Jesenice, 12.februar 2015
Športna dvorana Podmežakla
DP dečkov, prva tekma četrtfinala

HD Jesenice – HK Olimpija  

1 – 2

(0:0,1:1,0:1)

1:0 KRMELJ (Finžgar, Fartek) 24′, 1:1 Žitko 25′, 1:2 Ilič (Povirk) 41′

Streli na gol: HD Jesenice 31 (10,10,11), HK Olimpija 23 (7,7,9)
Kazni: HD Jesenice 4 (2,0,2), HK Olimpija 8 (2,2,4)

HD Jesenice: 1-Žagar (GK), 25-Panjtar, 11-Pogačar(C), 20-Kararić, 8-Krmelj, 21-Slivnik, 23-Podrekar (A), 12-Šega, 4-Fartek, 7-Dežman, 19-Török(A), 22-Jakupović, 24-Finžgar (A), 18-Potočar, 9-Lukan D., 14-Čop, 13-Kobal, 6-Škof, 16-Lukan A., 10-Podlipnik, 3-Verdnik
Trener: Gaber GLAVIČ

HK Olimpija: Usnik (GK), Kavčič (GK), Stipanič, Žitko, Mehle, Ilić (C), Povirk, Ložar, Ogrinc, Kosmač, Sojer, Žeželj, Bajec, Novak, Šinkovec, Gregorič, Smogavec, Kokelj, Sopotnik Just, Lesjak
Trener: Igor Beribak

Dve tekmi – dve zmagi; tak je bil “score” letošnjih tekem dečkov Jesenic proti Olimpiji. Posebno predstava v Tivoliju je navdušila, železarji so takrat večne tekmece preprosto nadigrali, a tokrat vse skupaj ni pomenilo nič – v play-offu se prvenstvo začne tako rekoč znova. Za napredovanje v polfinale državnega prvenstva sta potrebni novi dve zmagi nad tradicionalnimi tekmeci. Enako seveda velja tudi za Ljubljančane.

Nervozna uvodna tretjina ni ponudila dosti lepega hokeja. Gostje so nekoliko nepričakovano začeli bolj odločno in nekajkrat domače stisnili v obrambno tretjino. Po nekaj prvih minutah so se zbrali tudi domači in začeli resneje pogledovati proti vratom Usnika. V sedmi minuti je prišlo do prve izključitve na tekmi, pri Ljubljančanih je bil zaradi spotikanja izključen Smogavec. Naslednji dve minuti igre z igralcem več nista prinesli nobene izrazite priložnosti domačim, pa čeprav so železarji večino časa prebili v napadalni tretjini. Nasprotno se je celo Olimpiji ponudila ena lepa priložnost iz protinapada, a jo je domača obramba na čelu z vratarjem Nejcem ŽAGARjem uspela ubraniti. Enakovredna igra se je nadaljevala tudi po tistem, ko sta obe moštvi spet igrali v polnih postavah. Zdelo se je, da so domači nekoliko bolj napadalno naravnani, a so tudi gostje zavzeto branili svoja vrata. V 12. minuti je zaradi udarca s komolcem na kazensko klop moral Krmelj pri domači ekipi, a se v prihodnjih dveh minutah ni zgodilo nič pretresljivega. Do konca tretjine sta obe ekipi poizkušali z izmenjujočimi se napadi doseči uvodni gol, mreži obeh vratarjev pa sta ostali nedotaknjeni. Razmerje v strelih v prvi tretjini: 10:7 za železarje.

Tudi prve minute druge tretjine so prinesle podobno sliko – nekoliko bolj izrazite domače težnje po dosegi zadetka in nevarne napade gostov. V 24.minuti je po podajah branilcev Fartka in Finžgarja vodilni gol za domače dosegel Miha KRMELJ. Zdelo se je, da bodo železarji goste dokončno “odprli”; žal pa se je pripetila nezbranost v obrambi takoj v naslednji minuti, gostje pa so preko Žitka rezultat izenačili. V tistih trenutkih je že bilo jasno, da Olimpija ne bo tako lahek zalogaj, kakor je bila na zadnji tekmi obeh tekmecev v Tivoliju. Nova priložnost za dosego zadetka se je domačim ponudila ob koncu 26.minute, ko je zaradi grobosti na kazensko klop moral Olimpijin Bajec. Powerplay ni prinesel tako želenega zadetka železarjem, saj so vse skupaj odigrali nekoliko premalo odločno. Rahla pobuda je tudi v prihajajočih minutah ostajala na domači strani, akcije pa so nekoliko preveč slonele na solo-poizkusih posameznih igralcev. Do konca tretjine se rezultat ni več zamenjal, nobena od ekip pa tudi ni več dobila nove kazni. Razmerje v strelih v drugi tretjini – znova 10:7 v korist domačih.

Ostalo je še vsaj dvajset minut možnosti za prvo zmago v letošnjem četrtfinalu. Domači si prav gotovo niti v najhujših sanjah niso želeli uvoda v zadnjo tretjino takega, kakršen se je zgodil – gostje so iz nekoliko nenevarne situacije dosegli vodilni gol, a take stvari se pač dogodijo. V 45.minuti se je domačim ob izključitvi gostujočega Ogrinca ponudila priložnost za izenačenje on igri z igralcem več. A tokrat tudi powerplay ni bil pravi in priložnost je splavala po vodi. V 49.minuti sta sodnika spregledala “kampiranje” gostov v domačem vratarjevem prostoru, Nejc Žagar pa si je prislužil dve kazenski minuti, zaradi naleta s palico.  Nič pretresljivega ni supelo gostom ob igri z igralcem več. Domači so večji del zadnje tretjine nadaljevali z jalovo premočjo, se zapletali v preigravanjih in streljali vratarju gostov v telo. Roko na srce, železarjem ne gre očitati neborbenosti, saj so prav gotovo poskušali storiti vse, da bi minimalni zaostanek za Olimpijo izničili, a ko enkrat ne gre, pač ne gre. Manjkalo je nekaj čvrstosti v duelih, pa nekaj odločnosti v napadih, a tak je pač hokej. V 55.minuti se je ponudila še zadnja priložnost v powerplayu na tekmi, saj si je kapetan gostov Ilić prislužil dve kazenski minuti zaradi držanja. Domačim je voda že pošteno tekla v grlo, nekako s tem v skladu pa sta minili tudi dve minuti. 45 sekund pred koncem tekme je trener domačih Glavič iz igre potegnil vratarja in ga nadomestil z dodatnim napadalcem, žal pa do izenačenja ni več prišlo. Igralcem iz Ljubljane je bilo ob koncu seveda potrebno športno stisniti roke, saj so si nekoliko presenetljivo zmago trdo in pošteno prislužili.

Druga tekma v boju na dve zmagi je v nedeljo v Tivoliju. Železarji so Olimpijo sposobni premagati tudi tam, zato jim seveda sporočamo – fantje, ne dajte se! Pogumno in odločno v Tivoli po zmago!

Gaber GLAVIČ:
“Videli smo klasično Play-off tekmo. To potrjuje tudi tesen rezultat, vseskozi je bilo napeto. Tekmo smo izgubili in zdaj vemo pri čem smo. V Ljubljano gremo po zmago! Fantom ne zamerim ničesar, pristop je bil pravi. Veliko je bilo dobrih stvari, nekaj pa jih bomo do nedelje še spremenili…”

Tekst: Marko L.
Foto: Anita Mrak