Jesenice, 14. januar 2015
Dvorana Podmežaklo
Liga EBJL

HD Jesenice – HK Celje
5 – 6 

(2:2,3:3,0:0 – 0:1) OT

1:0 E. SVETINA (Rekar) 2′, 1:1 Drozg 4′, 1:2 Jezovšek (Mercina) 5′, 2:2 KAPEL 13′, 3:2 REKAR (Seršen, Glavič) PP1 25′, 4:2 BRGLEZ (Glavič) 33′, 5:2 AVSENEK (Klofutar) 34′, 5:3 Jezovšek 35′, 5:4 Mercina (Petek) PP1 40′, 5:5 Jezovšek (Drozg) 40′, 5:6  Drozg (Jezovšek) 62′

Streli na gol: HD Jesenice 28 (11,12,5 – 0), HK Celje 39 (8,15,15 – 1)
Kazni: HD Jesenice 12 (2,6,4 – 0), HK Celje 20 (2,16,2 – 0)

HD Jesenice: 25-Hribar (GK), 1-Pelko (GK), 2-Klofutar, 3-Stojan, 5-Šabanović, 7-Hadžić, 13-Urukalo, 18-Žuber, 4-Kapel, 9-Rajsar, 10-Korošec, 11-Seršen, 12-Glavič, 15-Avsenek, -16-Šturm, 17-Svetina R., 20-Brglez, 21-Pavlič, 22-Svetina R., 24-Rekar (C)
Trener: Dejan VARL

HK Celje: Jošt (GK), Grahut (C), Mercina, Čirič, Kuzman, Jeram, Drozg, Petek, Voh, Čuvan, Kern, Senica Pintar, Robar, Kolar, Jezovšek
Trener: Jure Gajšek

Sodniki: Kamšek (glavni), Bergant, Čamdžić (linijska)

Morda bi se komu kaj takega še pred leti zdelo bogokletno, a Celjani so pred tekmo z našimi mladinci prav gotovo veljali za favorite. V njihovi ekipi je pač nekaj fantov, ki z uspehom igrajo in opozarjajo nase tudi v članski kategoriji. V spominu je najbrž marsikomu tudi še visok poraz s tekme v Celju (2:9). Kakorkoli, naši fantje so tokrat v tekmo vstopili karseda odločno. Rezultat takega pristopa je bil gol Erika SVETINE že po 70 sekundah igre (podajalec Nik Rekar). Žal prednost ni zdržala dolgo, saj so gostje iz drugega največjega štajerskega mesta izenačili že 128 sekund kasneje.  Nekaj nezbranosti v tistih trenutkih je bilo razlog, da so Celjani po naslednjih 97 sekundah dosegli še vodilni gol. K sreči so se železarji zbrali in v naslednjih minutah nadaljevali z napadalno igro. Poleg tega so v obrambi igrali zelo požrtvovalno in trdo na telo, tako da so Celjani stežka prihajali do priložnosti za strel. V enajsti minuti se je na ledu znašlo naenkrat preveč Celjanov, sodnik Kamšek je vse skupaj opazil in jim seveda prisodil dvominutno kazen. Powerplay domačih je bil nevaren in obramba gostov je imela obilico dela, da je svojo mrežo ohranila nedotaknjeno. Je pa Celjanom zbranost popustila 15 sekund po tistem, ko se je kaznovani igralec vrnil na ledeno ploskev. Vse skupaj je izkoristil Rok KAPEL, ki je po čudovitem individualnem vložku izenačil rezultat na dve. V začetku 18. minute je tudi na domači strani prišlo do prve izključitve – po sodnikovi oceni je nekoliko preveč zares vzel trdo igro na telo Alen Hadžić. Domači so dve minuti kazni z veliko mero borbenosti uspeli preživeti brez prejetega gola. Zadnja minuta prve tretjine nato ni ponudila večjih razburjenj in ekipi sta odčli v garderobi rezultatsko poravnani. Železarji so v prvem delu tekme gostujoča vrata ogrozili enajstkrat, gostje pa so v okvir vrat Domna HRIBARja streljali osemkrat.

Druga tretjina je ponudila obilico razburjenj. Najprej je bil v 23. minuti zaradi spotikanja izključen eden od gostov. Domači so silovito napadli, Celjani pa so se krčevito branili. Osem sekund pred iztekom kazni pa so Gašper Seršen, Gašper Glavič (podajalca) in Nik REKAR (strelec) vseeno uspeli domače ponovno popeljati v vodstvo. Celjani so odgovorili s silovitimi napadi. V začetku 27. minute je bil nato najprej izključen Seršen (udarec s palico), le 33 sekund kasneje pa še Glavič (nepravilno oviranje). Igra petih Celjanov proti trem železarjem je trajala 59 sekund, nato pa si je drugo zaporedno izključitev prislužil še Petek pri gostih. Dobro minuto kasneje je torej prišlo tudi do powerplaya Jesenic, a se rezultat ni spremenil. Dinamično drugo tretjino je nato zaznamoval še tretji Petkov zaporedni prekršek v 30. minuti, vendar domačim niti ob tej priložnosti ni uspelo povišati minimalnega vodstva. Je pa Celjanom še enkrat popustila zbranost 17 sekund po prihodu kaznovanega na led – za povišanje vodstva na 4:2 je zadel Nik BRGLEZ po podaji Glaviča. Vse skupaj je kazalo še bolje 77 sekund kasneje, ko je za visoko vodstvo s 5:2 zadel Rok AVSENEK, čeprav so sodniki gol pripisali Brglezu. Ob tem si je deset minutno disciplinsko kazen prislužil tudi gostujoči kapetan Grahut. Po petem golu železarjev je gostujoči trener vzel 30 sekundni odmor in umiril svoje fante. Njegova poteza je očitno obrodila sadove, saj so fantje v rumenih dresih po tistem zaigrali veliko bolje. Najprej so na 5:3 znižali v 35. minuti. Tudi v nadaljevanju so silovito pritiskali, pa vendar se je zdelo, da bodo domači vodstvo z dvema goloma razlike obdržali do drugega odmora. Potem pa je bil 46 sekund pred koncem tretjine zaradi udarca s palico izključen Rekar, gostje pa so potrebovali vsega 21 sekund za svoj četrti gol. Nezbranost domačih je bila kriva, da so gostje nato dosegli še izenačujoči gol po vsega šestih sekundah igre, torej neposredno v prvi akciji potem, ko sta ekipi krenili  s polovice igrišča po prejšnjem zadetku. K sreči se je tretjina hitro za tem končala, saj so tudi domači fantje brez dvoma potrebovali nekaj navodil in časa za dosego potrebne zbranosti. Domači so v drugi tretjini proti gostujočim vratom ustrelili dvanajstkrat, gostje pa so bili nevarni petnajstkrat.

Prav nasprotno od prvih dveh tretjin, se je v tretji dogajalo bistveno manj. Gostje so bili tokrat izrazito agresivnejši, tako da so se železarji bili primorani braniti. V 47. minuti je bil zaradi nepravilnega oviranja pri gostih izključen Jeram, a domači niso bili posebej nevarni za gol gostov.  V 54. minuti je bil zaradi nabijanja na ogrado pri domačih izključen Nejc Stojan, a so s požrtvovalno igro železarji gostom preprečili veselje ob morebitnem vodilnem zadetku. Bolj se je tekma približevala 60. minuti, bolj sta ekipi igrali previdno v obrambi. Premoč gostov se je sicer še nadaljevala, a so domači uspešno odbijali vse napade fantov v rumenih dresih. Do resnejših težav pa je prišlo 78 sekund pred piskom sirene, saj je bil na domači strani zaradi udarca s palico izključen Avsenek. Vseeno je četa železarjev zdržala pritisk in tako osvojila pomembno točko. Razmerje v strelih v zadnji tretjini je bilo sicer kar 5:15 v korist gostov.

Zmagovalca tekme je nato odločil podaljšek. 42 sekund, ki jih je Avsenek še moral odsedeti na kazenski klopi, so železarji ob igri treh proti štirim še uspeli zdržati. Žal pa se je pritisk Celjanov nadaljeval tudi po izenačitvi moči na ledeni ploskvi. Po minuti in enajstih sekundah podaljška je nato za dokončno celjsko zmago po podaji Jezovška (udeležen je bil pri štirih golih Celjanov) zadel Drozg. Gostom je bilo ob koncu potrebno sitsniti roke ob zasluženi zmagi, tudi domači fantje pa so si prislužili aplavz za prikazano igro in trud.

Dejan Varl, trener mladincev:
“Zadovoljen sem. Igrali smo bistveno bolje, kakor na tisti obupni tekmi v Celju. Bili smo dovolj agresivni, ustvarjali smo si tudi priložnosti. Škoda je nekaj črnih minut v drugi tretjini, ko smo po visokem vodstvu Celjanom pustili, da se vrnejo v tekmo. Vedeli smo, da je celjski powerplay “ubijalski” (čez 40%), mi pa smo ga kar uspešno ustavili, čeprav smo tudi na ta način prejeli enega od zadetkov. V nekaterih trenutkih tekme bomo morali še biti nekoliko potrpežljivejši. Igrali smo trdo, na telo, ob taki igri in ostrem sodnikovem kriteriju pa hitro lahko pride do napak. Manjkajo nam malenkosti, a prav gotovo sem s pristopom in s prikazanim lahko zadovoljen.”

Tekst: Marko L.