Liga EBYSL
Mestna dvorana, Beljak
27. oktober 2016
Gledalcev: 108

 EC VSV- HD Jesenice

4 – 3 (SO)

(1:0,1:1,1:2 – 0:0,1:0)

Gibanje rezultata:
1:0 Schützenhofer (Brunner, Winkler) 5′ SH1
2:0 Steurer (Staudacher, Wasserman) 35′
2:1 RAJSAR (Brun Rauh, Tomazevic) 38′ PP1
2:2 SODJA (Korošec, Svetina E.) 41′
2:3 TOMAŽEVIČ (Brun Rauh, Rajsar) 43’PP1
3:3 Bruner (Ropatsch, Schützenhofer) 49′
4:3 Steurer PS GWG 65′

Streli na gol: EC VSV   33 (10,10,13); HD Jesenice   29 (7,13,9)
Kazni: EC VSV   26 (6,10,10); HD Jesenice   22 (2,8,12)

Glavni sodnik: Gernot Kucher
Linijska sodnika: Alexander Dreier, Christian Ofner

EC VSV: 35 Nußbacher (GK), 72 Waldherr (GK), 6 Ropatsch, 8 Karitnig R., 10 Öhler, 11 Pusnik, 13 Wuntschek, 20 Staudacher, 21 Rauter, 22 Wassermann, 23 Brunner, 28 Schützenhofer, 29 Wohlfahrt, 33 Kucher, 39 Rekar, 44 Karitnig G., 51 Friedrich L., 55 Steurer, 61 Friedrich D., 77 Bobnar, 91 Winkler

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh,  2 Tomaževič, 12 Glavič, 15 Avsenek, 6 Stojan, 21 Korošec, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 24 Šturm, 13 Crnović, 16 Brus, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 17 Šabanović, 4 Ivančevič, 7 Hadžić, 11 Brglez, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČPred dobrim mesecem so naši fantje v domači dvorani Podmežaklo prmagali Beljačane s 4:2 v tekmi, ki ni bila posebej lahka. Lahkih sicer na tem nivoju praktično ni. Medtem so se Beljačani okrepili s še nekaj fanti iz sosednjega Celovca, ki pa jih sicer na sinočnji tekmi še ni bilo v kadru domačih. Kakorkoli že, železarjem se je že pred tekmo napovedoval ogorčen boj za morebitne nove točke.

Trd boj v uvodni tretjini

Prav blagega uvoda v tekmo dobri stotniji gledalcev hokejisti v modrih in belo-rdečih dresih niso privoščili. Že v tretji minuti je bil zaradi zadrževanja s palico pri domačih izključen Pusnik, tako da se je železarjem odprla lepa priložnost za uvodni gol na srečanju. Obrnilo se je ravno v nasprotno smer od željene, saj so domači orli po minuti in dvaindvajestih sekundah igre z igralcem manj celo premagali vratarja železarjev Žigo KOGOVŠKa. Jeseničanom je to vzelo nekaj vetra iz jader, tako da so v nadaljevanju domači imeli nekaj navidezne premoči. Obe ekipi sta v trdno zapirali pristope do svojih vrat, prvi resnejši “prostor” pa se je sprostil v 13. minuti, ko je bil zaradi naleta s palico izključen kapetan gostov Sodja. Domačim v powerplayu ni uspelo še enkrat spraviti paka za hrbet jeseniškega vratarja. Obratna priložnost – torej za gol v powerplayu – se je železarjem ponudila ob koncu 17. minute, ko je bil zaradi udarca s palico izključen strelec do tedaj edinega zadetka Schützenhofer. Osemnajst sekund so kasneje Jeseničani odigrali celo s prednostjo dveh igralcev več, saj je bil izključen še Staudacher – iz obrambne tretjine je namreč izbil pak preko ograde. Ne ena in ne druga kazen nista prinesli izenačujočega zadetka za Jesenice. Domači so v prvi tretjini sprožili proti golu Kogovška deset strelov, železarji pa so njegovega kolega na drugi strani igrišča v tem delu ogrozili sedemkrat. 

Razburjenja v drugem delu

Štirideset sekund kazni je še ostalo izključenemu domačemu hokejistu v uvodu v drugo tretjino. Železarji so stisnili obroč okrog domačega vratarja, a jim ga ob igri petih proti štirim ni uspelo premagati.  Zadrževanje s palico je na kazensko klop pripeljalo domačega igralca Karitniga v 24. minuti, indisponirani gostje pa so odigrali le minuto in petnajst sekund powerplaya, saj je bil nato zaradi enakega razloga izključen še Sodja. Tudi ob tej priložnosti železarji niso našli paku poti mimo domačega čuvaja mreže. Po vrnitvi Karitniga na led so tudi domači le kratek čas igrali z igralcem več, saj je na hlajenje moral še Bobnar (napad s telesom, 27. minuta). Od 29. do 32. minute so gledalci videli nekaj izmeničnih napadov, potem pa je bil zaradi spotikanja izključen Šabanović. Dobro minuto kasneje je sledila še kazen za Bruna Rauha (udarec s palico). Obe izključitvi so v časovnem smislu železarji sicer še uspeli obraniti, so pa domači dosegli gol sekundo po tistem, ko sta se ekipi številčno spet izenačili na ledeni ploskvi (2:0, Steurer, 35. min.). Sodniki so v nadaljevanju tekme še naprej ohranjali nenavadno oster kriterij. V 35. minuti je tako prišlo do obojestranske izključitve zaradi grobosti. Pri domačih je na hlajenje moral Kucher, pri Jeseničanih pa Stojan. Dobro minuto kasneje nova izključitev za domače – malo kazen si je prislužil Staudacher zaradi spotikanja. Končno je uspel tudi jeseniški powerplay – za zmanjšanje zaostanka je po podajah Bruna Rauha in Tomaževiča zadel Patrik RAJSAR (2:1, 38. minuta). Dobre pol minute kasneje je bil še enkrat izključen Karitnig (zadrževanje s palico), železarjem pa ni uspelo še v drugi tretjini ujeti domačih. V tem delu tekme so igralci VSV-ja sprožili 10 strelov v okvir vrat jeseniškega vratarja, gostje pa so domačega na preizkus postavili trinajstkrat. 

Poplava izključitev 

Kar ni uspelo v drugi tretjini, je Jeseničanom uspelo po 50 sekundah igranja v tretjem delu – z golom Jaka SODJE so izenačili na 2:2 (podajalca Korošec in Svetina E.). V 42. minuti je najprej prišlo do obojestranske izključitve. Pri domačih je bil zaradi spotikanja na prostor za kaznovane poslan Schützenhofer, ob tem pa je sodnik dosodil še dve minuti kazni Seršenu zaradi padanja (!). Sedemnajst sekund kasneje je Šabanović nepravilno zaustavil prodirajočega domačega napadalca, sodnik pa je dosodil kazenski strel za domače. Kogovšek je svojo nalogo opravil brezhibno in ostalo je pri 2:2. Pol minute kasneje – nova kazen za domače: zaradi udarca s palico je bil tokrat kaznovan Ropatsch. Manj od pol minute so v powerplayu potrebovali Jeseničani, da so z golom Blaža TOMAŽEVIČa prvič na tekmi povedli (podajalca Brun Rauh in Rajsar, 2:3, 44. minuta). Sledile so tri zaporedne kazni za jeseniško moštvo. Najprej je bil zaradi udarca s komolcem izključen Hadžić v 45. minuti. Sledila mu je kazen za Rajsarja (oviranje), domači pa so v powerplayu izenačili (3:3, Brunner, 49. minuta, PP1). To pa še ni bilo vse – zaradi oviranja je moral na prostor za kaznovane v naslednji minuti Stojan. Novega gola v mrežo gostov k sreči ni bilo. Enako se je godilo ob izključitvi domačega hokejista Karitniga v 53. minuti (igra z visoko palico). Dobri dve in pol minuti pred koncem ni presenetilo nikogar več, ko sta bila zaradi grobosti hkrati izključena Karitnig pri domačih in Urukalo pri Jeseničanih. Do izteka 60. minute se rezultat ni spremenil. V tretji tretjini so domači na gol gostov usmerili trinajst natančnih strelov, železarji pa proti vratom domačih devet. 

Brez odločitve v podaljšku

Po 29 sekundah podaljška je bil izključen domačin Staudacher (zadrževanje s palico), a železarji sinoči niso bili “pravi”. Do konca podaljška so bili sicer nekoliko aktivnejši od domačih (razmerje v strelih 2:6 za železarje), odločujočega gola pa niso dosegli ne eni, ne drugi.
Pri izvajanju kazenskih strelov so bili spretnejši in srečnejši domači, ki jim je dodatno točko z zmagovitim golom priigral Steurer.

glava-16Gaber GLAVIČ, trener Jesenic:

“Sodniški kriterij je bil, kakršen je pač bil. Nekateri sodniki puščajo bolj moško igro, drugi so “hitrejši” pri piskanju prekrškov. Niso sodniki krivi za našo predstavo. Igrali smo brez želje, karakterja, naboja. Menim, da poznam razloge in bom znal najti odgovor. Če bo le-ta pravi, pa bomo videli po nekaj prihodnjih tekmah …”

Tekst: Marko L.