Jesenice, 1. februar 2015
Športna dvorana Podmežakla
Liga EBJL

HD Jesenice – HK Celje
0 – 5

(0:3,0:1,0:1)

0:1 Čuvan (Mercina, Jezovšek) PP1 8′, 0:2 Drozg 12′, 0:3 Jezovšek (Jeram, Mercina) 14′, 0:4 Grahut (Robar, Senica Pintar), 0:5 Drozg (Senica Pintar) SH1 56′

Streli na gol: HD Jesenice 42 (13,15,14), HK Celje 31 (14,14,2)
Kazni: HD Jesenice 6 (4,2,0), HK Celje 39 (4,4,31)

HD Jesenice: 25-Hribar (GK), 1-Legat (GK), 2-Klofutar, 3-Stojan, 5-Šabanović, 6-Brus, 7-Hadžić, 13-Urukalo, 14-Pivač, 18-Žuber, 19-Pretnar, 4-Kapel, 9-Rajsar, 10-Korošec, 11-Seršen, 12-Glavič, 15-Avsenek, 17-Svetina R., 20-Brglez, 21-Pavlič, 22-Svetina E., 24-Rekar (C)
Trener: Dejan VARL

HK Celje: Jeram (GK), Jošt (GK), Grahut (C), Mercina, Čirič, Kuzman, Jeram, drozg, petek, Voh, Čuvan, Kern, Senica Pintar, Srebot, Robar, Kolar, Jezovšek
Trener: Jure Gajšek

Po visokem porazu v Celju v prvem delu sezone in porazu po kazenskih strelih pred nekaj tedni Podmežaklo, si je tokrat četa Dejana Varla prav gotovo želela zmage nad najvišje uvrščeno slovensko ekipo v tekmovanju EBJL. A se ni izšlo, Celjani so v tem trenutku pač boljša ekipa. Spodbudno so začeli domači takoj po uvodnem sodnikovem pisku. pri gostih je pod pritiskom že v drugi minuti tekme Nejc Voh storil prekršek za prvo malo kazen – zadrževanje s palico. Domači niso bili posebej nevarni v powerplayu in prva priložnost za vodstvo je splavala po vodi. Pravzaprav najbrž po ledu. Žiga Urukalo je na obrambni modri črti v padcu podrl enega od Celjanov v osmi minuti in si prislužil dve kazenski minuti zaradi udarca s kolenom. Gostje so ponujeno priložnost s pridom izkoristili 41 sekund kasneje, ko so v powerplayu dosegli vodilni gol (Čuvan). V 12. minuti so po novem golu igralcev v rumenih dresih (Drozg) gostje vodili že z dvema goloma razlike. Domača obramba je delovala negotovo, vratar Jure LEGAT je bil pod pritiskom. Na nasprotni strani je gostujoči vratar s svojimi posredovanji vlival zaupanje svoji ekipi. Po lepi kombinaciji celotne peterke je Jezovšek v 14.minuti povišal že na 3:0 za Celjane. V 15. minuti sta bila istočasno izključena Stojan na domači strani (oviranje) in Drozg pri gostih (nabijanje na ogrado), ekipi pa sta seveda nadaljevali z enakim številom igralcev na ledeni ploskvi. Domači so do konca tretjine poskušali z jalovimi napadi, ki so jih gostje suvereno obranili. Domači so v prvem delu tekme na gol gostov sprožili 13 strelov, Celjani pa so Legata preizkusili 15-krat (in ga seveda trikrat premagali).

Visok zaostanek in jalova igra v napadu železarjem nista vlivala pretiranega zaupanja pred drugimi dvajsetimi minutami. Prvih nekaj minut v drugi tretjini je minilo v podobnem stilu – z vztrajnimi poizkusi domačih, da bi bili nevarni in zanesljivo igro gostov v obrambi – poleg tega pa so bili v nasprotnih napadih sila nevarni. V 27.minuti je bil zaradi spotikanja pri gostih izključen Mercina, deset sekund pred iztekom kazni pa se mu je na kazenski klopi zaradi zadrževanja s palico pridružil še Grahut. Kratkotrajna prednost dveh igralcev (ter kasneje enega) znova ni prinesla tako želenega zadetka domačim. Pač pa je v 34. minuti prav Grahut zadel za goste in tako povišal na visokih 4:0. Slabe tri minute pred koncem tretjine si je dvominutno hlajenje zaradi oviranja prislužil še Kapel pri železarjih, novega zadetka v domači mreži pa k sreči ni bilo. V drugem delu tekme je domače moštvo streljalo 15-krat, gostje pa 14-krat.

V zadnjem delu tekme pa –  po že videnem receptu s prejšnje tekme – popolna ofenziva železarjev. A tokrat je manjkalo tudi tistih “atomskih pet minut”, kakor jih je ekipa prikazala proti Triglavu. Številni poizkusi so se odbijali od branilcev, nekaj nevarnih strelov je polovil gostujoči vratar Jeram in kaj kmalu se je videlo, da bodo tokrat gostje odnesli točke izpod Mežakle. V 50.minuti si je novi dve kazenski minuti zaradi udarca s palico prislužil Mercina, 43 sekund kasneje pa je Jezovšek nevarno podrl Glaviča v kotu v bližini domače rezervne klopi. Zaradi udarca v predel glave si je prislužil 5 kazenskih minut, ter predčasen odhod pod prho, Gašper Glavič pa je za nekaj časa obležal na ledu. K sreči je vse minilo brez resnejše poškodbe. Domačim kljub prednosti dveh igralcev ponovno ni uspelo zadeti, svoje pa je v tistih trenutkih izvrstno opravil še enkrat več gostujoči vratar. Ko je v 56. minuti Drozg po hitrem protinapadu za Celjane zadel še petič celo ob igralcu manj, je volja domačim dokončno splahnela. Do konca sta sledili še izključitvi Kolarja (spotikanje) in Senice Pintarja (udarec s kolenom) pri Celjanih, deprimirani domači četi pa tudi to ni pomagalo do vsaj častnega zadetka na tekmi. V zadnjem delu so železarji sicer sprožili 14 strelov in gostom dovolili le 2, a rezultat ob pisku zaključne sirene je bil zelo zgovoren – domači so streljali s slepimi naboji. Gostom je bilo ob koncu seveda potrebno športno čestitati, v tem trenutku so brez dvoma najboljše slovensko mladinsko moštvo.

Tekst: Marko L.