Liga EBYSL
Hostan Arena, Znojmo, Češka Republika
5. januar 2017
Gledalcev: 40

HD Jesenice logo4 – 3 (SO)

(1:1,1:1,1:1)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 URUKALO (Šturm) 4′ PP1
1:1 Oscadal (Kosnar, Pucher) 18′
2:1 Kosnar (Oscadal, Konecny) 35′
2:2 TOMAŽEVIČ (Glavič) 35′
3:2 Kruckovič 56′
3:3 GLAVIČ (Tomaževič) 59′
4:3 Kruckovič (GWS – SO) 65′

Streli na gol: Orli Znojmo  32 (11,8,11 – 2); HD Jesenice    23 (5,10,7 – 1)
Kazni: Orli Znojmo 8 (2,4,2); HD Jesenice   16 (2,12,2)

Sodnik: Martin Homola
Linijska sodnika: Martin Klouda, Roman Zidek

Orli Znojmo: 92 Slavik (GK),  46 Gerza (GK), 3 Janas, 6 Pucher, 8 Stromko, 12 Minarcik, 15 Bulin, 16 Fruvirt, 17 Oscadal, 20 Bulin, 21 Jambor, 22 Konecny, 26 Kruckovic, 44 Kuntos, 55 Brabec, 71 Hruby, 78 Peri, 83 Fruhwirt, 88 Kosnar , 91 Niederhafner , 96 Svatuska, 98 Ruzicka
Trener: Miroslav Vybiral

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 4 Ivančevič,  5 Brun Rauh, 6 Stojan, 8 Urukalo, 9 Rajsar, 10 Svetina R., 11 Brglez, 12 Glavič, 13 Crnović, 15 Avsenek, 16 Brus, 17 Šabanović, 18 Pretnar, 19 Seršen, 21 Korošec, 22 Svetina E., 23 Sodja, 24 Šturm
Trener: Gaber GLAVIČ
V norem januarskem tempu lige EBYSL so člani ekipe U20 v četrtkovih jutranjih urah odpotovali na gostovanje v Znojmo. Obmejni češki kraj je znan ljubiteljem jeseniškega hokeja že iz preteklih sezon, ko se je ekipa udejstvovala v ligi EBJL, prav tako pa je na avstrijsko-češki meji gostovala članska ekipa pokojnega kluba (in z njo marsikateri navijač). 

Hitro vodstvo

Železarjem se tekma ni začela po željah, saj si je že po enaišestdesetih sekundah tekme zaradi udarca s palico kazen prislužil branilec Urukalo. Domači orli so sicer poskušali zadeti za hitro vodstvo, vendar je bila obrambna četverica Jeseničanov dovolj zbrana, da je v naslednjih dveh minutah ostalo pri začetnem rezultatu. V začetku četrte minute so gostje spet nastopili v polni postavi, vendar ekipi nista dolgo igrali številčno izenačeni – triintrideset sekund kasneje si je kazen zaradi zadrževanja s palico prislužil domači branilec Konecny. Železarji niso poznali usmiljenja – potrebovali so le osemnajst sekund, da so ob igri z igralcem več povedli.  Po podaji Šturma je zadel prav prej izključeni Žiga URUKALO. V nadaljevanju sta obe ekipi nasprotnikom poskušali vsiliti svoj slog igre, nobena pa  svojih namerah ni bila uspešna. Roko na srce, so bili precej aktivnejši v tem delu tekme domači, a je bila zbranost železarjev na primerneo visokem nivoju. V statističnem smislu je bilo vse “mirno” do osemnajste minute, ko si je kazen prislužil domači branilec Brabec. Sodnik se je odločil za kazenski strel, ki pa ga železarji žal niso izkoristili. Kazen je sledila dvaindvajset sekund kasneje, ko so domači preko Oscadala prvič na tekmi premagali jeseniškega vratarja Žigo KOGOVŠKa (1:1, 18. minuta).  Prva tretjina se je tako končala ob neodločenem rezultatu (1:1), domači pa so dobili “strelski dvoboj” z 11:5.

Zaostali, a ekspresno izenačili

Podobni igri, kakor jo je lahko spremljala v prvi tretjini, je bila peščica gledalcev priča tudi v prvih minutah drugega dela. Ponovno si je kazen prislužil Brabec ob koncu devetindvajsete minute; tokrat zaradi tega, ker je izbil pak preko proporcev igrišča iz svoje obrambne tretjine.  Jeseniška igra z igralcem več v drugem poizkusu žal ni bila uspešna in nadaljeval se je boj obeh ekip ob neodločenem rezultatu. Domači so z golom Kosnarja povedli v petintrideseti minuti (2:1), vendar jim železarji niso privoščili dolgega veselja; že v naslednjem napadu je po podaji Glaviča izenačil Blaž TOMAŽEVIČ (2:1). Med obema goloma je preteklo le trinajst sekund igre. Že v naslednji minuti je sledila izključitev še enega od domačih branilcev Kuntosa (udarec s kolenom), železarjem pa ni uspelo kronati številčne premoči z novim vodilnim zadetkom. Tik pred koncem tretjine si je 2+10 minut kazni zaradi nepravilnega oviranja (plus disciplinska kazen) prislužil Tomaževič, tako da so železarji pred zadnjo tretjino zašli v manjše težave. Drugi del se je trej znova končal neodločeno, železarji pa so svoje domačine tokrat nekoliko nadstreljali – 8:10.

S trmo do izenačenja pred koncem

Obe ekipi sta silno previdno začeli z igro v zadnji tretjini. Železarji so v uvodu trpeli minuto in triinštirideset sekund z igralcem manj, a z nalogo uspešno opravili. Tomaževiču je seveda ostalo še deset minut disciplinske kazni. Deset sekund preden se je le-ta iztekla v dvaipetdeseti minuti, je prišlo do obojestranske izključitve; pri domačih je bil izključen Kuntos, pri železarjih pa Glavič, oba zaradi držanja. Domačim je sredi šestinpetdesete minute preko kruckoviča uspelo znova povesti (3:2). Dobre štiri minute in pol pred koncem rednega dela srečanja so se tako železarji znašli v nezavidljivi situaciji, a so k sreči nanjo imeli pripravljen ustrezen odgovor – za izenačenje je minuto in petinpetdeset sekund pred piskom sirene poskrbel dvojec Tomaževič (podajalec) in Gašper GLAVIČ (strelec). Preostanek časa ni več prinesel sprememb na semaforju, tako da sta ekipi še tretjo tretjino končali z 1:1, skupno s 3:3. razmerje v strelih v tretji tretjini – 11:7 za Orle. Po krajšem predahu sta ekipi tako pristopili k igranju podaljška. 

Podaljšek in kazenski streli

Igra v podaljšku je na nek način vedno loterija, saj ponuja veliko prostora, do izraza lahko pridejo individualne kvalitete, napake pa so hitro kaznovane. Obe ekipi sta igrali karseda previdno. Domači so v podaljšku dvakrat streljali na vrata Kogovška, medtem ko je železarjem enkrat uspelo konkretneje ogroziti domačega čuvaja mreže Dominika Gerzo. Ker tudi v podaljšku zmagovalca ni bilo, sta ekipi morali pristopiti še k izvajanju kazenskih strelov. Domači so bili v loteriji z golom Kruckoviča uspešnejši, železarje pa je potrebno pohvaliti za borbo in osvojeno točko.

Tekst: Marko L.