HD mladi Jesenice : EC KAC 6:3
(1:1, 0:2, 5:0)

Bled, ledena dvorana. Gledalcev: 80. Sodniki: Fajdiga, Markizeti, Zgonc.

Strelci: 1:0 Zupančič (Lahajnar, Zupan, 5.), 1:1 Seifried (Witting, Koczera, 11.), 1:2 Steiner (Seifried, 21.), 1:3 Rassl, 24., 2:3 Hadžič (Bizalj, Kozar, 22.), 3:3 Zupan (Lahajnar, 46.), 4:3 Lahajnar (Zupančič, 53., PP2), 5:3 Bizalj (Kraigher, 54., PP1), 6:3 Sodja (Bizalj, 56., SH1)

Kazenske minute: Jesenice 39 (6, 9+20 (Török), 4), KAC 49 (4, 9+20 (Witting), 6+10 (Rassl))
Streli na gol: Jesenice 52 (14, 16, 22), KAC 21 (7, 9, 5)

HD mladi Jesenice: Pavlič, Vilman, Zupančič, Rakovič, Podrekar, Lahajnar, Zupan, Kozar, Kraigher, Sodja, Bizalj (C), Hribljan, Stan, Jeklič A., Török, Hadžič, Jazbec, Podlesnik, Jeklič M., Krašovec. Trener: Marjan Kozar.

Jeseničani so se zavoljo štirih zaporednih porazov znašli v precej nezavidljivi situaciji. Porazov si nikakor ne smejo več privoščiti, če želijo o svoji usodi pri vstopu v končnico EBYSL odločati sami. S to mislijo so tudi krenili v srečanje in tega začeli zelo agresivno. Že po nekaj sekundah so prvič nevarno poskusili in tako tudi nadaljevali. Gosti so se nekako poskušali postaviti po robu, a naredili so le prekršek. Priložnost je sicer ostala neizkoriščena, vendar je domača ekipa ostala v naletu in kmalu je sledila akcija, ki je pripeljala do zadetka. Hitre in natančne podaje so naredilo dovolj prostora, da je Anže Zupančič prišel v položaj iz katerega ni zgrešil. Po doseženem zadetku je agresivnost Jesenic nekoliko upadla, a še vedno so Železarji bili tisti, ki so narekovali tempo. Tudi podarjeni dve minuti prednosti za goste niso spremenile razmerja moči. Ob igralcu manj na ledu so bili Jeseničani vseeno nevarnejši. Ob napadu s krila so gosti nepričakovano prišli do izenačenja. Po strelu Sandra Seifrieda se je plošček Juretu Pavliču izmuznil, Seifried pa ga je po tem le še poslal čez golovo črto. Jeseničani so spet krenili v napad, a jih je pri tem ustavila nova izključitev, v kateri gosti niso sestavili nič konkretnega.  Minute so se prevesile v zaključek prvega dela in Železarji so ponovno napadli kot na začetku srečanja. Prekršek jim je ponudil možnost v power playu, a ne za dolgo. Boj Nejca Kozarja z nasprotnikom je glavni sodnik ocenil kot nov jeseniški prekršek. Ob obetavnem napadu povsem na koncu pa je Jeseničane prehitel čas in prvi del se je končal neodločeno.

Jeseničani se zavedajo, da si bo treba končnico izboriti z lastnimi zmagami

Druga tretjina se nikakor ni začela po željah domačih. Po natančni in domiselni akciji je za vodstvo Celovčanov poskrbel Markus Steiner, dobri dve minuti kasneje pa so igralci KAC dosegli še nenavaden zadetek. Po nekaj odbijanja in skakanja je plošček nenadoma končal za hrbtom Jureta Pavliča. Kmalu za tem je na klop za kaznovane moral sesti jeseniški napadalec, vendar so štirje Železarji brez večjih naporov odbili napade gostov. Ob polni zasedbi na ledu so Jeseničani zaigrali odločneje in ponovno prevzeli pobudo. Priložnosti so se gradile, a žal tudi zamujale. KAC se je večji del le še branil, vendar ves čas prežal na protinapade. Nov prekršek Jeseničanov so omilili gosti kar sami. Teatralnost Celovčanov je presedla tudi glavnemu sodniku in končno je bila tudi kaznovana. Napadi pa so ostali neizkoriščeni, zamujene priložnosti pa so se kar vrstile. Urban Sodja je kar dvakrat zaporedoma prišel v priložnost, a je strel letel mimo cilja. Podobno je bilo tudi s poskusi branilcev, pa tudi Nik Lahajnar je z močnim strelom zgrešil precej prazna vrata preko ležečega vratarja. Neprestani napadi so končno pripeljali tudi do dosojenega prekrška gostov, ob tem pa se je vnel pretep med Anžetom Törökom in Marcelom Wittingom, ki sta srečanje s tem tudi zaključila. Jeseniški power play je ostal neizkoriščen, nekaj malega pa ga je ostalo še za zadnji del.

Žal neizkoriščeno

Nekaj sekund pač ni bilo dovolj za znižanje prednosti gostov, vendar so Jeseničani ohranili pobudo. V samostojnem prodoru se je kmalu znašel Žan Zupan. Ob rokoborskih prijemih celovškega branilca je težko prišel do strela, a za sodnika to ni bil prekršek. Ampak Jeseničani so želeli zadetek in ga tudi dokončali. Po obleganju vrat Celovčanov je zadel Sebastijan Hadžič. Pritisk Jesenic ni popuščal in vztrajnost je bila poplačana. Izreden strel Žana Zupana je končal v zgornjem levem kotu celovških vrat. Igra je tekla le v eni smeri, grob prekršek nad Luko Kraigherjem ni bil kaznovan, obojestranska izključitev nekaj kasneje pa je dajala še več prostora Jesenicam. A sreča že nekaj tekem obrača hrbet Železarjem in nov izreden poskus je to pot ustavila vratnica. Pogled na ledeno ploskev je dajal občutek, da gosti ves čas igrajo z igralcem manj,  kar le dokazuje izreden pritisk Jesenic. A kaj ko zadetka ni bilo. Vendar nervoze pri domači ekipi ni bilo. Sledil je power play Jesenic, ob prodoru pa je bil še nepravilno ustavljen Nejc Kozar. Minuta in pol z dvema igralcema več je bila izkoriščena že po osmih sekundah in Jeseničani so končno prešli v vodstvi. A napadov ni bilo konec in nagrada je sledila. Po strelu Petra Bizalja skoraj z modre črte je plošček ob vratnici končal v mreži. Nova kazen Jeseničanov pa še ni pomenila konca preobrata. Ob branjenju je plošček ukradel Peter Bizalj, ga poslal do Urbana Sodja, ki je v samostojnem prodoru streljal izredno natančno in z leve strani zadel zgornji levi kot vrat Celovčanov. Veliko dela je bilo narejenega. Jeseničani so lahko v nadaljevanju odigrali mirneje. Zamudili so še dve lepi priložnosti, pa tudi gosti so ob lepi akciji zadeli vratnico. Vztrajnost Jesenic je bila poplačana z zmago, ki je bila še kako nujna. Prekinjen je črn niz porazov, še bolj pomembno pa je, da Železarji o svoji usodi še naprej odločajo sami. V sredo jih čaka novo gostovanje, to pot v Zagrebu, v soboto pa sledi tekma, ki bo morda odločala polfinalista, pot pa Jeseničane vodi v Gradec.

Neubranljivo za piko na i

Tekst & foto: Drago Cvetanovič
Fotogalerija: Vid Novak

[nggallery id=89]