Jesenice, 25. marec 2014
Športna dvorana Podmežakla
DP kadetov, 3. finalna tekma

HD Jesenice – HK Slavija Junior
2 – 4

(0:2, 2:1, 0:1)

0:1 Čuden (Vidic) 9′, 0:2 Stražišar 20′, 0:3 Čuden (Leben) PP1 25′, 1:3 BRUN RAUH (Šturm, Sodja) 26′, 2:3 SODJA (Zupan, Seršen) PP1 36′, 2:4 Briški (Bohinc, Vidic) 51′

Kazni: HD Jesenice 14 (4, 4, 6); HK Slavija Jr. 22 (4, 4, 14)
Streli na gol: HD Jesenice 38 (6, 2o, 12); HK Slavija Jr. 29 (9, 5, 15)

HD Jesenice: Hribar (GK), Legat (GK), Urukalo, Klofutar, Rajsar (C), Seršen, Šturm, Zupan, Hadžić, Brglez, Sodja, Brun Rauh, Šabanović, Korošec, Razinger, Pretnar, Ramšak, Pavlič, Pivač, Mežnar
Trener: Aleš SODJA

HK Slavija Junior: Dvoršak (GK), Sotlar (GK), Turk (C), Širovnik, Jeriha, Kujavac, Čuden, Ilovar, Bohinc, Leben, Miklavčič, Vidic, Kisovec, Briški, Bernard, Ferle, Poklukar, Kurent, Glavan, Stražišar, Novak, Trškan
Trener: Jaka Adlešič

Glavni sodnik: Miha Bulovec; linijska sodnika: Anže Bergant in Robert Bohinc

Gledalcev: 120

Kadeti so se sinoči na tretji finalni tekmi DP udarili z Založani. V rednem delu sezone so železarji dobili vsa štiri medsebojna srečanja. Vsako moštvo je na prvih dveh finalnih tekmah doseglo po eno zmago. Jeseničani so na prvi tekmi Podmežaklo zmagali s 6:3, Slavija pa je slavila na drugi tekmi v Zalogu s 7:3. Viroza v jeseniški garderobi je v zadnjih dneh pobrala precej moči, ampak v boju za naslov državnega prvaka izgovorov seveda ni.

Tretja finalna tekma se je začela previdno na obeh straneh. Gostje so si sicer prislužili uvodno dvominutno kazen že po 66 sekundah tekme, a domači niso resneje ogrozili gostujočih vrat v powerplay-u, ki je sledil. “Šahovska partija” je sledila tudi v nadaljevanju; videti je bilo, da je pomembnost tekme obojim spodrezala krila. V 8. minuti so Založani po lepi akciji in neodločnosti v domači obrambi povedli, zadel je Beno Čuden. V 17. minuti je na kazensko klop moral Tine Klofutar, a k sreči igralci Slavije niso izkoristili igre z igralcem več za podvojitev vodstva. 37 sekund pred koncem tretjine sta na kazensko klop sedla na vsaki strani po en igralec – strelec uvodnega gola Čuden pri gostih in Peter Zupan pri domačih. Pičlih 5 sekund pred koncem tretjine je vodstvo Slavije po samostojni akciji povišal Mark Stražišar. Domači so v prvi tretjini sprožili 6 strelov v okvir vrat gostujočega vratarja, Založani pa so streljali devetkrat.

Zaostanek dveh golov po prvi tretjini seveda še ni pomenil dokončnega poraza v tekmi. Bolj zaskrbljujoča je bila sama igra domačih. V drugo tretjino so sicer krenili zelo odločno. V začetku 25. minute je na kazensko klop moral Lan Brun Rauh, gostje pa so po vsega 33 sekundah izkoristili igro z igralcem več in ušli na tri gole razlike. Prav BRUN RAUH se je takoj v naslednji minuti “oddolžil” svojim soigralcem in končno dosegel prvi jeseniški gol na tekmi. Podajalca pri zadetku sta bila Jaka Šturm in Jaka Sodja. Domači so po zmanjšanju zaostanka silovito pritisnili, a so se gostje zagriženo branili. V 35. minuti je zaradi nepravilnega oviranja na kazensko klop moral eden od igralcev Slavije, železarji pa so po natančno minuti powerplay-a zadeli še drugič in se gostom približali na le gol zaostanka. Strelec je bil po podajah Zupana in Gašperja Seršena Jaka SODJA. Tudi v zadnji minuti druge tretjine je prišlo do izključitve na obeh straneh, k sreči pa tokrat domači niso prejeli novega zadetka v zadnjih sekundah igre. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 20:5 za Jesenice.

V zadnji tretjini se je začel lov za izenačenjem. Igralci Slavije so na vse načine poskušali preprečiti domače izenačenje, večkrat tudi z nedovoljenimi prijemi. Čuden si je tako v 42. minuti prislužil najprej 2 kazenski minuti zaradi udarca s palico, v 46. minuti pa še 2+10 minut kazni zaradi udarca v glavo. Roko na srce so v 47. minuti po nepravilnem zadrževanju s palico Alena Hadžića na kazensko klop morali tudi domači. V 48. minuti je bil na zaloški strani izključen še Ilovar, a igra z igralcem več fantom v rdečih dresih žal ni stekla. Kazen je prišla v 51. minuti, ko je za Slavijo zadel Adam Briški. Ponoven zaostanek z dvema goloma razlike je domačim vzel voljo in ideje. . V 53. minuti je prišlo do izključitve na obeh straneh, rezultat pa se ni spremenil. Posamične akcije so gostje v nadaljevanju uspešno blokirali in tudi sami večkrat nevarno ogrozili domača vrata. Minuto in pol pred koncem je domači strateg Aleš Sodja vzel polminutni odmor in fantom naročil, kako naj se lotijo še zadnjega juriša. V zadnji minuti tekme je kakih 120 gledalcev videlo kar dva kazenska strela. Najprej so gostje 44 sekund pred koncem bili kaznovani zaradi preveč igralcev na ledeni ploskvi. Kazenski strel je izvedel Jaka Sodja, a je gostujoči vratar Luka Sotlar strel ubranil. Pičlih 5 sekund pred koncem tekme so bili z enakim razlogom kaznovani Jeseničani, je pa tudi domači vratar Domen Hribar kazenski strel ubranil. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 12:15 za Slavijo.

Ob koncu je seveda gostom bilo potrebno športno čestitati. Posebne pohvale gredo tudi navijačem Založanov, ki so svoje moštvo ves čas tekme glasno spodbujali. Slavija v finalu torej vodi z 2:1 v zmagah. Četrta, morda že odločilna tekma v boju na tri zmage, sledi v četrtek v Zalogu.

Aleš SODJA: “Začetek tekme ni bil v skladu z navodili in pričakovanji. Igrali smo premalo agresivno. Kaže, da moje fante nekoliko obremenjuje tudi psiha, igranju pod pritiskom pa se bo pač potrebno privaditi. V drugi tretjini smo odigrali zelo dobro, prav tako, kakor si kot njihov trener želim. V zadnjem delu so nekoliko pošle moči, pozna se tudi, da je bilo nekaj bolezni in manjkajočih igralcev. Seveda ne želim, da bi se to slišalo kot izgovor za poraz. Moji fantje vedo, česa so sposobni in kaj znajo. Ne preostane nam drugega, kot da se zberemo in v četrtek v Zalogu zmagamo. Prepričan sem, da zmoremo, fantom pa sporočam – glave gor!”

Tekst: M. L.