HK Olimpija : HD mladi Jesenice 4:5
(1:1, 1:1, 2:2, 0:1) – po podaljšku
2. tekma kadetskega finala, izid v zmagah 0:2

Ljubljana, hala Tivoli. Gledalcev: 100. Sodniki: Lešnjak, Miklič, Zgonc.

Strelci: 1:0 Šubic (Ilič, Rus, 7., PP1), 1:1 Razinger (Seršen, Tarman, 18.), 2:1 Pepeonik (Matičič, 21.), 2:2 Rekar (Tomaževič, 25.), 2:3 Tomaževič (Jeklič, Rekar, 42.), 3:3 Zajc (Maver, Rus, 51.), 4:3 Šubic (Ilič, Matičič, 54.), 4:4 Tomaževič, 54., 4:5 Tomaževič, 64.

Kazenske minute: Olimpija 36 (0, 16 + 10 (Ilič) + 10 (Maver), 0, 0), Jesenice 34 (2, 10 + 10 (Srpčič) + 10 (Glavič),  2, 0)
Streli na gol: 45 (11, 13, 19, 2), Jesenice 36 (12, 13, 8, 3)

HD mladi Jesenice: Picelj, Ažman, Tarman (C), Pelko, Jeklič, Avsenik, Trkulja, Srpčič, Hadžič, Glavič, Tomaževič, Rekar, Žuber, Perat, Rajsar, Seršen, Razinger, Svetina. Trener: Dejan Varl.

imgl7205
Marko Tarman je prevzel vlogo kapetana in ekipo popeljal do novega uspeha

Nov rdeče zeleni hokejski obračun, nova drama, nov derbi. Tak bi lahko bil kratek povzetek včerajšnjega obračuna v finalu kadetskega prvenstva. Vse je opravičevalo naziv derbi in finale. Pristop, igra, akcije, posamezni vložki, tudi pretep. To vse je tisto, kar hokej dela tako edinstven. Starost igralcev na ledu ni nobena ovira za vrhunskost. Boj se je vnel že ob prvem sodniškem metu, žal pa so hokejisti Jesenic v srečanje vstopili brez obolelega kapetana Žige Krašovca. Domači so lovili zaostanek za nasprotnikom. Res da je bil majhen, le ena zmaga, ampak ob spodrsljaju doma, bi se karte pred naslednjim dvobojem že močno nasmihale Jeseničanom. Taktika obeh ekip je bila preprosta. Garati in garati po celem ledu. Ob tem so Jeseničani prvi storili napako, s prekrškom pa dali možnost domačim igre z igralcem več. To so Ljubljančani tudi ekspresno hitro izkoristili, Matjaž Šubic pa je prinesel prvo veselje na domačo klop. V izenačeni borbi so Jeseničani lovili prednost nasprotnika, bili za odtenek aktivnejši in nevarnejši in dočakali trenutek izenačenja ob izteku 18. minute. Akcija tretjega napada je bila izredna, natančna in hitra, podajo Gašperja Seršena pa je v zadetek spremenil Nik Razinger. 

Tako sta ekipi v drugo tretjino vstopili poravnani. Izenačeno merjenje moči se je nadaljevalo tudi naprej. Popuščanja ni bilo, igra pa na takem nivoju, da se je nebi sramovali niti precej starejši hokejisti. Oba nasprotnika sta igrala zelo srčno. Zelo hitro, po vsega 38. sekundah je za novo vodstvo Olimpije poskrbel Dag Pepeonig, ki je z dobrim strelom našel ploščku pot za hrbet Nejca Piclja. To pot so Jeseničani hitreje ujeli nasprotnika. Le nekaj minut kasneje sta kombinirala Blaž Tomaževič in Nik Rekar, slednji pa je uspešno zaključil in izenačil. Približno na sredini srečanja je pred jeseniškim golom prišlo do naleta, ki ni bil ocenjen kot prekršek, posledično pa so nato zapele pesti. Kar konkreten boksarski vložek glavni sodnik ni prestrogo kaznoval in srboritežem namenil nekaj daljše hlajenje na klopi za kaznovane. Ob spremembah v napadalnih formacijah pa je bilo potrebno tudi malo kombinirati in zahtevne naloge nameniti igralcem, ki teh vlog niso najbolj vajeni. Vendar se v igri to ni poznalo, izid pa je bil izenačen tudi po drugem delu.

img_5588-1280-x-943
Hitri Blaž je odločil drugo finalno bitko

Ob začetku zadnjega dela, se je upravičeno postavljalo vprašanje, ali bo ta del res zadnji. To pot so uspešneje krenili Železarji. Ob hitrem napadu in ne povsem izpeljani menjavi, je nasprotnikovo mrežo zatresel Blaž Tomaževič. Domači Zmaji so se prvič na srečanju znašli v vlogi tistega, ki lovi. Zato so tudi nastopili agresivneje in napadalneje. In v 51. minuti uspeli zadeti za še tretje izenačenje na tekmi. Zadetka se je veselil Miha Zajc. Domači so bili še naprej aktivnejši in nevarnejši, Železarji pa so počasi prehajali v napadalne akcije. Zmajem je uspelo izkoristiti prednost, ki so si jo priigrali skozi serijo napadov in še tretjin na tekmi so povedli, za kar je še enkrat poskrbel Matjaž Šubic. Uradni napovedovalec še ni objavil imena strelca, ko je bil izid ponovno izenačen. Takoj s sredine je plošček vzel Blaž Tomaževič, prodrl in zadel. Po 54. minutah igre je bilo vse ponovno na začetku , brez prednosti za ene ali druge. Nekaj več previdnosti so igralci vseeno vložili v zadnje minute rednega dela, zavedajoč se, da napaka lahko prinaša poraz. Z izidom 4:4 se je končal redni del in v igri štirih proti štirim se je nadaljevalo v podaljšku.

Nekaj več prostora daje možnost hitrim igralcem za nevarne prodore. Po dobrih treh minutah igre se je to tudi potrdilo. Izbit plošček je ujel Blaž Tomaževič, pobegnil branilcema in z lobom presenetil še vratarja, ki je tudi izdrsal proti ploščici. S hat trickom je tako Blaž Tomaževič prinesel še drugo zmago v seriji za Jesenice. Tretji, lahko že odločilni dvoboj bo v soboto, ob 18.00 na Jesenicah. Jesneičani za ubranitev naslova prvaka potrebujejo še eno zmago. Vendar sta se obe tekmi finala končali zelo tesno, igra je bila zelo izenačena in vse, kar se lahko trdi z gotovostjo pred tem tretjim obračunom je, da nas čaka še en zelo napet dvoboj.

Tekst: Drago Cvetanovič