V obilici dogodkov zadnjih dni, je nekoliko potiho mimo šlo gostovanje letošnjih državnih prvakov v kategoriji mlajših dečkov – naših fantov – v Česki Lipi. kot že ime samo pove, gre za kraj v Češki Republiki. Mlajši dečki so se pod vodstvom trenerja Klinarja in teh.vodje Potočarja že tretjič zapored udeležili turnirja. Prvi obisk Česke Lipe dve leti nazaj je bil bolj spoznavanje z urnikom turnirja, ter drugimi aktivnostmi (otroci ne igrajo le hokeja, ampak se pomerijo tudi v drugih dejavnostih). Rezultatsko je bil precej neuspešen, a so se otroci zelo zabavali in dobili nekaj mednarodnih izkušenj. Lanskoletni turnir je jeseniška odprava  – okrepljena z igralci, ki za ekipo skozi sezono dejansko niso igrali – celo dobila. Tudi letošnja pričakovanja so bila podobna – ko si enkrat pridobiš nek renome, ga je potrebno vzdrževati. In Jeseničani smo si v Česki lipi prav gotovo pridobili lep renome.

P3300385

Sam turnir je potekal prejšnji vikend, torej med 28. in 30. marcem. Otroci so se udeležili turnirja v hokeju, plavanju, igri med dvema ognjema (pravila na Češkem so nekoliko drugačna od naših) in v all-star igrah. V plavanju so fantje dosegli skupno 3. mesto, med dvema ognjema četrto mesto, v all-star igrah – v štafeti hitrostnega drsanja so Jesenice zastopali vratar Gašper Panjtar, branilec Jan Škof, ter napadalec David Baloh – pa skupno 4. mesto. V tekmovanju v natančnosti strelov je HD Jesenice zastopal Marcel Kobal, ki je zasedel skupno 8. mesto. V spretnostnem in hitrostnem drsanju je Rok Potočar osvojil prvo mesto!

P3291054

Seveda pa je največ poudarka namenjenega hokeju. Mlajši dečki Jesenic so tokrat odigrali 5 tekem.

V prvi tekmi so zanesljivo premagali ekipo Piráti Chomutov s 5:3. Piráti Chomutov so sicer ob koncu hokejskega turnirja zasedli končno 5. mesto.

V drugi odigrani tekmi so ob koncu tretjeuvrščeni Královští lvi Hradec Králové premagali HD Jesenice s 4:1.

V tretji tekmi so se železarji pomerili z ekipo Západní Čechy 2002. Tekma je odločala o razvrstitvi v nadaljnji del tekmovanja – torej bodisi v skupino od 1. do 4. mesta, bodisi v skupino od 5. do 8. mesta. Sama tekma je bila dokaj izenačena. Pri neodločenem rezultatu 1:1 je prišlo do incidenta, ko je eden od čeških igralcev gol dosegel z zares visoko palico. Sodnik je gol nemudoma razveljavil, a se je po 5-minutnem prepričevanju s trenerji, starši in pod pritiskom čeških gledalcev odločil, da je bil gol dosežen regularno. Čehi so tako povedli z 2:1, Jeseničanom pa je v nadaljevanju popolnoma popustila koncentracija. Seveda je posledično prihajalo do napak in nervoze, železarji pa so večji del zadnje tretjine odigrali z igralcem, ali celo dvema manj. Ob koncu so Západní Čechy 2002 tekmo dobili s 4:1. Organizatorji so se po tekmi sicer opravičili Jeseničanom, a poraza tako opravičilo pač ne more spremeniti.

P3300200

Četrto tekmo so mali Jeseničani odigrali proti CZHS Team, ali  z drugimi besedami – proti selekciji Češke. Železarji so na tekmi povedli, ob koncu pa po nekaj vnovič zelo spornih sodniških odločitvah izgubili z 1:3.

Zadnja tekma je bila odigrana proti ekipi HC Baník Sokolov. Tudi na tej tekmi so železarji začeli odlično in povedli, a je ob minimalnem porazu (1:2) vnovič ostalo nekaj grenkega priokusa zaradi sojenja.

P3290565

Sam turnir je bil sicer zelo dobro organiziran. Jeseničani so se predstavili kot dobra ekipa, ob drugačnem sojenju pa bi se najbrž lahko potegovali tudi za prva mesta. Sicer pa tudi taka (neprijetna sodniška) izkušnja fante marsikaj nauči, s podobnimi stvarmi se bodo v prihodnjih letih prav gotovo še kdaj srečevali… Zgovoren je podatek, da je od 16 igralcev (od tega 2 vratarja), ki so potovali v Česko Lipo, vsaj 2 minuti na kazenski klopi presedelo kar 14 igralcev, nekateri od njih pa so sploh prvič na svoji kratki hokejski poti sedeli na klopi za kaznovane. V petih tekmah so tako železarji bili kar 36-krat izključeni, precej igralnega časa pa so igrali proti nasprotnikom z igralcem, ali celo dvema manj na ledeni ploskvi. Ob vsem skupaj je najbolj bodlo v oči dejstvo, da češki igralci za enake, ali celo hujše prekrške preprosto niso bili kaznovani. Celo pregovorno mirni trener mlajših dečkov HD Jesenic Gaber Klinar, ki nikoli ne komentira sodniških odločitev, je na turnirju nekajkrat pošteno izgubil živce.

P3290002

Da pa ne bo vse skupaj izgledalo kot eno samo kritiziranje, je potrebno povedati, da so se organizatorji zelo izkazali. Pripravili so izjemen turnir s spremljajočimi dejavnostmi in tako postavili zgled tudi kakim slovenskim organizatorjem podobnih turnirjev. Tudi naši otroci so se par dni lepo zabavali in prav gotovo pridobili precej novih mednarodnih izkušenj.

Ekipa mlajših dečkov je sicer denar za udeležbo na turnirju zbrala s svojimi aktivnostmi sama. Z zbranim denarjem od sponzorjev, s pomočjo gledališke igre “Zadnja tekma” in srečelova ob predstavi, se je zbralo dovolj sredstev, da so otroci na Češkem gostovali praktično brez dodatnih obremenitev za starše. Nekaj malega stroškov so z bivanjem v hotelu imeli le tisti starši, ki so potovali z ekipo. Vse skupaj je pokazatelj, da se z obilico dobre volje in pripravljenosti za delo, da preskočiti marsikatero oviro. V tem pogledu so mlajši dečki prav gotovo lahko zgled tudi drugim!

P3290243P3291238
Tekst: M.L.
Foto: Anita Mrak