Liga EBJL
Ifjabb Ocskay Gábor Ice Hall, Szekesfehervar
12. marec 2016
Gledalcev: 170

Fehervar AV19 – HD Jesenice

7 – 2 

(4:0,0:1,3:1)

Strelci: 1:0 Makovics (Szabo) 2′, 2:0 Kiss (Gyurgyev) 6′, 3:0 Vincze (peter, Makovics) 9′, 4:0 Madacsi 15′, 4:1 URUKALO (Rajsar, Šturm) 21′, 5:1 Czaszar (Madacsi, Peter) 49′, 6:1 Mihaly (Czacsar, Halaasi) 57′, 7:1 Szabo (Mihaly, Kiss) PP1 59′, 7:2 PRETNAR (Seršen, Svetina) 59′

Streli na gol: Fehervar AV 19   45 (20,9,16); HD Jesenice   21 (6,8,7)
Kazni: Fehervar AV19   14 (2,4,8); HD Jesenice  10 (-,2,8)

SAPA Fehervar AV19: 49 Rubina (GK), 74 Szele (GK), 9 Halasi, 20 Vas, 21 Nemeth, 75 Fürst, 76 Szabo D., 87 Kiss R., 90 Erdely, 12 Török, 17 Rajz, 18 Madacsi, 61 Peter, 68 Czaszar Hunor, 88 Makovics, 89 Nagy, 92 Vincze, 93 Mihaly, 98 Gyurgyev, 26 Szita, 27 Szabo B., 81 Kiss P.
Trener: David Kiss

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 15 Brun Rauh, 24 Šturm, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 21 Korošec, 16 Brus, 22 Svetina, 12 Seršen, 14 Pretnar, 7 Šabanović, 13 Crnović, 11 Brglez, 18 Kapel, 4 Ivančevič, 2 Luznar, 10 Pavlič, 20 Mravlje, 19 Pogačnik,
Trener: Gaber GLAVIČ

Sodnika:  Miklos HASZONITS, László WOLF 
Linijska sodnika: 
József CSIBI, Gergő ÁRKOVICS

Prav nič se ni izteklo po željah železarjev v prvi polfinalni tekmi lige EBJL v Szekesfehervarju. Domači so prvič vratarja železarjev Žigo KOGOVŠKA premagali po le stotih sekundah tekme (1:0, Makovics). Na ta način so ujeli veter v jadra svoje igre. Ob koncu šeste minute je bilo po golu Kiss-a na semaforju že 2:0 za domače. Ko je v deveti minuti Vincze dosegel še tretji gol za Fehervar AV19, je bilo že slutiti katastrofo za železarje. Bolj od samega neprijetnega rezultata je bilo zaskrbljujoče razmerje moči na ledeni ploskvi, saj so domači Jeseničane prekašali v večini prvin hokejske igre. Do prve izključitve na tekmi je prišlo ob koncu 12. minute, ko je bil zaradi spodnašanja izključen domačin Mihaly. Powerplay železarjev ni bil prav prepričljiv in domači so brez večjih težav svojo mrežo ohranili nedotaknjeno. Minuto po tistem, ko so domači spet zaigrali v polni postavi, so še četrtič premagali vratarja železarjev (4:0,Madacsi). Potolčena četa Jeseničanov v nadaljevanju ni spravila skupaj ničesar posebej nevarnega, saj so domači vse poskuse gostov uspešno preprečevali, ob tem pa so bili sami tudi v preostalih minutah prve tretjine ves čas nevarni za gol Kogovška.V prvi tretjini so domači sprožili dvajset pakov v okvir vrat jeseniškega vratarja, Jeseničani pa šest strelov proti golu Martina Szeleja.

V drugi tretjini so naši fantje vseeno vzpostavili nekaj več ravnovesja v igri. Že po osemintridesetih sekundah igre v tem delu je železarjem uspelo zadeti – po podajah Rajsarja in Šturma je bil uspešen Žiga URUKALO. Zaradi udarca s palico je bil pri domačih v 30. minuti izključen Makovics, do novega zadetka Jesenic pa žal ni prišlo. Ko je bil ob koncu 31. minute zaradi novega udarca s palico izključen še Czaszar Hunor, so železarji 42 sekund igrali tudi z dvema igralcema več, a žal tudi to ni pomagalo, da bi se domačim v rezultatskem smislu še bolj približali. Kot prvi Jeseničan na tekmi je bil v 39. minuti zaradi igranja z visoko palico izključen Pretnar, železarjem pa je do konca tretjine uspelo ohraniti rezultat pri 4:1 za domače. V drugem delu so domači sprožili devet strelov, Jeseničani pa osem.

Nekoliko bolj spodbudna druga tretjina je morda še vlivala nekaj upanja na preobrat za železarje, a so domači zadnjih dvajset minut ponovno odigrali suvereno. V prvi minuti nadaljevanja je sicer domačin Török ponudil z izključitvijo (spet udarec s palico!) še eno priložnost za znižanje rezultata, a je žal tudi ta ostala neizkoriščena. Do obojestranske izključitve je prišlo v 45. minuti tekme, ko je bil pri domačih zaradi naleta s palico izključen Makovics, pri železarjih pa zaradi (povratnega) udarca s palico Urukalo. Novo izključitev je železarjem prislužil Pogačnik v 47. minuti (spotikanje), Jeseničani pa so manjko igralca v naslednjih dveh minutah dobro obranili. Žal so domači svoj peti gol preko Czaszarja dosegli le pičle štiri sekunde po tistem, ko se je Pogačnik vrnil na led (5:1). Do nove obojestranske izključitve je prišlo v začetku 53. minute, ko sta na kazensko klop morala Szita pri domačih (nov udarec s palico) in Crnović (grobost) pri železarjih. Slabo minuto kasneje je bil zaradi zadrževanja s palico izključen še Madžar Nemeth, potolčeni četi železarjev pa ni uspelo doseči zadetka v powerplayu. V 57. minuti so domači z golom Mihaly-ja povedli že s 6:1. Zaradi udarca s kolenom je sledila nova izključitev Pogačnika v 58. minuti, domači pa so za dosego powerplay gola potrebovali 53 sekund (Szabo, 7:1). 28 sekund kasneje je po podajah Seršena in Svetine drugi jeseniški zadetek dosegel Luka PRETNAR in s tem vsaj malce omilil visok poraz. Zadnja tretjina je 170 gledalcem ponudila šestnajst strelov domačih proti golu Kogovška in sedem strelov železarjev na vrata Fehervarja AV19.

Druga tekma bo v sredo ob sedemnajsti uri v dvorani Podmežaklo. Železarji za nadaljevanje nastopanja v ligi potrebujejo nujno zmago.

Tekst: Marko L.