Maribor, 2. april 2014
Ledna dvorana Tabor
DP mladincev, druga tekma finala

HDK Maribor – HD Jesenice (OT)
3 – 4

(1:0, 1:1, 1:2 – 0:1)

1:0 Čuvan (Jezovšek, Jeram F.) 12′, 2:0 Jezovšek 27′, 2:1 REKAR (Jeklič, Krašovec) 39′, 2:2 TARMAN (Pelko) 44′, 3:2 Čuvan P. (Jeram F., Jezovšek) 46′, 3:3 SRPČIČ 48′, 3:4 TARMAN (Jeklič) PP1 73′

Kazni – HDK Maribor 6 (2, 0, 0, 4), HD Jesenice 8 (2, 0, 6, 0)
Streli na gol – HDK Maribor 32 (13, 7, 7, 5), HD Jesenice 35 (12, 7, 8, 8)

HDK Maribor – Van der Auvera (GK), Jeram T. (GK), Mercina, Kuzman (C); Jezovšek, Čuvan P. Vedlin, Grahut, Čirič, Petek, Drozg, Robar K., Voh, Kern, Jeram F., Čuvan A., Galič, Predan, Robar U.
Trener: Marko Ferlež

HD Jesenice – Picelj (GK), Vavpotič (GK); Krašovec (C), Srpčič, Glavič, Jeklič, Rekar, Tarman, Žbontar, Rajsar, Pelko, Trkulja, Zupan, Hadžić, Avsenek, Seršen, Šturm, Žuber, Brglez, Korošec, Kantarević, Svetina
Trener: Dejan VARL

Glvani sodnik – Borut Lešnjak
Linijska sodnika – Aleš Lešnjak, Gregor Rojko

Gledalcev 150

Mariborčani in železarji so v Ledni dvorani Tabor odigrali drugi finalno tekmo državnega prvenstva mladincev. V razburljivi prvi tekmi Podmežaklo so po številnih preobratih slavili Jeseničani. V finalu na dve zmagi sta tako pred začetkom mariborske tekme obstajala dva scenarija – domača zmaga in odločitev na tretji tekmi na Jesenicah, ali pa pač zmaga železarjev in naslov državnih prvakov za varovance trenerja Dejana VARLa. Ko berete te vrstice, vam je rezultat seveda že znan. Vseeno pa se še nekoliko pomudimo pri sami tekmi.

Tekma se je začela s pritiskom domačih lisjakov. V prvih večjih težavah so se železarji znašli v začetku 4. minute, ko je zaradi držanja na kazensko klop moral kapetan Žiga Krašovec. Dve minuti igre z igralcem manj so železarji uspešno ubranili, potem pa počasi vzpostavili terensko ravnotežje. Vrstile so se akcije na obeh straneh, oba vratarja pa sta dobro opravljala svoje delo. Domači so v 12. minuti po golu Primoža Čuvana povedli, vendar to železarjem ni vzelo poguma. Na vse kriplje so poizkušali izenačiti rezultat. Lepa priložnost za gol se je ponudila v začetku 16. minute, ko je pri domačih na kazensko klop zaradi zadrževanja s palico moral Jan Drozg. Obleganje domačih vrat žal ni prineslo izenačujočega zadetka. Prva tretjina se je ob obojestransko odprti igri končala ob minimalnem vodstvu domačih. Razmerje v strelih je bilo 13:12 za domače.

V drugi tretjini sta bili moštvi nekoliko bolj previdni. Jeseničani so seveda morali napadati, a so ob tem vseeno pozorno igrali v obrambi. Domači so v 27. minuti dosegli nov zadetek (Jezovšek) in železarje še nekoliko bolj porinili v težavno situacijo. Moštvo trenerja Varla pa se je odzvalo zrelo. V 39. minuti je po lepi akciji prvega napada zaostanek zmanjšal Nik REKAR. Le gol razlike po 40 minutah je napovedoval razburljivo tretjo tretjino. Nobeno od moštev si v drugem delu igre ni privoščilo kazenskih minut, razmerje v strelih pa je bilo 7:7.

Pristna gorenjska trma je botrovala izenačujočemu golu Marka TARMANA v 44. minuti (podal je Jon Pelko). V nadaljevanju sta obe ekipi predvsem pazili, da ne bi storili kake nepotrebne napake in tekmecu prepustili vodstva. Živčno srečanje je potekalo ob podpori staršev in znancev obeh ekip. V 46. minuti so domači z drugim golom P. Čuvana spet povedli, a je Žan Luka SRPČIČ že po minuti in 32 sekundah rezultat ponovno izenačil. V 50. minuti je domači trener vzel time-out in lisjakom dodal nekaj napotkov za zadnjih 10 minut regularnega dela tekme. Prav strelec izenačujočega zadetka Srpčič je bil zaradi nabijanja na ogrado izključen v 52. minuti, a so železarji na krilih obramb Nejca PICLJA nekaznovano zdržali dve minuti ob igri z igralcem manj. Kup težav se je zgrnil nad železarje v zadnji minuti, ko je najprej zaradi spotikanja na kazensko klop moral Matic Jeklič, 35 sekund kasneje pa se mu je prav tam pridružil zaradi oviranja še branilec Tarman. Železarji so pritisk domačih junaško ubranili do piska sirene, ki je označil nadaljevanje razburljivega dvoboja tudi v podaljšku. Razmerje v strelih v tretji tretjini je bilo 7:8 v korist železarjev.

V začetku podaljška je bilo potrebno ubraniti gol ob igri z dvema igralcema manj, saj je Jeklič moral odsedeti še celo minuto, Tarman pa še 35 sekund več. Oboje so železarji opravili z odliko in najbrž se je v tistih trenutkih tehtnica dokončno nagnila na jeseniško stran. 40 sekund po vrnitvi Tarmana na ledeno ploskev, ko so se moči končno spet izenačile, so si tudi domači privoščili napako – zaradi zadrževanja s palico je bil izključen Miha Mercina. To je bil znak za trenerja Varla, da vzame 30 sekundni time-out in poskuša skovati načrt za zmagoviti zadetek. V naslednjih dveh minutah so se domači krčevito branili in v svojem početju uspeli. Po vrnitvi Mercine so bile moči na ledeni ploskvi spet izenačene. Še naprej se je odvijala prava šahovska partija, v kateri so bili igralci obeh ekip izjemno koncentrirani pred svojimi vrati, previdni poizkusi napadov pa niso obrodili sadov. Odločilni trenutek srečanja se je zgodil v 11. minuti podaljška, ko je bil pri domačih zaradi držanja izključen kapetan Žan Kuzman. Minuto in 56 sekund so domači fanatično branili svoj gol, potem pa sta se za izključitev ob koncu rednega dela tekme maščevala podajalec MAtic Jeklič in strelec Marko TARMAN – powerplay zadetek v 73. minuti je tako pomenil začetek proslavljanja ob naslovu najboljših v državi. Razmerje v strelih v podaljšku – 5:8 za železarje.

Dejan VARL, trener mladincev HD Jesenice, nekaj minut po tekmi: “Odigrali smo težko, živčno tekmo. Zaostajali smo že z 0:2, a smo se vrnili. Ob koncu tekme in v podaljšku smo zdržali tudi igro s tremi igralci proti petim.
Čestitam tudi trenerju Mariborčanov Ferležu, v tej sezoni je opravil izjemno delo. Želim mu (jim) vse najboljše! 
S svojimi fanti sem celo sezono trdo delal, imeli smo padce in vzpone. Ob koncu smo dosegli svoj cilj. 
Ponosen sem na te fante, ki so danes pravzaprav postali možje!”

Fantom in trenerju seveda čestitamo tudi mi! Pravi carji ste!

Tekst: M. L.