Jesenice, 23. marec 2014
Športna dvorana Podmežakla
Liga EBJL, turnir za končno razvrstitev od 9. do 12. mesta

HD Jesenice – LLZ Graz 99ers
6 – 1

(1:0,2:1,3:0)

1:0 RAJSAR (Žbontar) 13′, 2:0 RAJSAR (Trkulja) 28′, 2:1 De Pauli (Sudnikiewicz) 31′, 3:1 ŠTURM (Srpčič, Rekar) 38′, 4:1 JEKLIČ PP1 43′, 5:1 TARMAN (Zupan) 49′, 6:1 JEKLIČ (Rekar, Krašovec) 52′

Kazni: HD Jesenice 28 (4,10,14); Graz 99ers 52 (2,10,40)
Streli na gol: HD Jesenice 36 (10,14,12); Graz 99ers 52 (2,10,40)

HD Jesenice: Picelj (GK), Ažman (GK), Zupan, Hadžić, Trkulja, Žbontar, Tarman, Pelko, Srpčič, Šturm, Kantarević, Seršen, Jeklič, Krašovec (C), Avsenek, Rajsar, Svetina, Korošec, Rekar
Trener: Dejan VARL

LLZ Stmk. Süd Graz 99ers: Pölzl (GK), De Pauli, Färber, Brozovsky, Soritz, Sudnikiewicz, Trost, Kohlfürst, Rieberer, Zierer, Luttenberger, Potapovs
Trener: Haralds Vasiljevs

Potem ko so v prvi popoldanski tekmi mladinci kranjskega Triglava premagali Vienna Capitalse s 4:3 so se v večerni tekmi za končno 9. mesto v letošnji ligi EBJL pomerili hokejisti Graz 99er-ev in domači varovanci trenerja Dejana Varla. Kar nekaj vprašanj se je zastavljalo pred tekmo, saj nihče ni mogel biti čisto prepričan o razmerju moči med obema ekipama. Letošnji tekmovalni ustroj lige je pač doslej Jeseničanom namenjal samo slovenske nasprotnike.

Domači so od prve minute krenili odločno z željo po tem, da pokažejo kdo je gospodar na ledu Podmežakle. Maloštevilni gostje se niso vdali in so tudi sami nevarno napadali. Prvo malo kazen so si igralci Graz 99ersev prislužili v 5. minuti, a je domači niso znali pretvoriti v vodilni zadetek. Tudi železarji so med 9. in 11. minuto ubranili eno malo kazen, saj je na kazensko klop sedel Peter Zupan. V 13. minuti je kakih 80 gledalcev videlo uvodni gol, zanj pa sta zaslužna Matevž Žbontar (podajalec) in Patrik RAJSAR (strelec). To je bil tudi edini gol v prvi tretjini. Pri domačih je v 19. minuti na kazensko klop moral Jon Pelko, a gostom ponovno ni uspelo doseči zadetka. Razmerje v strelih v prvi tretjini priča o izenačenosti obeh ekip – 10:10.

Zdelo se je, da so se domači nekoliko sprostili v drugi tretjini. Gostje so si v 23. minuti prislužili novo izključitev, a so tudi ob tej priložnosti svoja vrata obranili. V 28. minuti je po podaji Dejana Trkulje še svoj drugi gol dosegel RAJSAR in na ta način podvojil vodstvo domačih. V 31. minuti so svoj prvi – kot se je kazneje izkazalo tudi edini – gol na tekmi dosegli gostje iz avstrijske Štajerske. Ob tem se je zdelo, da so pred doseženim zadetkom nepravilno ovirali domačega vratarja. Ta je pri sodnikih protestiral in si ob tem prislužil 10 minut disciplinske kazni. Gostje so še v isti minuti storili nov prekršek za izključitev, do spremembe rezultata pa v domačem powerplay-u ni prišlo. Novo izključitev so si Štajerci prislužili v 36. minuti, a domači tudi te priložnosti niso izkoristili za dosego novega zadetka. K sreči je le nekaj sekund po tistem, ko so bile moči na ledeni ploskvi spet izenačene, tretji zadetek za domače dosegel Jaka ŠTURM; podala sta mu Žan Luka Srpčič in Nik Rekar. Že precej živčni in utrujeni gostje so si do konca druge tretjine prislužili še eno malo kazen, ter k temu dodali še 2+10 minut disciplinske kazni. Rezultat se do 40. minute ni več spremenil, razmerje v strelih v tem delu igre pa je bilo 14:11 v korist domačih.

V zadnji tretjini so se strasti razvnele kar nekajkrat, vendar jih je sodniška trojka uspešno brzdala. V 43. minuti je novo priložnost za dosego zadetka ob igralcu več končno kronal Matic JEKLIČ po sijajni samostojni akciji. vse do konca tekme je nato prihajalo do manjših prerivanj in pretepov, nekaj grdih naletov s strani hokejistov graza pa je pričalo o tem, kako zelo nemočne se počutijo ob suvereni igri domačih. V začetku 49. minute je po podaji Zupana peti jeseniški gol dosegel Marko TARMAN. Domači niso nasedali na provokacije Avstrijcev, pač pa so ob nepotrebnih grobostih znali vrniti z enako mero, zaradi česar sta se obilno polnili kazenski klopi. Zadnji gol na tekmi je v 52. minuti dosegel ponovno JEKLIČ, tokrat pa sta mu podala Rekar in kapetan Žiga Krašovec.  Razmerje v strelih v zadnji tretjini je bilo 12:7 za domače. Jeseničani so si v tem delu igre prislužili 14 minut kazni, štajerski gostje pa kar 40 minut.

Ob koncu so si fantje seveda športno segli v roke, navdušeni domači gledalci pa so se prav gotovo spraševali, kako visoko bi segli jeseniški mladinci v celo-sezonskem igranju proti avstrijskim (madžarskim, češkim, hrvaškim) moštvom.

Tekst: M.L.