Liga IHL U16
druga tekma finala

HD Hidria Jesenice vs. HK Olimpija
4 – 3
(0:1,2:2,2:0)

Potem ko so prvo tekmo v Ljubljani zanesljivo dobili Železarji, je četi Aleša REMARja ostal do naslova v ligi IHL (in hkrati naslova državnih prvakov) le še zadnji korak. 

Nekoliko podjetneje so v tekmo vstopili hokejisti v belo-zelenih dresih. Težko bi sicer rekli, da so izrazito prevladovali na ledeni ploskvi, so bili pa v svojih akcijah nekoliko konkretnejši od domačih. Ob koncu desete minute so z golom M. Sojerja tudi povedli (0:1). Domači v nadaljevanju niso spravili skupaj ničesar resnično nevarnega za gostujoča vrata. Ljubljančani so med 17. in 19. minuto skušali domačega vratarja Gašperja PANJTARja premagati ob igri z igralcem več, saj je bil zaradi napada s telesom izključen Kobal. K sreči se je vse izšlo dobro za domače. Ob razmerju strelov 6:8 v korist gostov se je ob minimalnem vodstvu Olimpije prva tretjina tudi končala. 

Tudi druge tretjine rdeči niso začeli najbolje, saj so po uvodnem pritisku sredi 23. minute dobili drugi gol; Olimpija ga je dosegla po hitrem protinapadu, akcijo pa je zaključil Žeželj. K sreči je sledil silovit odgovor Železarjev. Najprej je v začetku 25. minute po podaji Lesničarja zaostanek prepolovil Nik BERGELJ (1:2), še v isti minuti pa je po lepi podaji Baloha izenačil kapetan Matic TÖRÖK (2:2). V nadaljevanju so rdeči imeli še nekaj lepih priložnosti, a jih niso izkoristili. V 27. minuti je prišlo zaradi napačne menjave do izključitve pri Olimpiji, vendar domači prednosti igralca več niso znali kapitalizirati. Po še nekaj zapravljenih napadih Železarjev so enega od protinapadov izkoristili Ljubljančani, ki so po golu Pratnekar Hatića znova povedli v 35. minuti (2:3). Že v naslednji minuti je bil pri belo-zelenih izključen Brodnik zaradi zadrževanja s palico, domačim pa v power playu ni uspelo vnovič izenačiti. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 10:11 za Olimpijo.

Še nekaj minut v zadnji tretjini je trajalo, da so se Jeseničani zares sprostili in začeli … “mleti”. S tem ne želimo zapisati, da so se gostje vdali, ali pa da niso bili nevarni – prav nasprotno! V nekaterih situacijah je Jeseničane rešil vratar PANJTAR, spet drugič jim je pomagala tudi boginja Fortuna … K sreči pa so se v napadalnem smislu na drugi strani dokončno sprostili. Vratnica je že zapela prej, preden so domači boljšo igro v zadnji tretjini uspeli kronati z izenačujočim golom Tjaša LESNIČARja v 50. minuti (podajalca Bergelj in Fartek, 3:3). Dobri dve minuti in pol kasneje je dvorana eksplodirala od navdušenja, saj je (po novi podaji Berglja) vodilni zadetek s strelom od daleč dosegel Filip FARTEK (4:3, 52. minuta). Gostje so še poskušali v preostalih minutah, vendar je bila obramba domačih v skladu s tradicijo kraja, v katerem igrajo domače tekme – jeklena! Ob prekinitvi prav v zadnji minuti tekme, je gostujoči strateg Rahmatullin vzel time-out in iz vrat potegnil svojega vratarja, vendar to Ljubljančanom več ni pomagalo in hokejisti v rdečih dresih so zasluženo lahko zmetali v zrak svojo hokejsko opremo ob sireni, ki je označila iztek 60. minute tekme.

Polno je bilo junakov v domači vrsti na zadnji tekmi (in skozi vso sezono) in nepravično bi bilo koga izpustiti. Vseeno pa je najbrž potrebno omeniti Nika BERGLJa, ki je na zadnji tekmi prispeval gol in dve podaji. Tudi kapetan TÖRÖK, ki je bil gonilna sila ekipe skozi so sezono, je na tekmi s svojimi prodori pustil močan pečat. Zelo je ugajal Jan ŠKOF v obrambnih akcijah, v pravih trenutkih zbran je bil vratar PANJTAR. Tudi vsi drugi fantje so prispevali po svojih močeh, tekmo (in s tem prvenstvo) pa je zaključil branilec Filip FARTEK (ki je že prej prispeval eno podajo).

Priznanja Olimpiji za drugo mesto ter Jeseničanom za prvo sta podelila vodja tekmovanj pod okriljem HZS-ja g. Bogdan Jakopič in predsednik HD Hidria Jesenic Miha Rebolj.

Bravo šampioni!

Tekst: Marko L.
Foto: Peter Oblak