ki je v zadnji tretjini prejela kar pet zadetkov in bila ob koncu visoko poražena (5:9).

Liga EBYSL (U20):
Red Bull Salzburg vs HD Jesenice   1 – 5 (0:2,1:1,0:2)

Zadnji od mladega jeseniškega pogona so v tem vikendu na led stopili igralci iz ekipe U20. Po uvodni zaloški zmagi nad kombinirano ekipo Slavije in Olimpije, je četa železarjev dosegla še eno prestižno gostujočo zmago – nad bogatimi Biki iz Salzburga.  S prikazanim v prvi tretjini so varovanci Dejana VARLa povsem presenetili in razorožili domačo vrsto. Plod tega sta bila zadetka Patrika RAJSARja v deveti in Nejca BRUSA v petnajsti minuti. Domači so z golom Slovenca Predana v vrstah Red Bulla znižali po slabih treh minutah igre v drugi tretjini (1:2). Malenkost aktivnejšim domačim v drugem delu ni uspelo izenačiti. Zato pa so se znova na dva zadetka razlike odlepili naši fantje, saj je 15 sekund pred drugim piskom sirene na tekmi zabil Nik BRGLEZ. Presenečeni in jezni domači so v zadnji tretjini vse sile usmerili v napad, ki pa jim ni prinesel uspeha. Četa trenerja Varla se je organizirano branila in prežala na protinapade. Že v začetku 45. minute je vodstvo belo-rdečih povišal Matic JEKLIČ. Jalov pritisk domačih v nadaljevanju je na najboljši možni način utišal Viktor KASTEL, ki je v 58. minuti zadel za končnih 1:5 v korist jeseniške ekipe.

Poročilo pripravil: Marko LUKAN