Jesenice, 16. marec 2015
Športna dvorana Podmežaklo
DP mladincev, 2. tekma polfinala

HD Jesenice – HK Triglav

3 – 2

(0:0,2:0,0:2 – 1:0) OT

1:0 BRUS (Glavič) 24′, 2:0 REKAR (Rajsar, Glavič) 35′, 2:1 Pangerc (Potočnik, Markič) 53′, 2:2 Potočnik (Štenkler, Ban) 60′, 3:2 KAPEL (Svetina, Hadžić) PP1 69′

Streli na gol: HD Jesenice 31 (12,13,3,3), HK Triglav 33 (11,6,12,4)
Kazni: HD Jesenice 4 (2,0,2,0), HK Triglav 4 (0,2,0,2)

HD Jesenice: 1-Legat (GK), 25-Pelko (GK), 7-Hadžić, 13-Urukalo, 12-Glavič, 9-Rajsar, 24-Rekar (C), 6-Brus, 3-Stojan, 23-Sodja, 4-Kapel, 22-Svetina E., 18-Žuber, 2-Klofutar, 15-Avsenek, 11-Seršen, 16-Šturm, 14-Pivač, 20-Brglez, 17-Svetina R., 10-Korošec, 21-Pavlič
Trener: Dejan VARL

HK Triglav: Šenk (GK), Plavc (GK), Potočnik Ž., Pangrc, Ban, Potočnik K., Štenkler, Pavc, Drakslar, Peček (C), Markič, Kristan, Mubi, Kokalj, Jenko, Tavčar, Fende, Ravnihar, Jeglič
Trener: Mitja Kern

Sodniki:
Luka Kamšek (glavni)
Matej Arlič, Grega Markizeti (linijska)

Gledalcev: 150

Po razburljivi četrtkovi tekmi v Kranju, ki je bila odločena šele po izvajanju kazenskih strelov, sta tokrat ekipi Jesenic in Triglava odigrali novo razburljivo srečanje. Obe maksimalno skoncentrirani ekipi sta nasprotnikom v prvi tretjini puščali kaj malo prostora v napadalnih akcijah; oba vratarja sta pred svojim golom imela trden zid igralcev. Nekaj pakov je vseeno šinilo skozi priložnostne vrzeli, a sta ju vratarja Šenk (Triglav) in Jure LEGAT zanesljivo ukrotila. Obe ekipi sta v uvodnih minutah sicer poizkušali presenetiti druga drugo, a je ostalo pri začetnem rezultatu. Do zadetka ni prišlo niti med osemnajsto in dvajseto minuto, ko je malo kazen moral odsedeti Glavič pri železarjih. Z obilico borbenosti je domačim uspelo mrežo ohraniti nedotaknjeno, so pa gostje kar nevarno pritiskali. Izenačena prva tretjina se je tako končala brez golov. Razmerje strelov v prvi tretjini – 12:11 za Jesenice.

Druga tretjina je ponudila več razburjenj. Domači so narekovali silovit tempo, sadovi takega pristopa pa so se hitro pokazali – v 24.minuti je prvi gol na srečanju dosegel branilec domačih Nejc BRUS (podaja Glavič). Tudi v naslednjih minutah pritisk domačih ni pojenjal. Domači so svoje vodstvo podvojili v 35.minuti, ko je po duhoviti akciji celotnega napada zadel Nik REKAR (podajalca Glavič in Rajsar). Le 30 sekund kasneje se je tudi gostom primerila napaka – malo kazen zaradi spotikanja si je prislužil Mubi. Priložnost za še dodatno povišanje vodstva domačih je splavala po vodi spričo odločne igre gostov v obrambi. Vse do konca drugega dela so domači nadaljevali s prevlado v duelih. Bili so nekoliko hitrejši in odločnejši od nasprotnikov, do spremembe rezultata pa več ni prišlo. Domači so v drugem delu sprožili 13 strelov v okvir vrat kranjskega vratarja, Triglavanom pa je Legata uspelo ogroziti šestkrat.

V tretji tretjini pa je bila slika na igrišču obratna – domači so se nekoliko prehitro osredotočili na branjenje zanesljivega vodstva, Kranjčani pa so silovito napadli. V največje škripce so se domači spravili v 50.minuti, ko je zaradi spotikanja na kazensko klop moral strelec uvodnega gola Brus. K sreči gostje niso uspeli premagati domačega vratarja, a so rdečo obrambo pošteno utrudili. Vse skupaj se je neprijetno manifestiralo minuto in pol po tistem, ko so železarji spet zaigrali v polni postavi – Pangerc je zadel prvič na tekmi za goste in jim tako dobrih sedem minut pred koncem tekme vlil dodatnega upanja. Minuto in dvajset sekund pred koncem je gostujoči strateg Kern vzel 30 sekund odmora in svojim fantom dal zadnje napotke v obupnem poskusu, da bi Kranjčani vseeno še izenačili. Po tistem je na rezervni klopi ostal gostujoči vratar, Triglavani pa so napadli s šestimi drsalci. Domači so enkrat, ali dvakrat sicer uspeli izbiti pak iz svoje tretjine, a so ga gostje hitro pripeljali nazaj. V eni izmed akcij je tako K. Potočnik ustrelil od daleč, pak pa je skozi množico teles presenetil domačega vratarja Legata in Kranjčanom manj kot 16 sekund pred zaključno sireno prinesel izenačenje. Zadnjih nekaj sekund šokiranim domačim ni uspelo ogroziti gostov. Izrazito bolj napadlni gostje so v tretji tretjini sprožili 12 strelov, domači v tem delu le 3.

Sledilo je čiščenje ledene ploskve in napovedani podaljšek dvajsetih minut (oziroma igra do t.i. zlatega gola) ob igri štirih igralcev proti štirim. Obe ekipi sta podaljšek začeli previdno, a odločno. Napak v obrambah praktično ni bilo, oboji so igrali maksimalno skoncentrirano. Najbrž ključni trenutek tekme se je zgodil v 67.minuti, ko si je kazen zaradi zadrževanja s palico prislužil Ž.Potočnik pri gostih. Domači so nemudoma pritisnili, a bi v preveliki želji kaj kmalu dopustili nevaren protinapad gostom. vse skupaj se je k sreči končalo še pred domačo modro črto,železarji pa so ponovno pritisnili. Po nekaj poskusih iz “postavljene igre” in izbitem paku sta se v enem od napadov pred gostujočim golom skupaj znašla E.Svetina in Rok KAPEL. Slednji je pametno za trenutek počakal, da je eden od kranjskih branilcev “s seboj odnesel” Svetino, sam pa je ukanil gostujočega vratarja na veliko veselje svojih soigralcev in kar številnega občinstva v dvorani Podmežaklo. V podaljšku so gostje sicer sprožili štiri strele, domači pa tri.

Kranjčanom je po dveh polfinalnih tekmah potrebno priznati,da so bili zahteven nasprotnik. Jeseničani so se v finale državnega prvenstva prebili spričo svoje nepopustljivosti, lahko pa rečemo tudi, da so bili preprosto nekoliko spretnejši in srečnejši.

Izjava trenerja Dejana VARLa še sledi.

Tekst: Marko L.