Dan ali dva je bilo potrebno, da se glave ohladijo in misli uredijo ter da nastane kar se da izčrpen zapis gostovanja jeseniških najmlajših kategorij na finalnem turnirju v avstrijskem Gradcu (Graz).

Ob začetku letošnje sezone, ki sega v že davno minulo prejšnje poletje, se je strokovni štab najmlajših kategorij  odločil, da poleg turnirjev pod okriljem HZS najmlajši hokejisti ponovno preizkusijo, kako potekajo turnirji ter kako igrajo hokej njihovi vrstniki izven Slovenije. Tako smo se skupaj s starši odločili, da nastopimo na 15. Bambini pokalu v avstrijskem Gradcu. Tekmovanje je bilo organizirano za ekipe kategorij U8 ( letnik 2009 ali mlajši), U9 (letnik 2008 ali mlajši) ter U10 (letnik 2010 ali mlajši). HD Jesenice smo bili zastopani v vseh treh kategorijah. Tekmovanje je zaradi velikega števila ekip (poleg nas je na turnirju nastopila velika večina avstrijskih klubov: KAC, VSV, Graz 99er, Vienna Capitals…)  in tekem bil razporejen na dva igralna dneva v decembru in februarju ter na finalni konec tedna, ki je potekal 4. in 5. marca.  Ker smo o prvih dveh tekmovalnih dneh že poročali, se bomo v tem zapisu v nadaljevanju osredotočil na finalni vikend, ki je potekal minuli konec tedna.

Snapseed

Ob sobotnem jutranjem odhodu je bilo na avtobusu proti Grazu  čutiti obilo dobre volje, pozitivne energije ter nestrpnega pričakovanja novih bojev s sovrstniki s severne strani meje. Ker so naše ekipe na prejšnjih dveh tekmovalnih dnevih zabeležile odlične igre in rezultate, so fantje vsi v en glas pričakovali boje za najvišja mesta. Kmalu po prihodu v Graz so svojo odločenost in borbenost prenesli tudi na led, tako da so tekmeci po vrsti našim fantom morali priznavati premoč v drsalno – hokejskih veščinah. Praviloma so železarčki zaostajali samo v enem parametru – telesni višini in teži. Kdo bi si mislil, da so fantje onstran meje pri isti starosti toliko večji!?! Po končanem sobotnem delu, ko je vsako moštvo odigralo po 5 tekem, smo se odpravili v hotel v središču avstrijsko-štajerske prestolnice, kjer so se fantje okrepčali in si odpočili. Za marsikaterega fanta v ekipi je bila to prva izkušnja nočitve v tujem okolju brez spremstva staršev.

Nedeljska ura 6.00 je prišla (pre)hitro. Kmalu se je bilo potrebno odpraviti v dvorano, saj so naše ekipe  že ob 8.00 uri čakale prve četrtfinalne tekme. Fantje so jih odigrali silovito in zanesljivo. Bolj se je turnir bližal finalnim tekmam, bolj je bilo čutiti napetost in pričakovanje tako med igralci kot tudi med našimi navijači. Le-teh se je zbralo  res veliko! Tako je vedno bolj ob obeh igriščih donelo Je-se-ni-ce… Ekipi U9 in U10 sta v polfinalnih tekmah imeli imeli težko delo. Ekipa U9 je uspela zmagati v obeh tekmah proti Mariboru in se uvrstiti v veliki finale proti odlični ekipi Danube Islanders iz avstrijskega glavnega mesta. Manj sreče je imela ekipa U10, ki je po porazu v prvi polfinalni tekmi proti starim znancem VSV (3:5) uspela zmagati v drugi tekmi zgolj s 4:3 (navkljub vodstvu s 3:0) in je tako po infarktni končnici bila primorana priznati napredovanje kasnejšim zmagovalcem finala. Kljub velikem razočaranju, so se uspeli zbrati in v tekmi za tretje mesto premagati domači Graz 99er s 6:4. Še najbolj napeto (in škodljivo za zdravje kakšnih zdravstveno bolj občutljivih navijačev) je bilo v kategoriji U8, kjer je ekipca z Jesenic po zaostanku z 1:0 uspela zmagoviti gol zabiti zgolj 3 sekunde pred koncem tekme ter tako v polfinalu uspela premagati ekipo Vienna Capitals Jr. V finalu jih je čakala ekipa VSV, a so naši fantje z 1:0 uspeli premagati tudi njih in na koncu tako zasluženo slaviti. Tudi fantje v kategoriji U9 so kmalu povedli ter neverjetno zanesljivo in kontrolirano pripeljali tekmo h koncu in več kot zasluženo slavili s 4:2 proti ekipi Danube Islanders.

Snapseed (1)

Kaj reči po takem turnirju? Zagotovo velja, da rezultati v najmlajših kategorijah niso v ospredju ter da je v tem obdobju pomembneje spoznavati zakonitosti hokejske igre, ekipnega duha ter se učiti. A lepo je tudi vedeti, da je ves trud in znoj, ki ga otroci vložijo v vsakotedenske treninge poplačan tudi z občutkom, da se lahko kosaš z igralci drugih klubov, tudi izven Slovenije ter da se dobro delo naše stroke odraža tudi v dobrem rezultatu. Sam bi rad dodal še to, da toliko hitro spreminjajočih čustev – od solz žalosti in jeze do smeha sreče in veselja, kot sem jih delil z otroci ta vikend, lahko ponudi samo igra, ki se ji reče hokej.   

Za konec bi se rad v imenu otrok zahvalil vsem, ki so nam omogočili takšno lepo izkušnjo ter še posebej tudi vsem našim navijačem, ki ste nas bodrili skozi celoten turnir in nam s svojim navijanjem dali dodatnih moči … Hvala.

Pa še video, ki ga je prispeval Gaber Klinar:

Tekst: Tony M.
Foto: Primož Balderman, Živa Varl