HDJ vs LA Stars photo LAStars_zps332f37a7.jpg
Jesenice, 27.september 2014
Športna dvorana Podmežakla
Liga EBJL, 4. krog

HD Jesenice – EHC L.A. Stars
2 – 7

(0:3, 2:3, 0:1)

0:1 Scherz (Villas, Bretschneider) 2′, 0:2 Galaguzov (Seliga, Scherz) 10′, 0:3 Iskornev (Galaguzov, Seliga) 10′, 1:3 RAJSAR (Stojan) 23′, 1:4 Iskornev (Shabunin) 26′, 2:4 HADŽIĆ (Glavič, Rekar) 35′ PP2, 2:5 Seliga (Shabunin, Atamanchuk) 35′ SH1, 2:6 Iskornev (Galaguzov, Fairy) 37′, 2:7 De Schepper (Koudelka) 50′

Kazni: HD Jesenice 10 (4,2,4); EHC L.A. Stars 12 (2,6,4)
Streli na gol: HD Jesenice 26 (5,9,12); EHC L.A. Stars 29 (9,10,10)

HD Jesenice: Legat (GK), Hribar (GK), Klofutar, Stojan, Brus, Hadžić, Urukalo, Žuber, Jamnik, Kapel, Korošec, Kantarevič (A), Rajsar, Seršen, Glavič (A), Avsenek, Svetina R., Pavlič, Svetina E., Sodja, Rekar (C)
Trener: Dejan VARL

EHC L.A. Stars: Wherhan (GK), Zorman (GK), Steffler, Wirth, Vilals, De Schepper, Fuchs, Eyre (A), Galaguzov, Fairy, Koudelka (C),  Scherz, Rosenberger (A), Atamanchuk, Baranov, Kamyshev, Alekseev, Iskornev, Shabunin, Bretschneider, Seliga
Trener: Craig Streu

Glavni sodnik: Miha Bulovec
Linijska sodnika: Gaber Črv, Anže Bergant

Gledalcev: 62

Mladinci so se v ligi EBJL pomerili z novim tujim nasprotnikom. Letošnje tekmovanje za razliko od večjega dela lanske sezone namreč ponuja merjenje moči z nasprotniki iz območja lige EBEL. Vse skupaj je odlična primerjava za naše fante in stroko, smerokaz za nadaljnje delo in pokazatelj minulih dogodkov. Sinočnji nasprotniki so bili moštvo iz t.i. akademije hokeja iz St. Pöltna v Avstriji; od tod tudi ime ekipe LA Stars (Lower Austria Stars). Že hiter prelet po priimkih v gostujoči ekipi priča, da so fantje zbrani z vseh vetrov, pravzaprav je nemško zvenečih imen v ekipi dokaj malo, precej pa je fantov iz držav bivše Sovjetske Zveze, pa tudi od drugod. Med njimi je tudi slovenski vratar Luka Zorman…

Že v uvodnih minutah so gostje prevzeli pobudo in po 74 sekundah tekme povedli. Hitro prejet gol je domače nekoliko šokiral in gostje so prevladovali tudi v prihodnjih minutah, čeprav si kakih izrazitejših priložnosti niso priigrali. Napadi železarjev so bili redki in dokaj nenevarni, tako da vratar Zorman v gostujočih vratih ni imel dosti dela. V šesti minuti so si gostje prislužili prvo izključitev, a so domači poskusi za izenačenje bili preslabotni. V začetku 10. minute so “Avstrijci” svoje vodstvo podvojili, ter 39 sekund kasneje dodali še tretji gol. Igra domačih ni vzbujala upanja po preobratu, a do konca tekme je ostalo še dovolj časa, upanje pa vedno umira zadnje. V nadaljevanju trejine so gostje še nekajkrat nevarno zapretili, trikrat zadeli zadeli tudi vratnico in domačemu trenerju prav gotovo povzročili precej skrbi. Vse skupaj je kulminiralo v 19. in 20. minuti, ko so si železarji prislužili dve mali kazni – najprej je bil zaradi udarca s kolenom izključen Brus, kmalu za tem pa je na kazensko klop zaradi zadrževanja s palico moral še Glavič.

Domačim je tako za uvod v srednjo tretjino ostala zahtevna naloga – 47 sekund ubraniti se z dvema igralcema manj. Vse skupaj je ob obilici borbenosti uspelo, pa tudi igra z igralcem manj dodatnih 62 sekund (do izteka Glavičeve kazni) je bila uspešna. Vse skupaj je dalo domačim potrditev, da gostom lahko parirajo. Veliko upanje po preobratu je sprožil zadetek, ki ga je po asistenci Nejca Stojana dosegel Patrik RAJSAR v 23. minuti. Domači so zaigrali nekoliko odločneje, gostje pa so bili kljub temu še naprej zelo nevarni v svojih napadih. Tako so v 26. minuti dosegli svoj četrti zadetek in se spet odlepili na varno razliko treh zadetkov. V 29. minuti je na kazensko klop zaradi držanja moral Žuber, k sreči pa do novega zadetka v domači mreži ni prišlo. V 34. minuti je pri gostih najprej na kazensko klop moral Wirth, 53 sekund kasneje pa mu je sledil še Rosenberger. Domači so po golu HADŽIĆA (podajalca Glavič in Rekar) ob igri z dvema igralcema več zopet vlili obiskovalcem nekaj upanja za preobrat, žal pa se je pripetila nezbranost v obrambi in gostje so le 37 sekund kasneje (ob igralcu manj na ledeni ploskvi) dosegli svoj peti gol. Šesti gol fantov iz avstrijske akademije hokeja v 37. minuti tekme je najbrž zmagovalca srečanja že odločil. Gostje so si nekaj sekund pred iztekom druge tretjine privoščili še izključitev, a domača vrsta ni več našla pravih idej za znižanje rezultata.

V zadnji tretjini so gledalci videli bolj ali manj čakanje obeh ekip, da se tekma izteče. Domači so bili nekoliko aktivnejši, gostje pa so pač igrali toliko, kolikor je bilo potrebno za ohranjanje varne rezultatske distance. Na vsaki strani je prišlo še do dveh kazni, domači pa so po igranju z roko enega od gostujočih branilcev v svojem vratarjevem prostoru na voljo imeli tudi kazenski strel, a je ostal neizkoriščen. V 50. minuti so gostje dosegli edini zadetek v zadnji tretjini in tako domov odpotovali z visoko, a povsem zasluženo zmago, za kar jim je seveda potrebno športno čestitati.

Dejan Varl, trener mladincev: “Dobili smo dobrodošlo lekcijo. Všeč mi je, da igramo take tekme, saj tudi fantje vidijo, da je na mednarodnem nivoju vse hitrejše – tako igra, branje igre, razmišljanje, podaje… V minulih sezonah smo na nekaterih domačih tekmah lahko zmagovali tudi s po 10 goli razlike, a v takih tekmah se fantje dosti ne naučijo. Sinočnji nasprotniki pa so nas prisilili v zavzeto igro in kaznovali naše napake, ter neodločnost. Moji starejši fantje so se trudili, mlajši pa so najbrž vstopili v tekmo z nekaj (pre)več rešpekta do nasprotnikov, kar se je hitro maščevalo. Fizično smo bili za tekmece preslabi. V zadnji tretjini smo se nekoliko bolj opogumili in fantom v resnici nimam česa zameriti. V takih tekmah si nabiramo izkušenj. Se učimo.

 

Tekst: Marko Lukan