Mlajši dečki so pod vodstvom trenerja Gabra Klinarja v sezoni 2016-16 v okviru tekmovanj v državnem prvenstvu odigrali 26 tekem. Dvajset od teh je bilo odigranih v rednem delu prvenstva, ko so skupaj s slovenskimi ekipami tekmovale tudi tri ekipe iz sosednje Hrvaške (KHL Zagreb, KHL Medveščak, KHL Mladost). Jeseničani so v konkurenci enajstih moštev po rednem delu osvojili sedmo mesto. Ekipa je v dvajsetih tekmah dosegla sedem zmag, enkrat izgubila po izvajanju kazenskih strelov in dvanajstkrat morala stisniti roke uspešnejšim nasprotnikom.

Moštvo je v uvodnem delu prvenstva doseglo 75 golov in prejelo 101 zadetek. Ob igri z igralcem več so bili železarji 15,38% uspešni, kar jih je v tej statistični kategoriji uvrstilo na osmo mesto. Številčno prednost nasprotnikov so mali železarji branili s 76,62% uspešnostjo; v tej prvini so bili v rednem delu prvenstva uvrščeni na deveto mesto.

V drugem delu je prvenstvo nadaljevalo le osem slovenskih ekip. Četrtfinalni tekmi proti ekipi HKMK Bled B so naši fantje obakrat nesrečno izgubili za en gol (3:4 na Bledu in 6:7 Podmežaklo). Ekipi je tako ostalo le razigravanje za končno uvrstitev na mesta od pet do osem. Sledila sta poraza na tekmah proti kranjskemu Triglavu (3:4 doma in 0:2 v Kranju), ki sta železarjem preprečila boj za končno peto mesto v državnem prvenstvu. Kranjčani so sicer v rednem delu prvenstva osvojili mesto za Jeseničani (osmo). V dveh tekmah za sedmo mesto so nato železarji suvereno premagali Celjane (12:3 Podmežaklo in 6:3 v Celju). Naslov državnih prvakov je osvojila ljubljanska HK Olimpija.

Nace Langus je ob koncu sezone kot najuspešnejši Jeseničan zbral 56 točk (36 golov+ 20 podaj). Odigral je 25 tekem. V tej statistični prvini je bil najuspešnejši Borna Kopač (HK Olimpija) z 92 točkami (52+40), omenjeni najuspešnejši Jeseničan pa je osvojil peto mesto. Naslednja dva najuspešnejša železarčka sta bila devetnajsto uvrščeni Mai Crnkić (19 golov +14 podaj v 25 odigranih tekmah) in dvaintrideseti urban Korošec (15 golov + 11 podaj v 24 tekmah).

Pri podajalcih ni bilo dosti drugače. Najuspešnejši Jeseničan je bil z 20 podajami Nace Langus (8.mesto), Mai Crnkić je bil enaindvajseti (14 podaj), tretji najuspešnejši pa je bil Nik Bergelj z 12 podajami na 25 tekmah. Statistično najuspešnejši podajalec v kategoriji mlajših dečkov je bil Olimpijin Borna Kopač s štiridesetimi podajami na šestindvajsetih odigranih tekmah.

Tudi pri strelcih zadetkov je Nace Langus osvojil peto mesto za 36 golov v 25 tekmah. Mai Crnkić je bil dvaindvajseti z 19 doseženimi goli, Urban Korošec pa devetindvajseti s petnajstimi paki za hrbti nasprotnikovih vratarjev. Najuspešnejši je bil igralec ekipe HKMK Bled B Filip Sitar z 58 goli na 26 tekmah.

Nace Langus je v 25 tekmah dosegel 6 powerplay zadetkov (gol ob igri z igralcem več), kar ga uvršča na visoko drugo mesto v kategoriji. Urban Korošec je z dvema doseženima powerplay goloma v 24 tekmah uvrščen na 27. mesto, Nik Bergelj pa z enako doseženimi goli (vendar je potreboval tekmo več) mesto za njim. Najuspešnejši v tem pogledu je bil v državnem prvenstvu igralec Slavije Jr. Anže Šiftar, ki je na 25 tekmah dosegel sedem powerplay golov.

Nik Bergelj je v 25 tekmah dosegel dva gola ob igri z igralcem manj (SH, shorthanded gol) in bil v tem pogledu kot najuspešnejši Jeseničan uvrščen na deseto mesto med vrstniki. Nace Langus si je delil 22.mesto s še dvema drugima igralcema. Najuspešnejši v tej statistični kategoriji je bil Lovro Kumanović (KHL Zagreb), ki je na 19 tekmah dosegel šest shorthanded golov.

Največkrat izključen Jeseničan je bil Urban Korošec, ki si je v 24 tekmah prislužil 40 minut kazni (20×2 min.). Vse skupaj ga je uvrstilo na osmo mesto najbolj nediscipliniranih igralcev. Štirinajsti v tem pogledu je bil Nik Bergelj z 32 kazenskimi minutami (11×2 min. + 1×10 min.), triintrideseti Nace Langus pa si je prislužil 18 kazenskih minut (9×2 min.). Najbolj nediscipliniran igralec državnega prvenstva je bil Mariborčan Gal Petek, ki si je prislužil 56 kazenskih minut (8×2 min. + 4×10 min.).

Vrata Jeseničanov so v sezoni 2015-16 branili trije vratarji. Na 21 tekmah je vsaj del igralnega časa mrežo Jesenic branil Grega Avsenek. Ubranil je 82,41% strelov, ki so jih v okvir njegovih vrat sprožili nasprotniki. Med 23 vratarji, ko so branili gol svojih ekip v državnem prvenstvu, ta statistika Avseneka uvršča na deveto mesto. Luka Matkovič je branil na petih tekmah in bil 80% uspešen pri branjenju strelov (15. mesto), Bor Glavič pa je na enajstih tekmah ubranil 66,97% strelov in bil v tem pogledu dvaindvajseto uvrščeni vratar. Ob tem je potrebno povedati, da sta Luka Matković in Bor Glavič mlajša od vrstnikov, ki tekmujejo v prvenstvu mlajših dečkov.

V primerjavi s sezono prej, ko so mlajši dečki nesrečno (obstajajo tudi dvomi – in celo posnetek) izgubili v finalu državnega prvenstva je vidna razlika. Večina nosilcev igre iz minule sezone je v pravkar minuli seveda igrala za dečke, vendar je to vsakoleten proces. Nace Langus, v tej sezoni statistično najuspešnejši Jeseničan, je bil tako v prejšnji sezoni točkovno šele sedmi igralec svoje ekipe. V lanski sezoni je tako dosegel 30 točk, v letošnji pa 56. Urban Korošec je v pravkar minuli sezoni dosegel 26 točk, sezono pred tem pa 15. Veseli 33 točk Maia Crnkića (25 več kot sezono poprej), ki bo v kategoriji ml. dečkov nastopal lahko tudi še v prihodnji sezoni.

Ob koncu velja zapisati da je tale članek namenjen le oziru na nekatere statistične podatke v tekmovanju mlajših dečkov. Za strokovne analize so pristojni trenerji.
Vir podatkov: spletna stran hokej.si

Tekst in foto: Marko L.