DP kadetov
Dvorana v Zalogu
12. december 2015
Gledalcev: 70

 HK Olimpija – HD Jesenice 

1 – 6 

(0:2,1:1,0:3)

Strelci: 0:1 JAKUPOVIĆ 2′, 0:2 IVANČEVIČ (Brun Rauh) 18′, 0:3 POGAČNIK (Ivančevič, Mravlje) 27′, 1:3 Cjuha (Ogrinc) 40′, 1:4 KRMELJ (Šega) 53′, 1:5 MRAVLJE (Ivančevič) 54′, 1:6 POGAČAR (Jakupović) 56′

Streli na gol: HK Olimpija   22 (8,7,7,), HD Jesenice   45 (13,16,16)
Kazni: HK Olimpija   4 (-,2,2), HD Jesenice  8 (4,2,2)

HK Olimpija: 1 Usnik, 35 Kavčič, 22 Cjuha (C), 28 Smogavec, 9 Brodnik, 39 Tomanović, 11 Ilić, 3 Žitko, 8 Stipanič, 14 Žeželj, 5 Sojer, 29 Mehle, 33 Ogrinc, 10 Šinkovec, 17 Kos, 26 Kosmač
Trener: Ildar Rahmatullin

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Nastran D.(GK), 15 Brun Rauh, 4 Fartek, 2 Ivančevič, 7 Mravlje, 19 Pogačnik, 12 Šega, 11 Pogačar, 22 Jakupović, 8 Krmelj (C), 23 Podrekar, 20 Kararić, 5 Murnik, 10 Homan, 6 Smolej, 14 Čop, 24 Finžgar, 9 Lukan D., 13 Nastran M., 16 Lukan A.
Trener: Aleš SODJA

Sodnik: Tilen Pahor
Linijska sodnika: Damir Raković, Gregor Režek

IMG_2460[1]

Čudna so včasih pota moderne tehnike. V našem primeru od odigrane sobotne kadetske tekme pa vse do ponedeljkovega večera email z zapisnikom še ni pripotoval iz Zaloga do Jesenic. Bralcem se pisec teh vrstic spričo pozne reportaže s tekme zaradi tega opravičujem. Ko že omenjamo Zalog – zaradi Zmajčkovega turnirja je bila dvorana Tivoli zasedena, tako da so kadeti Olimpije in Jesenic prvenstveno tekmo odigrali pač v hladu zaloške dvorane.

Na prvi letošnji tekmi so železarji Podmežaklo opravili z Olimpijo z 9:2. Že zaradi tega jim je pred tekmo pripadla vloga favorita, a saj vemo kako gre to v mlajših kategorijah – napačna podaja, slab dan obrambe, kak spregledan prepovedan položaj, nekaj podcenjevanja, pa se zadeva hitro obrne v neželeno smer. Tokrat se kaj podobnega preprosto ni moglo zgoditi. Zakaj, boste prebrali v nadaljevanju članka.

IMG_2458[1]

Morda bi kakega pristaša hokeja iz mesta jeklarjev lahko zaskrbela zgodnja izključitev Ivančeviča že v 35. sekundi tekme, a so gostje znali odgovoriti na pravi način – z golom Ahmeta JAKUPOVIĆA po slabi minuti “shorthanded” igre (igre ob igralcu manj). Ob tem je prišlo do težav s postavitvijo domačega gola, zaradi česar je sledila prekinitev. Očitno vzdrževalca ni bilo v bližini, saj si drugače ne moremo razložiti nekajminutnega premora, v katerem so igralci postopali po ledeni ploskvi. Vse skupaj se je dogajalo pa po dobri minuti in pol tekme! Kakorkoli, železarji so z golom ob igralcu manj hitro povedli in narekovali tempo večji del nadaljevanja tretjine. V sedmi minuti je bil zaradi udarca s kolenom izključen Krmelj, domači pa kljub pritisku niso uspeli izenačiti. V nadaljevanju sta pri Jeseničanih izstopala predvsem Ivančevič in Brun Rauh, ki pa sta na trenutke morda igrala premalo ekipno. Je pa tudi res, da ju najbrž ostali del ekipe preprosto ne dohaja. Fantoma se še kako pozna redno igranje v ligi EBJL. Prav omenjena sta v 18. minuti prispevala drugi jeseniški zadetek – po podaji branilca Bruna Rauha je zadel napadalec Tim IVANČEVIČ. Vodstvo po prvi tretjini je bilo zanesljivo, ni pa seveda zagotavljalo še dokončne zmage.

IMG_2462[1]

Trener Jeseničanov Aleš SODJA je tudi v drugi tretjini na led pošiljal nepopolne štiri peterke in s tem poskušal vzdrževati visok tempo. Se je pa izkazalo, da se je kombinirana tretja peterka večji del svojega igralnega časa prisiljena braniti. Kakorkoli že, Tjaš POGAČNIK je po podajah Ivančeviča in Mravljeta v 27. minuti vodstvo Jesenic povišal na tri zadetke razlike. Že takoj v naslednji minuti je bil še enkrat izključen Krmelj, tokrat zaradi spotikanja, a zelenim vnovič ni uspelo odigrati česa efektnega. Prevlada Jesenic na igrišču je bila tudi v nadaljevanju dokaj izrazita, a železarjem ni več uspelo premagati Olimpijinega vratarja. V 36. minuti so sodniki dosodili prvo malo kazen tudi Olimpijinim igralcem, a tudi powerplay Jesenic ni bil uspešen. Nekaj skrbi pred zadnjo tretjino je gostom prinesel prvi gol Olimpije v začetku 40. minute tekme. Na ta način so sicer  znižali na 1:3, sicer pa so zeleni večji del prvih dveh tretjin bolj od daleč opazovali kako igrajo železarji.

IMG_2463[1]

Celotno zadnjo tretjino so železarji odigrali z dvema peterkama, saj ostali fantje po besedah trenerja v 40 minutah predhodne igre niso uspeli sproducirati niti enega strela proti nasprotnikovim vratom. Vodstvo s 3:1 tudi ni zagotavljalo zmage, pa čeprav so Jeseničani v prvih dveh tretjinah sprožili že 29 strelov, domači pa le 15. Gostje so – igri z dvema peterkama navkljub – še naprej izrazito narekovali tempo, pri zelenih pa je postalo očitno, da poskušajo igrati le še na protinapade. Nekaj takih je bilo sicer dokaj nevarnih, a jih je gostujoča obramba uspešno onemogočila, nekaj lepih obramb pa je zbral tudi Nejc ŽAGAR. Miha KRMELJ je po strelu Šege z modre črte preusmeril pak v domačo mrežo v 53. minuti.Ko je dobro minuto kasneje po podaji Ivančeviča za 5:1 zadel še Matic MRAVLJE, je bil zmagovalec odločen. Z novim strelom od daleč je le 26 sekund kasneje zeleno barko dokončno potopil še Grega POGAČAR (podal mu je Jakupović).

IMG_2465[1]

Krajša opomba pisca ob koncu – če je tole jeseniška generacija, ki velja za najmanj perspektivno, v dveh tekmah z Olimpijo pa naredi rezultat 15:3 in na prvenstveni lestvici zaseda drugo mesto, ob tem pa v časnikih lahko beremo neumnosti o zatonu znamenite jeseniške hokejske šole, potem je seveda na mestu vprašanje kako je z “znamenitimi hokejskimi šolami” v nekaterih drugih okoljih.

Tekst in foto: Marko L.