Piše: Marko Lukan
Piše: Marko Lukan

Nekega hladnega zimskega jutra, ob pitju prve kave, mi je zazvonil telefon. Šef na zvezi … češ, naj takoj pridem v dvorano Podmežaklo. Kaj pa sem hotel, vrgel sem si tisto kavo v glavo, se na hitro oblekel, pograbil fotoaparat in zdrvel tja do dvorane, v kateri je svoje prve hokejske korake naredilo toliko znanih (in manj znanih) hokejistov. Kdo ve kaj sem tokrat naredil narobe, mi je šinilo skozi misli … Pa ne, da bi mi šef prav pogosto utrujal, saj svoje naloge opravljam kar dobro, tako rekoč sem pravi master za te stvari,  a vseeno – šef je šef, komanda pa je tudi komanda. Poln dvomov sem se torej teleportiral do hrama slovenskega hokeja.

IMG_3569[1]

Pred dvorano in v njej pa … službena vozila ene od slovenskih komercialnih televizij, obilo ljudi v rdečih dresih starega kluba, pa novega društva in tistega, ki skrbi za vzgojo najmlajših hokejistov. Poleg tega pa tudi kopica kamermanov, seksi asistentk, znanih obrazov s hokejske scene in rahlo živčnih z Zavoda za šport (najbrž z mislimi: saj bo vse v redu delovalo?) itd. Ob tem se je po dvorani smukala tudi kopica ljudi, ki jih vajeno ostro oko Jeseničana ni poznalo in človek bi si že mislil, da bo spet v dvorano nenapovedano prišel drsati kak predsednik, ali kaj podobnega. Sicer pa kakega gola naši reprezentantje na Olimpijskih igrah v zadnjih mesecih niso ravno dosegli in … morda pa je vse skupaj kazalo le na pomembno tekmo, na ponovno vstajenje in vstop jeseniškega hokeja na veliko sceno? In ko potem človek takole naleti na Razo & Razo, pa Kanadčana iz sedanje članske ekipe in zvezdnike mlajših kategorij, se mu preprosto mora milo storiti.

IMG_3638[1]

Potem pa sem naletel na presenečenje. V dvorani je namreč mrgolelo televizijskega osebja. Kasnejši pogovor je razkril, da je v ekipi kar 60 ljudi. Uredniki, producenti, reporterji, snemalci zvoka, pa snemalci slike, vodja snemanja in režiser, pa kreativna producentka in drugi ljudje z zvenečimi nazivi – vsi v dvorani Podmežaklo samo z eno nalogo: posneti oddajo MasterChef Slovenija.

IMG_3614[1]

Človek se tako na licu mesta lahko nauči, da bo kako uro dolgo trajajoča studijska oddaja vzela vsem sodelujočim vse dopoldne, pa tudi dobršen del popoldneva. Vsak stavek, vsak gib, vsaka scena se ponavlja do popolnosti. Morda bi kdo celo rekel – do nezavesti. Naši fantje pa – potrpežljivo, ustrežljivo, trmasto, gorenjsko in zagriženo … No, zagrizli so sicer precej ur kasneje.

IMG_3602[1]

In ko se človek tako bolje razgleda, lahko opazi za rolbo skrite omare z dobrotami, ki jih bodo kuhajoči potrebovali. Opazi lahko tudi ogromne pekače, na katerih bosta obe tekmovalni skupini poskušali kuhati za 44 hokejistov. Ja, prav ste prebrali – štiriinštirideset lačnih hokejistov, ki seveda po treningih in tekmah potrebujejo pravo hrano za svoje izmučene organizme. Nahraniti tako skupino fantov ni preprosta naloga, ampak Master Chef zmore tudi to.

IMG_3516[1]

In ko potem z višine opazuje človek nekoliko neprepričljivo drsanje TV-zvezdnikov (jasno, saj niso vsak dan v drsalkah), pa firbce ob ogradi in je deležen neštetih opozoril – najbrž skorajda vsakega člana TV ekipe s kakim zvenečim naslovom – da je fotografiranje prepovedano, se hitro zave, da je minilo že pol dopoldneva.

IMG_3546[1]

Zaplet s fotografiranjem smo hitro rešili, saj imam tudi sam zelo zveneč naslov – predstavnik za stike z javnostjo. Taki pa menda lahko fotografiramo, a potem fotografij ne smemo objaviti, dokler tega ne dovolijo s komercialne televizije.

IMG_3611[1]

Devetnajsti februar 2016 je tako minil v polnem tempu šestdesetim članom snemalne ekipe televizijcev, 44 hokejistom, nekaj firbcem, ki se jim je uspelo prebiti v dvorano in moji malenkosti. Polni želodci hokejistov se v tistem dnevu najbrž niso zavedali, da bo od snemanja oddaje, pa do njenega predvajanja minilo še kar nekaj tednov, saj so po samem snemanju potrebne še raznorazne obdelave, montaže in kdo ve kaj še vse … Utrujene, a zadovoljne glave TV-ekipe so se najbrž v mislih ubadale že z naslednjimi snemanji, sam pa sem si poln vtisov tudi privoščil še eno kavo …

IMG_3508[1]

P.S. Ob koncu pa je bil brez dvoma zadovoljen tudi šef.

Še več fotografij pa na FB povezavi: KLIK