Jesenice, 21. januar 2015
Športna dvorana Podmežakla
Liga EBJL

HD Jesenice – EC KAC
2 – 3

(0:1,2:1,0:1)

0:1 Puff (Steiner, Ostermann) PP1 8′, 1:1 KAPEL (Glavič, Rekar) 25′, 1:2 Kernberger (Wilhelmer, Steiner) PP1 32′, 2:2 KAPEL (Glavič, Žuber) 35′, 2:3 Rodiga (Walcher) PP1 50′

Streli na gol: HD Jesenice 36 (13,10,13), EC KAC 23 (6,8,9)
Kazni: HD Jesenice 35 (2,4,29), EC KAC  37 (6,2,29)

HD Jesenice: 25-Hribar (GK), 1-Pelko (GK), 2-Klofutar, 3-Stojan, 5-Šabanović, 7-Hadžić, 13-Urukalo, 18-Žuber, 4-Kapel, 9-Rajsar, 10-Korošec, 11-Seršen, 12-Glavič, 15-Avsenek, -16-Šturm, 17-Svetina R., 21-Pavlič, 22-Svetina E., 24-Rekar (C)
Trener: Dejan VARL

EC KAC: Brunner (GK), Vorauer (GK), Maier, Puff, Zandonella, Kernberger, Zeloth, Wilhelmer, Winkler, Rassl, Ostermann, Voglsinger, Walcher, Waldner, Hammerle V., Hammerle S., Steiner, Rodiga, Adlassnig (C)
Trener: Hans Winkler

Sodniki:
Milan Zrnić (glavni)
Anže Bergant, Ervin Čamdžić (linijska)

Po visoki zmagi nad Linzem pred nekaj dnevi, so tokrat domači mladinci dobili nekoliko resnejšega nasprotnika. KAC je v ligi EBJL najvišje uvrščena avstrijska ekipa, kar pa žal tudi pomeni, da je višje uvrščena od vseh slovenskih. Našim fantom ti statistični podatki seveda niso pomembni, vsakega nasprotnika, ki se pojavi Podmežaklo, je pač potrebno premagati. V tem stilu so železarji tudi začeli. V samem uvodu so gostje iz Celovca sicer pritisnili proti vratom Domna HRIBARja, a je domača četa napade gostov suvereno ubranila. Na drugi strani so tudi Jeseničani poskušali z napadalnimi akcijami, ki pa v prvih minutah tekme niso bile posebej nevarne. Do prvih resnih težav za domače je prišlo v 7.minuti, ko je bil zaradi nabijanja na ogrado izključen Glavič. Celovčani so silovito pritisnili in po 45 sekundah dosegli gol ob igri z igralcem več (Puff). Že v naslednji minuti se je priložnost za izenačenje v powerplayu ponudila tudi domačim, do izenačenja pa ni prišlo. V dvanajsti minuti so si gostje prislužili novo kazen, domači pa so v novem powerplayu igrali premalo odločno. Preveč kombinatorike in premalo neposrednega ogrožanja gostujočih vrat je gostom pomagalo do ohranitve nedotaknjene mreže tudi ob tej kazni. Železarji so bili sicer nekaj več pri paku tudi v prihajajočih minutah, a do zadetka vseeno ni prišlo. 28 sekund pred koncem uvodne tretjine so si Celovčani prislužili še tretjo malo kazen, a do zadetka v tistih nekaj preostalih sekundah ni prišlo. Razmerje v strelih v prvi tretjini je bilo 13:6 za domače.

V začetku druge tretjine je seveda preostalo še minuto in pol kazni za goste, žal pa se je ponovila zgodba iz prve tretjine – mreža gostujočega vratarja Brunnerja je ostala nedotaknjena. Zato pa je v 25. minuti po podajah Glaviča in Rekarja na 1:1 izenačil Rok KAPEL. Nove težave za domače so se pojavile le 11 sekund po izenačujočem zadetku, ko je bil zaradi oviranja izključen Stojan, a se v naslednjih dveh minutah mreža Hribarja ni zatresla; domača obramba je svoje delo opravila odlično! V 30.minuti je nato na kazensko klop zaradi spotikanja moral Hadžić, gostje pa so svoj drugi powerplay gol dosegli le pičle štiri sekunde pred iztekom kazni – zadel je Kernberger. Železarji niso stali križem rok in palic in KAPEL je znova izenačil v 35.minuti (podajalca Glavič in Žuber). Dobri dve minuti kasneje so gostje opravili nepravilno menjavo in v igri se jih je znašlo 6 – sodnik Zrnić je prekršek seveda kaznoval z novo izključitvijo za KAC. Domači niso zmogli dovolj moči in znanja za dosego gola, s katerim bi prvič na tekmi povedli. Do konca tega dela igre se ni spremenilo nič ne na semaforju, ne v razmerju sil na ledeni ploskvi. Streli v drugi tretjini – 10:8 za domače.

Neodločen rezultat po dveh tretjinah je obetal razburljivo nadaljevanje. Domači so začutili, da so Celovčani tudi premagljivi in kar resno pritisnili proti gostujočim vratom. Gostje so se pametno branili in bili tudi sami nevarni v nasprotnih napadih. Vse tja do 48.minute smo Podmežaklo gledali napet in izenačen boj na ledeni ploskvi, nato pa je bil zaradi paka izbitega prek ograde izključen Klofutar. Tudi v tem primeru je jeseniška obramba zdržala – skoraj – do konca kazni. Žal so Korošci dosegli nov powerplay gol le 6 sekund pred predvidenim iztekom kazni za Klofutarja in ponovno so se domači znašli v zaostanku. Zadel je Rodiga. V prihajajočih minutah so se gostje osredotočili na obrambo svojega gola, domači pa so poskušali rezultat še tretjič izenačiti. V začetku zadnje minute tekme je bil zaradi držanja v borbi za pakom najprej izključen Hadžić. Železarji so kljub igralcu manj obupano poskušali izenačiti, iz vrat je zadrsal tudi vratar Hribar. Gostje so izbili pak iz svoje obrambne tretjine in igra se je preselila za jeseniška vrata. Tam sta se – 9 sekund pred koncem igralnega časa – v borbi za posest nekoliko trše srečala Gašper Glavič in Thomas Steiner. Igralec KACa je bil v svoji vnemi nekoliko pregrob, Glavič pa mu ni ostal dolžan. Sledil je krajši pretep, ki ga je v boksarskem smislu prav gotovo dobil domači hokejist, žal pa vse skupaj na rezultat več ni vplivalo. Sodnik je Steinerju prisodil 2+5 minut kazni zaradi grobosti in ga poleg tega poslal še pod prho (+20 kazenskih minut za statistiko). Domači matador je dobil 2+20 minut. Štiri sekunde kasneje so si gostje za izbijanje paka prek ograde iz svoje obrambne tretjine prislužili še eno malo kazen, 5 sekund do konca tekme pa domačim ni več prineslo izenačenja. Razmerje v strelih v zadnji tretjini: 13:9 za železarje.

Gostom iz Celovca je bilo ob koncu potrebno čestitati za zmago, s tribun pa se je slišal aplavz priznanja domačim za prikazano igro.

Dejan VARL, trener mladincev, je po tekmi realno opisal videno:
“Videli smo zelo dobro tekmo. Škoda za minimalni poraz, a tako pač je. V igri 5 na 4 in 4 na 5 (nasploh v posebnih situacijah) nas čaka še dosti dela. Celovčani so pokazali, kako preprosto je treba odigrati v takih situacijah – pokrivati nasprotnega vratarja, veliko streljati in čakati na odbite pake. Naš powerplay je bil nekoliko preveč kompliciran, s pakom smo želeli priti v gol, kakor temu v žargonu rečemo.  V prvi tretjini smo bili še nekoliko rezervirani, v drugi pa smo igrali zelo dobro. Manjši padec se nam je zgodil v zadnjem delu, ko bi si želel, da bi še siloviteje pritisnili. Najbrž bomo morali dvigniti tudi še fizično pripravo v ekipi. Tudi v formi posameznikov so še rezerve, v nekaterih trenutkih tekme pa smo bili premalo disciplinirani – storili smo nekaj nepotrebnih prekrškov. Generalno gledano, pa sem s prikazanim vseeno lahko dokaj zadovoljen.”

Tekst: Marko L.