DP kadetov, 3. tekma za končno 3. mesto
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
4.april 2016
Gledalcev: 70

 HD Jesenice – HKMK Bled

4 – 3

(1:2,0:0,3:1)

Strelci: 0:1 Pretnar (Mahkovec) 11′, 0:2 Stan L., (Gavrilov) 12′, 1:2 FARTEK (Jakupović, Dežman) 16′, 1:3 Zor (Stan L.) PP1 42′, 2:3 MRAVLJE (Pivk, Fartek) 44′, 3:3 MRAVLJE 46′, 4:3 KRMELJ (Fartek, Podrekar) 54′

Streli na gol: HD Jesenice   44 (19,10,15) ; HKMK Bled   28 (8,8,12)

Kazni: HD Jesenice  8 (-,4,4); HKMK Bled    6 (2,2,2)

HD Jesenice: 25 Kogovšek (GK), 1 Žagar (GK), 12 Šega, 3 Mašič N., 2 Ivančevič, 7 Mravlje, 23 Podrekar, 20 Kararić, 4 Fartek, 8 Krmelj (C), 22 Jakupović, 21 Dežman, 11 Pogačar, 24 Finžgar, 18 Török, 13 Nastran, 17 Pivk, 5 Murnik, 9 Lukan D., 16 Lukan A., 14 Čop, 10 Slivnik
Trener: Aleš Sodja

HKMK Bled.: 33 Pančur (GK), 40 Praprotnik (GK), 9 Zor, 11 Pretnar, 27 Kos, 23 Košir, 10 Gavrilov, 88 Stan L., 19 Šmid, 16 Konc, 8 Zupan, 12 Gomboc, 17 Mahkovec, 28 Borse, 45 Tušek, 5  Černe, 47 Stan J.
Trener: Valerij Šahraj

Sodnik: Tilen Pahor
Linijska sodnika: Anže Bergant, Gašper Franc

IMG_4604[1]

Po dolgem premoru zaradi raznih razlogov sta kadetski ekipi Jesenic in Bleda le odigrali še tretjo tekmo za končno tretje mesto v državnem prvenstvu. Jeseničani so pred skoraj mesecem dni zmagali v prvi tekmi s 6:3 in nato popolnoma pogoreli na povratni tekmi na Bledu (1:5), tako da je bilo pred tretjo tekmo še kako aktualno vprašanje, kako se bo ekipa odzvala na izziv.

IMG_4616[1]

Dolgo sta bili ekipi na ledeni ploskvi izenačeni. Nekaj več pobude je sicer pripadalo železarjem, njihovi poskusi pa niso spravili v resnejše škripce gostujočega vratarja. V enajsti minuti so gostje iz hitrega protinapada povedli. Ko so le 47 sekund kasneje dosegli še drugi gol, se je že prikradla bojazen, da bodo Jeseničani – kakor se je tej generaciji že dogajalo – pokleknili pod bremenom nujne zmage. A se je tokrat izkazalo, da je trener Aleš SODJA dobro motiviral svoje fante. Ob koncu 13. minute si je zaradi zadrževanja s palico pri gostih dvominutno kazen prislužil Kos. Domači powerplay ni bil ravno brezhiben, saj so tudi gostje prišli v eno priložnost iz protinapada, je bil pa dovolj konkreten, da je Blejce pošteno utrudil. Dobre pol minute po tistem, ko so gostje spet zaigrali s petimi igralci, je po podajah Dežmana in Jakupovića Filip FARTEK zadel za znižanje na 1:2. V zadnjih štirih minutah uvodne tretjine so domači močno pritisnili, paka pa jim ni uspelo še enkrat spraviti za hrbet gostujočega vratarja.  Ob prvem pisku sirene so statistiki našteli devetnajst strelov v okvir vrat blejskega čuvaja mreže in osem strelov na gol Žige KOGOVŠKA.

IMG_4622[1]

Gostje v drugi tretjini niso več dopustili take dominance domačim. Ekipi sta uspešno blokirali nasprotnikove akcije že v srednji tretjini, veliko je bilo prestreženih podaj. Domači trener je začel nekoliko kombinirati s svojo postavo. Predvsem obrambna vrsta se je v prvi tretjini zdela dokaj nezanesljiva in v lovu na goste je bilo potrebnih nekaj sprememb. V 28. minuti je bil zaradi igranja z visoko palico za golom izključen Ivančevič. Obramba na čelu z izjemnim Kogovškom je pritisk gostov v naslednjih dveh minutah zdržala. V 33. minuti je zaradi udarca s palico na klop za kaznovane moral gostujoči igralec Gavrilov in domačim se je ponudila lepa priložnost za izenačenje. Dve minuti igre v napadalni tretjini železarjem ni prineslo tako želenega izenačujočega zadetka. Tik pred koncem tretjine si je kazen zaradi držanja prislužil Török, sedemnajst sekund do piska sirene pa so železarji pritisk gostov suvereno ubranili. V drugem delu je proti vratom gostujočega vratarja zletelo deset pakov, proti vratom domačega pa osem.

IMG_4626[1]

V začetku zadnje tretjine je pred železarji stala najprej naloga ubraniti svojo mrežo nedotaknjeno ob igri z igralcem manj do konca Törökove izključitve. Žal jim to ni uspelo, saj so tretji gol prejeli slabe pol minute pred iztekom kazni. Domači so v nadaljevanju silovito pritisnili in Matic MRAVLJE je v 44. minuti znižal na 2:3 (podajalca Pivk in Fartek). Zadetek je dal krila domačim in isti igralec (Mravlje) je v 46. minuti izenačil na 3:3. Ko sta si pol minute kasneje – tik po polminutnem odmoru za Blejce – v lase skočila Ivančevič in L. Stan, je prišlo do obojestranske izključitve. Do spremembe rezultata ob igri štirih proti štirim ni prišlo. Misli so počasi že tavale proti morebitnemu podaljšku, ko je v eni od akcij v 54. minuti za prvo vodstvo Jesenic na tekmi zadel domači kapetan Miha KRMELJ (podajalca Fartek in Podrekar). V zadnjih šestih minutah so Blejci sicer nekajkrat prisilili Kogovška, da je pokazal vse svoje znanje, do izenačenja pa več ni prišlo. Sekundo pred koncem si je še tretjo kazen na tekmi prislužil Ivančevič (nalet s telesom), do spremembe rezultata pa več ni prišlo in slavje v domači ekipi se je lahko začelo. V zadnji tretjini je ob obojestransko odprti igri prišlo do petnajstih strelov na gostujoča vrata in dvanajstih strelov na domača.

IMG_4609[1]

Pošteno je potrebno povedati, da je v rezultatskem smislu generacija letnika 2000 in 2001 v pravkar minuli sezoni storila korak naprej, saj ti fantje tako visoko, kakor v tej sezoni, prej nikoli niso bili. Osvojitev drugega mesta v rednem delu državnega prvenstva je sicer vzbudila še kake višje apetite, ampak vedno je potrebno najprej reči hop in šele potem skočiti.

IMG_4633[1]

Tekst: Marko L.
Foto: Anja Lukan