Piše: Marko L.
Piše: Marko L.

Sinoči so prvič v novi sezoni na led dvorane Podmežaklo zadrsali veterani. Zanimiva “zbirka” fantov raznih starostnih kategorij ponudi naključnemu gledalcu veliko zanimivosti – na ledu se tako pojavijo bivši zvezdniki, ki jim človek lahko mirno čestita, da so se sploh spravili v opremo in na led. Sivi panterji, če tako hočete. Tukaj so tudi fantje srednjih let, nekateri prav pokajo od moči. “Kolekcijo” zaokrožuje nekaj mlajših, že po defaultu hitrejših in bolj agilnih na ledeni ploskvi.

Kakor je to v teh krajih folklora, se seveda rdeči udarijo z belimi. Na ledu pa ni “šparanja”, kakor bi morda kdo pričakoval – akcije na obeh straneh se vrstijo druga za drugo, nekateri od bivših ljubljencev publike še vedno premorejo hitrost, mehko roko in sijajen pregled na dogajanjem. Take včasih oko kamere kaj težko ujame, spet drugič pa fotograf po silnih mukah ujame “speedy gonzalesa”, a je okrog njega na sliki vse megleno. Najbrž je tudi sodobna tehnologija nekoliko začudena nad hitrostjo dogajanja.

Bodimo pošteni – tam je tudi nekaj fantov, ki so ves čas v kadru, ves čas v fotografskem objektivu. Na tem mestu bi se pisec teh vrstic (in hkrati fotograf) vprašal, če so fantje dejansko nekoliko počasnejši, ali pa pač radi pozirajo. Bralec naj se odloči sam. Ostaja pa dejstvo, da so dvoboji  v kotih in ob ogradi še vedno ostri in polni žara. Dvoboji igralcev, ki ju loči 30 in več let razlike niso redkost, človek pa opazi tudi kak tako rekoč družinski dvoboj. Z ledu pod strop dvorane se sliši sopihanje, kriki navdušenja in podpore (“bravo golman!”), uide pa tudi kaka psovka ( “a ti misl’š kdaj podat’?”). Pot teče v pot-okih, pljunki pa…ne, pljunkov ni. Človek se lahko nasmeji tudi ob zanimivih pogovorih v stilu:

“Mat’r mi je vroče!
“To je zato, ker t’ko švicaš…”

Eeee?

Rezultat tekme (ekipi se na vsakem terminu sestavita na novo) je vedno znova tesen, nihče od sopihajočih pa ne mara izgubiti tekme. Vse skupaj se konča s prijateljskim stiskom rok, lovljenjem sape in…osvežilnimi napitki. No, so pa tudi modeli, ki po enournem šprintanju gor in dol po ledeni ploskvi – ob koncu pumpajo še sklece.

Koprive ne pozebejo!

Foto: Marko L.