HD mladi Jesenice : HK Olimpija 3:1
(0:0, 0:1, 3:0)
1. tekma finala kadetskega državnega prvenstva – izid v zmagah 1:0

Jesenice, začasno igrišče Podmežakla. Gledalcev: 120. Sodniki: Škofic, Bergant, Črv.

Strelci: 0:1 Maver (Zibelnik, Zajc, 32.), 1:1 Jeklič (Trkulja, Krašovec, 42.), 2:1 Tarman (Jeklič, 51.), 3:1 Jeklič (Trkulja, Pelko, 56.)

Kazenske minute: Jesenice 4 (2, 2, 0), Olimpija 12 (2, 6, 4)
Streli na gol: Jesenice 23 (8, 8, 7), Olimpija 24 (6, 11, 7)

HD mladi Jesenice: Picelj, Ažman, Pelko, Tarman, Krašovec (C), Jeklič, Trkulja, Srpčič, Hadžič, Glavič, Tomaževič, Rekar, Žuber, Perat, Rajsar, Avsenek, Svetina, Razinger, Seršen. Trener: Dejan Varl.

V dopoldanskih sobotnih urah je vrvež okoli začasnega ledenega igrišča Podmežakla že dal vedeti, da se bo na ledu dogajal zanimiv dvoboj. Na vrsti je bila prva finalna tekma kadetskega državnega prvenstva, nasprotnika pa Jesenice in Olimpija. Rdeče-zeleni obračun je stalnica slovenskega hokeja in garancija za negotovost in zanimivost. Da gre za pomembno srečanje so vedeli tudi igralci na ledeni ploskvi in to se je v igri tudi poznalo. Previden začetek se je nadaljeval skozi ves prvi del. Nobena od ekip ni tvegala, svojo pozornost pa sta po večini usmerjali v igro v obrambi. Tam napak ni smelo biti. Finale ima svoje zakonitosti, zadetkov je malo, vsak pa lahko že pomeni uspeh ali neuspeh. Nekoliko bolj aktivni in za kanček bolj pogumni so bili domači hokejisti, ki so nekaj več poskušali. Čeprav zadetkov ni bilo, je bila igra na visokem nivoju, aktivna in z veliko drsanja. Disciplinirana igra v fazi branjenja pa ni dopuščala čas in prostor za zadetke napadalcem.

V prvem delu brez zadetkov in z malo priložnostmi

V drugo tretjino so Jeseničani vstopili kar v malem krču. Olimpija je bila nekaj boljša, počasi pa je prevzela tudi pobudo. Železarji so se iskali, Zmaji pa postajali vse bolj nevarni. Domačim ni pomagala niti prednost z igralcem več, saj pravih akcij ni bilo. Borbenost je velikokrat rešila marsikatero nevarnost in izid je ostajal nespremenjen vse do 32. minute. Takrat pa je gostom uspela akcija za vodstvo, ki jo je zaključil Luka Maver. Takoj po prejetem zadetku so Jeseničani ponovno napadali z igralcem več, žal ponovno neuspešno, nekaj pred koncem pa sta izmenično na klop za kaznovane sedla Jeseničan in Ljubljančan. Izid se ni spremenil in pred odločilnimi 20. minutami so gosti imeli majhno prednost v svojih rokah.

V finalu je vse močneje in odločneje. Tudi zavoljo prekrška

Trener Dejan Varl ima veliko izkušenj s finalnimi obračuni in pred zadnjim delom je svoje varovance znal spodbuditi. Domači so v zadnji del tako krenili odločneje, napadalno in prikazali tisto igro, ki jih je krasila v večjem delu sezone. Nagrada je prišla hitro, že po dobri minuti igre. Matic Jeklič je potrdil svojo dobro strelsko formo in izid poravnal. Lov na zmago se je ponovno pričenjal, vendar so Jeseničani trdneje stali na nogah. Slabih deset minut pred koncem tretje tretjine je za izreden zadetek poskrbel Marko Tarman. Kljub temu, da je že bil na kolenih, je vztrajal in za vztrajnost bil tudi poplačan. Z zadetkom v zgornji kot vrat Olimpije je svojo ekipo popeljal do vodstva, kot se je izkazalo, do odločilnega vodstva. Ob novem power playu so Železarji resno napadli, vendar ponovno niso uspeli. Vendar so ob napadih ustvarili pravi pritisk, da so zadetek dosegli po tem, ko je Olimpija že zaigrala v polni postavi. Ponovno je zadel Matic Jeklič. Do konca večjih akcij in priložnosti ni bilo, izdi se ni več spremenil, domača ekipa pa je v rokah imela prvo zmago. Za končni uspeh potrebuje še dve, priložnost za novo pa bo že v sredo, ko se ekipi ponovno srečata, to pot na ledu dvorane Tivoli.

Veselje ob uspehu, a pot do cilja je še dolga

Tekst: Drago Cvetanovič
Fotogalerija: Vid Novak

[nggallery id=93]