DP kadetov (U16)
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
22. oktober 2016
Gledalcev: 110

 HD Jesenice – HKMK Bled

3 – 2 (PS)

(0:0,1:1,1:1-0:0,1:0)

Gibanje rezultata:
1:0 SLIVNIK (Török, Kobal)

1:1 Pretnar (Podrekar) 36′
1:2 Stan J. (Gavrilov)
2:2 PODREKAR (Jakupović) 58′ PP1
3:2 KRMELJ GWS-PS 65′

Streli na gol:  HD Jesenice  20 (6,7,7,0) ; HKMK Bled  31 (8,9,7,7)
Kazni: HD Jesenice  6 (2,2,2); HKMK Bled  8 (2,-,6)

Sodnik: Miha Bulovec
Linijska sodnika: Grega Markizeti, Peter Bizalj

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 20 Kararić, 4 Fartek, 8 Krmelj (C), 22 Jakupović, 16 Lukan A., 24 Finžgar, 14 Mašič, 7 Slivnik, 19 Török, 13 Kobal, 5 Murnik, 9 Lukan D., 23 Podrekar, 18 Potočar, 2 Škof, 15 Dolinar, 10 Podlipnik, 3 Verdnik
Trener: Dejan VARL

HKMK Bled: 33 Pančur (GK), 53 Ambrožič (GK), 5 Černe, 88 Stan L.(C), 10 Gavrilov, 45 Tušek, 16 Konc, 6 Kos, 11 Pretnar, 28 Borse, 51 Podrekar, 4 Sirk, 8 Zupan, 12 Gomboc, 17 Mahkovec, 7 Jeločnik, 47 Stan J.
Trener: Rok Jakopič
V lovu za šesto zaporedno zmago in še naprej sto-odstotni izkupiček v prvenstvu, so se varovanci Dejana VARLa v sobotnem popoldnevu udarili s sosedi z druge strani Mežakle. Prav s temi Blejci ima aktualna generacija kadetov že precej časa težave, tako da se je brez dvoma obetala razburljiva tekma. Zdi se namreč, da imajo fantje s Podmežakle neupravičeno prevelik rešpekt do Blejcev, ti pa “trde noge železarjev” s pridom vsakič znova izkoristijo.

img_7764

Trd boj v uvodni tretjini

Gostje so v prvih minutah takoj Jeseničanom vsilili nek svoj sistem igre, zaradi katerega so le-ti imeli precej težav. Prvih nekaj minut je igra večinoma potekala v obrabni tretjini domačih. Strateg domačih je v udarni ekipi pogrešal tri pomembne igralce – branilca Šego in Pogačarja ter napadalca Dežmana in najbrž se je tudi to nekoliko poznalo pri igri domačih. Dodatno se je zdelo, da se bodo zadeve zapletle v šesti minuti, ko je bil zaradi napada s palico izključen branilec rdečih Dolinar. Že po nekaj sekundah igre z igralcem manj se je nepričakovano v priložnosti za protinapad znašel domači kapetan Krmelj, vendar je gostujoči vratar njegov strel ubranil. Kazen so domači ubranili z nedotaknjeno mrežo in v nadaljevanju le vzpostavili ravnotežje. Zaradi nepravilne menjave v gostujoči vrsti so tudi domači dobili priložnost za powerplay v deseti minuti, je bila pa tudi obramba gostov v prihajajočih dveh minutah dovolj trdna, da je nalet domačih ubranila. Ne preveč kvalitetna prva tretjina je minila v posamičnih poskusih ene in druge ekipe, vendar večjih razburjenj ni bilo. Ob koncu tretjine je bilo v statistiko treba vpisati  šest strelov domačih in osem Blejcev, mreži pa sta ostali nedotaknjeni.

img_7769

Povedli, a bili v nadaljevanju premalo zbrani

Če drugega ne, so domači lahko v prvi tretjini videli, da z Blejci lahko povsem enakovredno igrajo. “Smrtno priložnost od blizu” je gostom že po dvajsetih sekundah nadaljevanja ubranil domači vratar Gašper PANJTAR. Pri gostih je bila tudi v drugi tretjini vidna strategija posamičnih poizkusov, pri katerih naj bi s kroženjem in pridobivanjem brzine nekaj tehnično boljših igralcev prebijalo domačo obrambo, vendar so se taki poskusi običajno razleteli v trdnem jeseniškem obrambnem zidu. Na drugi strani tudi domači niso skupaj spravili kaj posebej blestečega, manjkala je tista kombinatorna igra, ki je ekipo krasila na nekaterih prejšnjih tekmah. V 26. minuti se je lepa priložnost za vodilni gol ponudila napadalcu tretjega napada Podlipniku, vendar so se gostje nekoliko srečno rešili. Železarji so povedli v 29. minuti po lepi akciji drugega napada; gol je po podajah Töröka in Kobala dosegel Luc SLIVNIK. Domači napadalec Jakupović je bil izključen v 32. minuti zaradi spotikanja, kaj lahko pa bi v eni izmed akcij ob igralcu manj domači dosegli nov gol. Kobal je s svojo vztrajnostjo namreč ukradel pak gostom, v nadaljevanju akcije pa je z desne strani nevarno streljal Török, vendar je gostujoči vratar strel ubranil. V 36. minuti so železarji v napadalni tretjini izgubili pak in dopustili gostom bliskovit protinapad iz katerega so tudi izenačili. Zadnjih nekaj minut so zbegani domači dopustili še nekaj nevarnih protinapadov gostom, ki pa jih je k sreči izničil danes gotovo prvi mož domačih – vratar Panjtar. Tako so recimo v 39. minuti pustili železarji popolnoma odprto srednjo tretjino, vratar železarjev pa se je v situaciji iz oči v oči z blejskim napadalcem izredno izkazal. Ob koncu tretjine so statistiki zabeležili sedem domačih in devet gostujočih strelov. 

img_7739

Zaostanek izničili tik pred koncem

Hitro so železarji dobili novo priložnost za vodstvo, saj je bil že po 32 sekundah tretje tretjine zaradi udarca s kolenom izključen gostujoči hokejist. Domači so napadalno formacijo sicer postavili, v svojih poskusih pa s streli iz neizdelanih akcij niso bili posebej nevarni. Prava hladna prha je sledila v 44. minuti, ko je po dolgem obleganju domačih vrat v desnem kotu za vrati domači obrambi ušel J. Stan in efektno zadel za gostujoče vodstvo (1:2). Dobrih šestnajst minut časa do konca je seveda pomenilo dovolj dolgo dobo za lovljenje zaostanka. Železarji so se tega lotili kar odločno, volja ni bila vprašljiva. Pride pa tak dan, ko naučene akcije nikakor ne stečejo, priložnosti ki jih imaš ne izkoristiš in … se vseeno ne predaš. To pa zmorejo le velike ekipe! Domači so bili v resnejših težavah še med 51. in 53. minuto, ko je bil zaradi spotikanja izključen domači branilec D. Lukan, do spremembe rezultata pa k sreči ni bilo. V 57. minuti, ko je domačim že pošteno tekla voda v grlo, je bil zaradi spotikanja izključen gostujoči hokejist Podrekar, domači napadalec z istim priimkom (Anže PODREKAR, podaja Jakupović, 2:2) pa je 36 sekund kasneje le dosegel izenačujoči gol. Ob tem je glavni sodnik izključil še enega od gostujočih igralcev, tako da so železarji celo imeli priložnost tekmo zaključiti s powerplay golom v rednem delu. Zadeva se ni iztekla po željah domačih, ki so v tretji tretjini sprožili sedem strelov. Enako število poskusov v okvir vrat Panjtarja je v tem delu uspelo tudi Blejcem.

img_7733

V podaljšku podrejeni

Pomembnost podaljška je fantom v rdečih dresih povsem zvezala noge, roke in palice. V petih minutah dodatne igre je blestel vratar Panjtar, ki je uspel odbiti sedem nevarnih strelov gostov. Domači medtem niso gostujočega vratarja ogrozili niti enkrat in so bili pravzaprav za gol gostov povsem nenevarni. K sreči za domače se je tudi podaljšek iztekel tako, da sta obe mreži mirovali.

img_7742

Več zbranosti in sreče ob koncu

Žreb je določil, da so z izvajanjem kazenskih strelov začeli domači. Luc SLIVNIK je svojo priložnost hitro izkoristil in domače popeljal v vodstvo. Sledil je strel Blejca Konca, ki pa ga je Panjtar ubranil. V drugi seriji je za domače zgrešil Török, za goste pa zadel Gavrilov, tako da sta bili ekipi pred – morda že – odločilnima streloma spet poravnani. Oba izvajalca (Podrekar pri Jesenicah in L. Stan pri gostih) sta bila v tretji seriji neuspešna. V nadaljevanju je najprej strel Blejcu Pretnarju ubranil Gašper PANJTAR, za domačo zmago pa je ob huronskem veselju publike, ki je pesti držala za domačo ekipo – zadel kapetan Miha KRMELJ.

img_7807

img_7444Dejan VARL, trener kadetov Jesenic:

“Zmago smo sicer dosegli, vendar danes nikakor nismo bili pravi. Ponovno smo igrali v krču, to se nam ponavlja. Včasih nas iz takih situacij izvlečejo posamezni igralci, vendar danes ni šlo niti njim. Na tekme se bo treba pripravljati tudi psihično, saj nas zbega preveč stvari. Kdo in kje sedi na tribuni, nas pred in med tekmo ne sme brigati! Upam, da se nam ne bo pripetila še kaka dodatna poškodba. Naš agresiven forecheck ni prišel do izraza, saj smo ves čas zamujali. V srednji tretjini smo gostom puščali preveč prostora. Danes smo sicer zmagali, vendar se nam ob takem pristopu vsakič ne bo izšlo. Polovičarstvo ti hokej prej ali slej kaznuje. Zame in za fante mora biti današnja tekma dober alarm, da bo za pravo kontinuiteto rezultatov in dobre igre potrebno še trdo delati.”

Tekst: Marko L.
Foto: Anja Lukan