HD mladi Jesenice : HK Olimpija 2:3
(0:0, 2:0, 0:2, 0:1) – po podaljšku
3. tekma finala kadetskega državnega prvenstva, izid v zmagah 2:1

Jesenice, začasna dvorana Podmežakla. Gledalcev: 200. Sodniki: Škofic, Bohinc, Bulovec.

Strelci: 1:0 Glavič (Tomaževič, Srpčič, 23.), 2:0 Tomaževič (Rekar, Glavič, 38.), 2:1 Ilič (Šubic, Matičič, 53.), 2:2 Šubic (Ilič, 60., SH1), 2:3 Šubic (Ilič, 62.)

Kazenske minute: Jesenice 8 (2, 4, 2, 0), Olimpija 12 (4, 6, 2, 0)
Streli na gol: Jesenice 28 (12, 9, 6, 1), Olimpija 27 (7, 8, 11, 1)

HD mladi Jesenice: Picelj, Ažman, Tarman, Pelko, Krašovec (C), Trkulja, Jeklič, Srpčič, Hadžič, Glavič, Tomaževič, Rekar, Žuber, Perat, Rajsar, Avsenek, Razinger, Seršen, Svetina. Trener: Dejan Varl.

Tretja tekma kadetskega finala je bila že tista, ki bi lahko prinesla odločitev. Jeseničani so bili z dvema zmagama na pragu uspeha, Olimpija pa je v dosedanjem teku finala ni veliko zaostajala. In v tretjem srečanju tudi ni imela kaj veliko za izgubiti. Obe ekipi sta že takoj po prvem sodniškem metu krenili agresivno v srečanje. Veliko drsanja, pokrivanja nasprotnika po celotnem igrišču pa ni dajalo veliko prostora za strele na gol. Prvo priložnost so zamudili gosti, ko je sam proti vratom Jesenic zadrsal Patick Matičič, vendar je bil Nejc Picelj uspešnejši. Takoj za tem so se Železarji branili z igralcem manj in bili v tem uspešni. Gosti so nekaj minut kasneje vrnili uslugo, vendar tudi Jeseničani v igri z igralcem več niso bili uspešni. Počasi pa so prevzemali pobudo in vrstili akcijo za akcijo. Neka uspešnih posredovanj Tilna Spreitzerja je preprečilo jeseniško veselje. Pol minute pred koncem so Jeseničani imeli novo priložnost v power playu, na prvi odmor pa sta ekipi odšli brez doseženega zadetka. Jeseničanom je za drugi del ostala še minuta in pol igre z igralcem več.

Odlična akcija ni prinesla uspeha. Tilen Spreitzer je preprečil veselje Jeseničanom

Prednost pa Jeseničani niso znali izkoristiti  Še več, Olimpija je bila nevarnejša in v tem času zamudila dve izredni priložnosti za vodstvo. Šele ko je nasprotnik zaigral v polni zasedbi, so Železarji pričeli nevarneje napadati in stiskati nasprotnika pred njihov gol. Agresivna igra je prvič na srečanju obrodila sadove, po ostri podaji pred gol pa je plošček v mrežo preusmeril Gašper Glavič. Nekaj kasneje so se Jeseničani uspešno ubranili z igralcem manj, pri tem pa gosti niso imel prave priložnosti za zadetek. Težko si je bilo izboriti prostor za strel, saj je bilo pokrivanje nasprotnika agresivno in tesno. Ampak prihajalo je tudi do napak in Olimpija se je kar dvakrat znašla v priložnosti za izenačenje. Nejc Picelj je bil še vedno uspešnejši. Tudi na drugi strani so Jeseničani znali izkoristiti kakšno luknjo v obrambi za nevaren poskus, po eni takih akcij pa je pred golom Olimpije malo zavrelo. Mala kazen za obe strani je pomenila igro štirih proti štirim, izid pa se ni menjal. Bolj ko se je ura bližala koncu druge tretjine, nevarnejši so bili Železarji. V protinapadu iz učbenikov pa je bil dosežen še drugi jeseniški zadetek. Prodor po levem krilu se je končal s podajo pred gol, kjer je Blaž Tomaževič imel dovolj časa in prostora, da je mirno ometel zgornji desni kot zelo razpoloženega Tilna Spreitzerja. Že nekaj sekund kasneje je zmedo v obrambi nasprotnika naredil Gašper Glavič, a je zmanjkalo moči za strel v prazno mrežo. Druga tretjina je tako prinesla prednost Jeseničanom, prednost, ki je velika a ob enem tudi majhna.

Patrick Matičič se je trikrat znašel sam pred Nejcem Picljem

Olimpija je morala tvegati še nekaj več, kot skozi srečanje. Vendar težko je bilo prebiti obrambo Jesenic. Železarji so prežali v protinapadih, gosti pa so vztrajali v napadu in iskali priložnost, da se domačim približajo. Prva polovica prve tretjina z veliko priložnostmi ni postregla. Nato pa je bilo več dogajanj na ledu. Po lepem prodoru je prečko zadel Žiga Krašovec, napad na drugi strani pa je prinesel znižanje izida. Pred golom je bil uspešen Luka Ilič. Že napad kasneje bi domači ponovno lahko pobegnili na varno prednost, plošček pa je bil plen ljubljanskega vratarja. Po napaki na modri črti je v protinapad sam krenil Luka Ilič, ob tem je bil oviran in dosojen je bil kazenski strel, katerega pa je Nejc Picelj ubranil. Zadnji dve minuti srečanja so Jeseničani igrali z igralcem več, a spet slabo odigrali power play. Neodločnost v obrambi pa je pripeljala do izenačenja. Matjaž Šubic je plošček poslal pred gol, od jeseniškega vratarja pa je ploščica prešla golovo črto. Izenačenje je vodilo v podaljšek, to pot dolgi, 20 minutni.

A podaljšek ni trajal prav dolgo. Najprej so zapretili Jeseničani. Strel Žige Krašovca je Tilen Spreitzer ukrotil. V napadu Olimpije pa je sledila odločitev o zmagovalcu srečanja. Igralec, ki je prinesel izenačenje za podaljšek, je odločil tudi srečanje. Po strelu Matjaža Šubica je plošček počasi prešel golovo črto in tekma je bila končana. Finale kadetov se nadaljuje v enakem ritmu vse od prve minute. Med ekipama razlik praktično ni, borba na ledu to dokazuje, odločajo pa malenkosti. To pot izredna želja Olimpije v izdihljajih tekme. Serija se ponovno seli v Ljubljano in ponovno se obeta dramatično srečanje.

Tekst & foto & video: Drago Cvetanovič
Fotogalerija: Vid Novak

[nggallery id=98]