Pokal HZS 
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
20. oktober 2016
Gledalcev: 110

 HD Jesenice – HK Olimpija

4 – 5

(0:2,2:1,2:2)

Gibanje rezultata:
0:1 Šubic (Pušenjak, Zibelnik) 14′ PP1
0:2 Stražišar 19′
1:2 ŠTURM (Sodja) 21′
1:3 Snoj (Sever, Ulamec) 26′ PP1
2:3 SODJA (Šturm, Žbontar) 33′
2:4 Šubic 45′ SH1

2:5 Sever (Cjuha) 58′
3:5 SODJA (Mašič) 60′ PP1
4:5 SERŠEN (Stojan, Korošec) 60′

img_75781

Streli na gol: HD Jesenice   (7,10,-); HK Olimpija   (15,10,-)
Kazni: HD Jesenice   (6,6,-); HK Olimpija   (4,6,-)
Glavni sodnik: Luka Kamšek
Liniska sodnika: Matej Arlič, Grega Markizeti

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 24 Šturm, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 6 Stojan, 21 Korošec, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 13 Crnovič, 14 Žbontar, 7 Hadžić, 20 Mašič, 15 Avsenek, 16 Brus, 17 Šabanović, 11 Brglez, 4 Ivančevič, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČ

HK Olimpija: 95 Oblak (GK), 35 Zorman (GK), 87 Krašovec (C), 12 Cjuha, 23 Sever, 8 Ulamec, 19 Stražišar, 71 Zibelnik, 7 Pušenjak, 22 Rus, 9 Šubic, 13 Kuhar, 17 Erič, 93 Vuk, 76 Jovan, 10 Snoj, 24 Klanšek, 18 Bogomolc 91 Lapornik, 21 Tomanovič, 5 Pipan
Andrej Brodnik
Dobro v samem začetku, potem pa …

Odločno so začeli fantje trenerja Gabra GLAVIČa tekmo predkroga Pokala HZS. Kot nagrada ob morebitni zmagi se je napovedovalo srečanje s članskim moštvom HDD Olimpije, seveda pa je bilo najprej potrebno izločiti U20 ekipo zelenih. Prvih nekaj minut so gostje delovali precej nebogljeno, potem pa je v peti minuti prišlo do izključitve na strani Jesenic – zaradi spotikanja je bil izključen Korošec. Gostje so nevarno napadli, domača obramba pa je nalet Ljubljančanov suvereno obranila. 23 sekund pred koncem kazni za jeseniškega branilca, je bil zaradi udarca s palcio izključen tudi Olimpijin hokejist Sever, tako da so domači zadihali nekoliko lažje. Kaj kmalu po prihodu Korošca nazaj na ledeno ploskev, pa so zeleni iz obrambne tretjine izbili pak izven igrišča in si prislužili novo kazen. Izredna priložnost za dosego vodilnega gola ob dveh igralcih več se je tako ponudila domačim, ki so napadalno formacijo v gostujočo obrambno tretjino sicer hitro postavili, a se ob tem tudi vse preveč zapletali. Nobenega resnega strela proti gostujočim vratom tako domača četa ni sprožila in ostalo je pri začetnem rezultatu. Ljubljančani, ki do konca devete minute, ko so spet zaigrali v polni postavi, niso prikazali kaj dosti od hokeja, so v nadaljevanju prišli na svoj račun. Izbijanje paka iz obrambne tretjine preko proporcev igrišča se je ob koncu enajste minute primerilo domačemu napadalcu Ivančeviču. K sreči so domači ob posledični kazni v naslednjih dveh minutah uspešno ohranili svojo mrežo nedotaknjeno. Zbegan vtis, ki so ga železarji sicer zapustili pred dobro stotnijo gledalcev, je prišel do izraza ob koncu 13. minute tekme, saj se je na ledu naenkrat znašlo preveč železarjev. Glavnemu sodniku ni preostalo nič drugega, kakor dosoditi novo malo kazen za Jesenice, na kazensko klop pa se je preselil R. Svetina. Prav dolgo žal tam ni ostal, saj so hokejisti iz glavnega mesta države že po desetih sekundah novega powerplaya z golom Šubica zadeli in tako povedli. Domači v nadaljevanju niso našli pravega odgovora, začetna premoč v igri pa je v tem delu tudi nekam izpuhtela. Gostje so vse skupaj s pridom izkoristili v začetku devetnajste minute, ko je za podvojitev vodstva želenih zadel Stražišar. Prva tretjina, ki je bila z izjemo uvodnih minut za pozabo, se je tako končala z vodstvom Olimpije za dva gola, gostujoča ekipa pa je v prvih dvajsetih minutah dobila tudi “strelski dvoboj” – 7:15.

img_75721

 

Odločen lov v nadaljevanju

Po bledi prvi tretjini so tisti gledalci, ki so držali pesti za domačo ekipo, pričakovali odločen lov na goste v nadaljevanju. Prevsem pa ga je od svojih fantov najbrž zahteval trener. Tako se je tudi godilo, saj so po podaji Sodja prvi gol prek Jaka ŠTURMa rdeči zabili že po 51 sekundah nadaljevanja. Gol je rdečim dal poleta, tako da so v nadaljevanju goste stisnili v njihovo obrambno tretjino. Po enem izmed strelov železarjev, je pred vrati zelenih prišlo do nekaj preprivanja, glavni sodnik pa je izključil domačega napadalca Pretnarja zaradi grobosti. Znova se je železarjem godilo podobno, kakor v prvi tretjini – belo-zeleni so potrebovali le deset sekund za nov gol v mrežo Žige KOGOVŠKa, tokrat pa je zadel Snoj (1:3). Ko je prav Pretnar 47 sekund kasneje dobil novo kazen zaradi igranja z visoko palico, se je že videlo, da v četrtkovem večeru rdeča U20 četa ni razpoložena. Kakor se je izkazalo, je ob tem eden od gostujočih hokejistov tudi zakrvavel, tako da je nesrečna jeseniška Nr18 dobila še dodatni dve minuti kazni. Prav vse štiri prihodnje minute kazni so domači ob fanatični borbenosti uspeli svojo mrežo ubraniti, jim je pa zadeva pobrala ogromno moči. V nadaljevanju so niti igre prevzeli na svoje palice in se znova podali v lov za Olimpijo. Vse skupaj se je po daljšem pritisku obrestovalo ob vstopu v 33. minuto tekme, ko je po hitrem protinapadu domačim nekako le uspelo spraviti pak v mrežo po gneči pred Olimpijinim vratarjem. Sodniki so podaji prisodili Žbontarju in Šturmu, strelec drugega gola za železarje pa je bil kapetan Jaka SODJA. Lepa priložnost za izenačenje se je domačim ponudila ob izključitvi Vuka (spotikanje) med 37. in 39. minuto, a do le-tega žal ni prišlo. Razmerje v strelih v drugi tretjini je bilo izenačeno – 10:10. Lov za gosti se torej ni izšel povsem po željah domačih navijačev, en sam samcat gol zaostanka pred zadnjo tretjino pa tudi še ni vzel upanja na napredovanje domače ekipe.

img_7568

Blizu, a tako daleč 

Kakor rečeno, je samo gol zaostanka pred zadnjim delom igre dajal še dovolj upanja na preobrat. Takim upom nista sledila igra in razvoj dogodkov v zadnji tretjini. Zdelo se je sicer, da gredo zadeve železarjem v prid, ko je bil sredi 43. minute tekme zaradi zadrževanja s palico še enkrat izključen Vuk. Prednost igralca več se je razpletla ravno nasprotno od tistega, o čemer je razmišljala večina gledalcev v dvorani – napaka pri organiziranju domačega napada je gostom ponudila priložnost za hiter protinapad, ti pa se niso pustili dvakrat prositi in so preko Šubica tik pred iztekom kazni zadeli celo ob igralcu manj (2:4, 45. minuta). Tudi za tak zaostanek je seveda ostalo še dovolj časa. Nepravično bi bilo reči,d a železarji niso na vse pretege poizkušali priti gostom bližje, je pa tudi potrebno povedat, da so bili Ljubljančani v organizaciji obrambe zelo uspešni. Premoč rdečih se je končala sredi 55. minute, ko je zaradi igranja z visoko palico ob ogradi na kazensko klop moral Brun Rauh. Po slabi minuti se mu je na drugi strani med kaznovanimi pridružil Sever (zadrževanje s palico). Bliskovito so se bližale zadnje minute in domačim je počasi začela teči voda v grlo. Oba kaznovana sta že bila nazaj na ledeni ploskvi, ko so Ljubljančani prav preko Severja zadeli še petič na tekmi (2:5, 58. minuta). Gabru GLAVIČu ni preostalo drugega, kakor da ob izključitvi gostujočega napadalca Lapornika (spotikanje) nekaj trenutkov kasneje vzame time-out, iz gola odpokliče svojega vratarja in poskuša z dodatnim napadalecm storiti kaj več. Trinajst sekund pred zaključnim piskom sirene na tekmi je po podaji Mašiča powerplay gol tako dosegel SODJA (3:5). Ko se je že zdelo, da bo tak rezultat dokončen, pa so domači v zadnjem napadu tik pred piskom sirene dosegli še svoj četrti gol in tako rezultat zmanjšali na znosnih (4:5). Četrti gol za železarje je dosegel Gašper SERŠEN (podajalca Stojan in Korošec). Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo močno v prid železarjev (13:5), žal pa to domačim ni prav dosti pomagalo. 

img_75951

Tekst in foto: Marko L.