Spoštovani športni navdušenci,

jeseniški hokej predstavlja v slovenskem športu in slovenskem hokejskem mozaiku velik ter izjemno pomemben del. Hokej na ledu pooseblja mesto Jesenice. Kdorkoli poskuša to zanikati, si zatiska oči pred to, do neba vpijajočo, resnico.
Ne bi opisoval težav in tegob, ki jih je jeseniški hokej preživljal v tej neverjetni sezoni – o tem je bilo že nekaj povedanega. Vseeno moram pojasniti, da si v aprilu 2012 izvoljeni Upravni odbor HD Jesenice mladi ni predstavljal niti želel, da bomo preko poletja ostali edini hokejski subjekt na Jesenicah. Kljub temu nismo pogledali vstran temveč smo, zavoljo mladih nadebudnežev, vsaj delno poskušali pristopiti k reševanju nastale situacije.

Po odločitvi o vstopu ekipe U-20 v mednarodno tekmovanje EBYSL smo se vsi, ki delujemo v HD Jesenice mladi, zavedali, da je omenjeno mednarodno tekmovanje najboljša začasna rešitev, ne le za pogumne borce na ledu, temveč tudi za obstoj kvalitetnega hokeja na ledu na Jesenicah. Že v prvi sezoni smo si v družbi šestnajstih ekip priborili mesto med štirimi najboljšimi ekipami, kar še toliko bolj potrjuje dejstvo, da imamo odlično hokejsko šolo, veliko talentov, znanja ter jeklene volje. Poleg tega smo v enem petkovem dopoldnevu uspeli sestaviti člansko ekipo, v večini sestavljeno iz jeseniških hokejskih veteranov, ki je zastopala Jesenice v državnem prvenstvu Slovenije.

Zaradi zgoraj omenjenih dejstev so se začele pojavljati govorice ter namigi, da naj bi se po letu premora že naslednjo sezono jeseniški hokej zopet pridružil EBEL tekmovanju, ki si ga jeseniški hokej na ledu zasluži. Priznati moram, da je bila to tudi moja oziroma želja Upravnega odbora HD Jesenice mladi in hkrati tudi jasna vizija za nadaljnji razvoj kvalitetnega hokeja na Jesenicah. Skozi celotno sezono so potekali pogovori s potencialnimi ponosnimi pokrovitelji o možnosti sodelovanja pri novi zgodbi, ki bi temeljila na stabilnih finančnih temeljih, transparentnosti, pravih izhodiščih, znanju, doma vzgojenih igralcih, izjemni volji brez lastnih interesov in zakulisnih zgodbic. Brez močne podpore lokalne skupnosti ter lokalnega gospodarstva si v tem trenutku težko predstavljam vrnitev jeseniškega hokeja nazaj med najbolj prepoznavne slovenske športne kolektive in najbolj gledano ekipo v ligi EBEL. Po naših najboljših močeh ter zmožnostih smo poskušali prepričati ponosne pokrovitelje jeseniškega hokeja, naj se priključijo novi zgodbi o uspehu, vendar je očitno vonj polpretekle jeseniške EBEL zgodovine premočan. Potencialni partnerji se kljub velikem razumevanju naše situacije niso našli v jeseniškem hokeju do te mere, ki bi HD Jesenice mladi dovoljeval sestavo profesionalne ekipe, ki je edina zmožna napolniti v prihajajoči jeseni obnovljeno Športno dvorano Podmežakla, zaradi katere se le-ta primarno obnavlja. Očitno ni volje, interesa in prisotne želje, da bi se hokej na Jesenicah vrnil na pota bogate tradicije, polne železarskega ponosa, emocij, trme, solz sreče ter žalosti, porazov in zmag − elementov, ki predstavljajo šport in hokej. Sprašujem se, komu je v interesu, da zamre šport, ki je, poleg železarstva, definiral mesto Jesenice, jugoslovansko in slovensko hokejsko reprezentanco ter slovenski olimpijski šport? Kakšen je interes (politični, ekonomski in mogoče še kateri), da se blokira šport, ki je neštetim fantom ponudil šport pred ulico, pisal neverjetne športne zgodbe, celotni regiji zbujal najmočnejša čustva ter ponujal igre, ko ni (bilo) kruha?

Hokej na Jesenicah je v obdobju desetih letih doživel padce ter vzpone. Tekmovanje v mednarodnem tekmovanju EBEL je bil kot afrodiziak za posameznike, ki jim je bil razvoj, širši pomen in poslanstvo hokeja ter športa v drugem planu. Zdi se, kot da je bil vstop v ligo EBEL hkrati rešitev in potop profesionalnega hokeja na Jesenicah. Posledice večletnega izpada profesionalne ekipe na Jesenicah bo slovenski šport občutil že zelo kmalu. Poteptani bodo sadovi dolgoletnega dela ter bogata športna zgodovina bo samo še bogata zgodovina, zapisana v knjigah ter v srcih pristnih športnih navdušencev.

HD Jesenice mladi prihajajočo sezono torej ne bo pristopilo v EBEL tekmovanje, saj nimamo sredstev, s katerimi bi sestavili profesionalno ekipo, ki bi nas v tem profesionalnem tekmovanju zastopala. Prijavili smo se v novoustanovljeno tekmovanje U-18 EBJL (Erste Bank Juniors League) ter v INL (Inter-nacionalno ligo). Osredotočili se bomo na razvoj mladih in jim v danih okoliščinah po najboljših močeh skušali zagotoviti najboljše okolje za osebni ter športni razvoj.

Naj končam s tem, da sem izjemno ponosen na vse fante v vseh kategorijah, ki so letos, kljub težkim in že prav neverjetnim razmeram, zastopali HD Jesenice mladi na ledenih ploskvah. Zahvalil bi se tudi vsem staršem, ki so pokazali izjemno visok prag razumevanja, močno voljo ter predanost hokeju na ledu. Iskrena hvala tudi vsem trenerjem in tehničnim vodjem, ki so s svojim nesebičnim delom letošnjo sezono izpeljali do uspešnega konca. Hvala vsem dosedanjim sponzorjem in donatorjem, ki so društvu po najboljših močeh priskočili na pomoč. Globok poklon ter izredno spoštovanje tudi vsem borcem ter hokejskim veteranom, še posebej hokejski legendi g. Binetu Felcu, častnemu občanu Občine Jesenice, ki so se v tej sezoni nesebično žrtvovali za obstoj članskega hokeja na Jesenicah.

Športni pozdrav in vse dobro hokeju na Jesenicah.

Predsednik HD Jesenice mladi
Miha Rebolj