Ljubljana, 15.februar 2015
Hala Tivoli
DP dečkov, druga tekma četrtfinala

 HK Olimpija – HD Jesenice  

5 – 2

(1:0,2:0,2:2)

1:0 Žeželj (Sojer) SH1 11′, 2:0 Žitko (Ilić) PP1 29′, 3:0 Povirk (Stipanič, Mehle) PP1 33′, 3:1 JAKUPOVIĆ (Šega) 46′, 4:1 Žeželj 49′, 4:2 DEŽMAN (Finžgar) SH1 54′, 5:2 Žeželj (Žitko) EN 60′

Streli na gol: HK Olimpija 27 (11,9,7), HD Jesenice 26 (6,11,9)
Kazni: HK Olimpija 22 (4,10,8), HD Jesenice 26 (2,6,18)

HK Olimpija: Usnik (GK), Kavčič (GK), Stipanič, Žitko, Mehle, Ilić (C), Povirk, Ložar, Ogrinc, Kosmač, Sojer, Žeželj, Bajec, Novak, Šinkovec, Gregorčič, Smogavec, Kokalj, Sopotnik Just, Lesjak
Trener: Igor Beribak

HD Jesenice: 1-Žagar (GK), 25-Panjtar, 11-Pogačar(C), 20-Kararić, 8-Krmelj, 21-Slivnik, 23-Podrekar (A), 12-Šega, 4-Fartek, 7-Dežman, 19-Török(A), 22-Jakupović, 24-Finžgar (A), 18-Potočar, 9-Lukan D., 14-Čop, 13-Kobal, 6-Škof, 16-Lukan A., 10-Podlipnik, 3-Verdnik
Trener: Gaber GLAVIČ

Sodnika: Miklič, Lukančič

Dečki so po še drugem porazu proti Olimpiji v nekaj dneh končali boje za naslov državnih prvakov. Ostane jim le še borba za končno peto mesto. Tekmo, ki bi jo železarji morali dobiti za ohranitev možnosti za nadaljevanje, je zaznamovala množica izključitev in živčnost na obeh straneh. Jeseničani so izgubili srečanje v katerem so dobili en gol ob igri z igralcem več (a so enega takega tudi dali), dva gola ob igri z igralcem manj, en gol, ki to v resnici sploh ni bil (saj pak ni prešel golove črte) in enega v prazno mrežo. Poleg tega je bil v škodo železarjev dosojen še kazenski strel v situaciji, ko je branilec železarjev v padcu najprej izbil pak, trenutek za tem pa še Olimpijinega napadalca; kazenski strel je vratar Gašper PANJTAR sicer ubranil. Vse to seveda ni opravičilo za slabo igro v napadu, je pa dober pokazatelj za kakšno tekmo je šlo.

Uvodne minute tekme so minile ob izenačeni igri. Če so takoj po prvem sodnikovem metu nekoliko pritisnili domači, pa se je v nadaljevanju videlo tudi po kaj so prišli v Tivoli Jeseničani- – po zmago. Nekoliko bolj odločna igra je rezultirala z večjo posestjo paka. Napadalne akcije so bile žal manj kombinatorne, nekoliko na silo in s preveč poizkusi solo vložkov, tako da domači niso imeli hujših težav pri branjenju svojega gola. Prva lepa priložnost za vodstvo se je železarjem ponudila v deveti minuti, ko je bil zaradi zadrževanja s palico izključen eden od domačih. Nekoliko neorganiziran powerplay je bil priložnost za hiter protinapad domačih, ki se je končal s šokantnim vodstvom Olimpije 19 sekund pred iztekom kazni. V tistih nekaj preostalih sekundah Jeseničani niso niti organizirali napada. V naslednjih minutah je bila slika na igrišču podobna – jalovi napadi Jesenic in nevarni protinapadi Olimpije so se vrstili. V začetku 18.minute je bil po borbi za pak zaradi udarca s palico izključen Jakupovič, železarji pa so vzdržali ob igri z igralcem manj. Tik pred koncem tretjine je zaradi zadrževanja s palico novo kazen dobil eden od domačih in tako Jeseničanom ponudil priložnost v powerplayu v prvih dveh minutah nadaljevanja. Razmerje v strelih v prvi tretjini – 11:6 za domače.

Odlična priložnost za izenačenje ob igri z igralcem več se je še izboljšala po minuti in 15 sekundah, saj je bil pri domačih zaradi oviranja izključen nov igralec. 45 sekund igre z dvema igralcema več je sicer prineslo silovito obleganje domačih vrat in nekaj nevarnih poizkusov od daleč, do tako želenega izenačenja pa ni prišlo. Nova priložnost v powerplayu se je ponudila v 27.minuti, a je trajala le 26 sekund – takrat pa je bil pri Jeseničanih izključen Krmelj (grobost). Ko se je domači hokejist vrnil na ledeno ploskev, so seveda zeleni imeli powerplay – zaključili so ga ekspresno, po osmih sekundah in povedli z 2:0. V 31.minuti je sledila nova izključitev za Jakupovića, tokrat zaradi zadrževanja s palico. Minuto kasneje mu je zaradi držanja na kazensko klop sledil še Fartek, tako da se je domačim ponudila lepa priložnost za povišanje vodstva. Jakupović se je že vrnil na ledeno ploskev, ko so domači svoje vodstvo  povišali na 3:0. Le 15 sekund po zadetku je sledila nova izključitev, tokrat na domači strani. Šokirani železarji so poizkušali pritisniti, a so se zapletali pri izvedbi akcij, sprejemanju paka in prehodih v napadalno tretjino. Trideset sekund pred iztekom kazni je Ljubljančane doletela nova, a tudi to Jeseničanom ni pomagalo do prvega zadetka na tekmi. Zadnjih nekaj minut druge tretjine je minilo v neuspešnih poskusih Jesenic. Nekaj obetavnih akcij je vseeno dalo vedeti, da se železarji še ne mislijo predati, za zadnjo tretjino pa jim je tako ostala zahtevna naloga – ujeti tri zadetke zaostanka. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 9:11 za Jesenice.

V zadnji tretjini se je vse odvijalo po že videnem scenariju – neučinkoviti pritiski Jesenic niso obrodili sadov, nadaljevalo pa se je izključevanje na obeh straneh.Vse to samo priča o tem, za kako živčno tekmo je šlo. Najprej je bil v 45. minuti izključen Potočar pri železarjih (zadrževanje s palico), a mu je že 21 sekund kasneje sledil eden od domačih. V 46.minuti je sam na nasprotni polovici ostal Ahmet JAKUPOVIĆ in končno zadel za 3:1. Zadetek je dal krila železarjem, ki so v naslednjih trenutkih zbili domače v njihovo obrambno tretjino. Vse skupaj se je končalo po hitrem protinapadu domačih, ki ga je po oceni pisca Kararić s požrtvovalnim skokom in izbijanjem paka prekinil korektno. Pri tem je v padcu podrl tudi napadalca Olimpije, sodnika pa sta na veliko ogorčenje Jeseničanov dosodila kazenski strel. Strel Žežlja je Panjtar suvereno ubranil. Žal pa je bil nemočen 18 sekund kasneje – po prerivanju pred vrati se je pak znašel za vratarjevim hrbtom, a ni prečkal golove črte, kar je bilo s tribune lepo vidno. Sodnika sta se žal odločila drugače in kljub burnemu protestiranju gostov dosodila veljavni zadetek – 4:1 za Olimpijo. Ob prerivanju pred golom sta bila istočasno izključena prav strelec gola in Fartek na strani Jesenic. Zaradi udarca s palico je 40 sekund kasneje sledila še izključitev Töröka in železarji so se ponovno znašli v situaciji, ko so imeli na ledeni ploskvi igralca manj. Vse skupaj je trajalo približno minuto, potem pa je tudi eden od domačih moral na kazensko klop zaradi udarca s palico. Tako se je Jesenicam znova ponudila priložnost za minuto powerplaya, ki pa jo je po 24 sekundah izničila izključitev Šege; le-ta je ob dveh minutah kazni zaradi spotikanja dobil še deset minut disciplinske kazni zaradi udarca s palico po ogradi. Žiga DEŽMAN je nato v 54.minuti po sijajnem samostojnem prodoru in še lepšem strelu – ob igri z igralcem manj – dosegel drugi gol za Jesenice. V 56.minuti je bil zaradi nevarnega naleta ponovno izključen eden od domačih, deprimirani četi železarjev pa ni uspelo resneje ogroziti domačih vrat. 50 sekund pred koncem tekme so železarji poskušali še s šestim drsalcem in brez vratarja, vse skupaj pa se je končalo z zadetkom  Žežlja (njegovim tretjim na tekmi!) v prazno mrežo. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 7:9 za Jesenice.

Domačim je bilo seveda ob koncu potrebno športno čestitati za napredovanje v polfinale. S svojim pristopom so dokazali, da obe izgubljeni tekmi proti Jesenicam v rednem delu prvenstva tokrat nista igrali vloge. Ali – kakor je rekel eden od ljubljanskih staršev v razgovoru po tekmi pred dvorano – zeleni so se zavedali, da imajo nekaj manj kvalitete in da lahko napredujejo edinole s fanatično borbo. Zdi se, da je prav ta moment v tem četrtfinalu manjkal Jeseničanom. Prav tako so se kot resnične pokazale besede trenerja Glaviča izpred nekaj tednov , ko je dejal, da doseganje petih, ali desetih točk posameznih igralcev na tekmah proti Mariboru, Celju in zagrebškim ekipam ne bo imelo nobenega učinka, če se dobre predstave ne bodo ponovile tudi proti močnejšim nasprotnikom. Jeseničanom tako ostane borba za peto mesto.

Gaber Glavič, trener dečkov:
“Razočarani smo, saj smo si želeli boljšega rezultata, to je jasno. Fantom sicer ne zamerim,saj so karakter pokazali. Olimpija je bila v teh dveh tekmah pač bolj disciplinirana v svoji igri. Ta trenutek so več pokazali predvsem igralci nosilnega letnika pri Ljubljančanih, pri nas je to manjkalo. Kakor sem dejal pred dnevi – če bomo svoje opravili po najboljših močeh, nasprotnik pa nas bo vseeno premagal, mu bomo pač stisnili roko in zaželeli veliko sreče v nadaljevanju. Mi nadaljujemo s treningi, saj nas čakata še tekmi za peto mesto. Poleg tega pa bi moral biti dober motiv tudi turnir v aprilu v Budimpešti…”

Tekst: M.L.
Foto: Anita Mrak