Turoben nedeljski večer je v blejsko športno dvorano privabil dobrih 500, če ne več, hokejskih navdušencev, ki so vnovič lahko prišli na svoj račun. V gorenjskem biseru sta se namreč v 27. krogu lige EBEL Younsgstars pomerila »domače« HD Jesenice in Telemach Olimpija.

Boj za zmago je bil srdit (foto: Vid Novak)

Jeseničani so začeli podjetneje in si pripravili kar nekaj lepih (pol)priložnost, prvo pravo pa so vseeno zapravili Ljubljančani, ko so igrali z igralcem več, a je bil Jure Pavlič zanesljiv. Ob igralcu več so resneje zapretili tudi domači, strel Jake Podrekarja z desne strani pa je končal v čeladi vratarja Korena. V 16. minuti je Jaka Zdešar lepo iz igre vrgel domačega branilca in se znašel iz oči v oči s Pavličem, ki pa je njegovo namero prebral in tako je ostalo pri 0:0. Potem pa je prišla 17. minuti in prvi zadetek na srečanju – Žan Zupan je v srednji tretjini lepo zaposlil Urbana Sodjo ki je prodrl po desni strani in z lepim diagonalnim strelom ugnal nemočnega Korena ter poskrbel za veselje domačih navijačev. Slednji so bili vnovič na nogah dobro minuto kasneje, ko je bil v glavni vlogi domači vratar Jure Pavlič, ki je mojstrsko obranil strel Sotlarja, kar je bila tudi zadnja resnejša priložnost v prvi tretjini.

Slaba igra v prvi tretjini je verjetno botrovala precejšnji nejevolji gostujočega trenerja Rahmatulina, tako da so gostje v drugem delu zaigrali precej bolj napadalno in tako je bil domači vratar Jure Pavlič vselej na preizkušnji. Kljub temu pa so prvo resnejšo priložnost v drugem delu zamudili domači prek Mitje Hadžića (23.), čigar strel je Koren z zadnjimi atomi močmi odbil v kot. Sledile so minute ljubljanske premoči – najprej se je pred Pavličem sam dvakrat znašel Aljaž Uduč, a se je Pavlič vnovič izkazal. Ko je bil v 26. minuti izključen Nejc Kozar je najprej Miha Pesjak zapravil dve izjemni priložnosti za izenačenje, nato pa je Jure Sotlar 24 sekund pred iztekom kazni ometel pajčevino Pavličev vrat ter poravnal izid na 1:1. Izenačenje je končno prebudilo tudi domače navijače, ki so začutili da fantje na ledu potrebujejo njihovo podporo, le ti pa so jim vrnili na najboljši možen način – V 33. minuti je Jaka Podrekar dve sekundi pred iztekom Olimpijine igre z igralcem več zadel za vodstvo z 2:1 (kirurško natančno mu je podal Vid Hribljan), dobro minuto kasneje pa je Nik Lahajnar poslal še tretji plošček za hrbet Korena ter poskrbel za že glasnejšo podporo s tribun, svoje pa je dodal tudi »rateški ropotalnik« Bojan Makovec – Planica, ki je prevzel vlogo napovedovalca tudi na tekmah HD Jesenic.

imgl2262-800-x-543
Gol odločitve v režiji Žana Zupana (foto: Vid Novak)

Jeseničani so v zadnjih 20 minut vstopili z igralcem več, priložnost pa je žal ostala neizkoriščena. Povsem nasprotno pa so svoj PP odigrali mladi Zmaji – po seriji nevarnih strelov (Dovič, Sotlar) je Pavlič v 44. minuti le klonil, potem ko se mu je plošček po strelu Režka izmuznil je slednjega v prazno mrežo le uspel zriniti Ograjenšek in napovedal zanimivo nadaljevanje. Jeseničani nikakor niso uspeli najti svoje igre iz druge tretjine, Olimpija pa je iz minute v minuto postajala nevarnejša – potem ko Uduč v 46. minuti ni uspel izkoristiti samostojnega prodora (odlično je posredoval Pavlič) je bil le minuto kasneje natančnejši Sotlar,ki je s strelom »na prvo« neubranljivo zadel ter poravnal izid na 3:3. Izenačujoči zadetek je še bolj dvignil goste, obenem pa poskrbel za precej nervoze na domači klopi, tako da trenerju Kozarju ni preostalo drugega kot da vzame pol minute odmora ter skušal pomiriti svoje fante.  V nadaljevanju je igra postala vse bolj raztrgana in nervozna, Olimpija pa je še naprej imela pobudo in si ustvarjala priložnosti kot po tekočem traku, vselej pa je bil na mestu vnovič izvrstni jure Pavlič. V 55. Minuti pa je dvorana na Bledu še četrtič ponorela – po seriji odbitih ploščkov je pred vrati Olimpije je zmedo izkoristil Sodja ter Železarje če tretjič povedel v vodstvo. A rajanje na tribunah je bilo žal kratkotrajno – Nik Humar je streljal od daleč, Pavlič je njegov strel odbil, a žal le do Tadeja Snoja, ki je neovirano zadel ter izid poravnal na 4:4, nekaj več kot 4 minute do konca srečanja. Ko je že vse kazalo da se bo srečanje prevesilo v podaljšek pa so Jeseničani praktično iz nič še četrtič na tekmi prešli v vodstvo – po strelih Rakoviča in Lahajnarja se je pred vrati do ploščka dokopal Žan Zupan in ugnal nemočnega Korena. Olimpija je v zadnjih dveh minutah vse sile usmerila v napad a so mladi Železarji z borbeno in požrtvovalno igro vzdržali ter se na koncu veselili trdo prigarane zmage nad večnimi rivali iz Ljubljane s katerimi so se tudi točkovno izenačili na lestvici.

Tekst: Miha Bajt
Foto: Vid Novak

HD Jesenice : HDD Telemach Olimpija    5:4 (1:0, 2:1, 2:3)

Športna dvorana Bled,  Gledalcev: 500. Sodniki:  Lešnjak (glavni), Zrnić, Zgonc (Linijska)

Strelci
:  1:0 Sodja (Zupan, Zupančič, 17., EQ), 1:1 Sotlar (Zdešar, 27., PP1), 2:1 Podrekar (Hribljan, 32., SH1), 3:1 Lahajnar (Zupan, Sodja, 33., EQ), 3:2 Ograjenšek (Židan, Režek, 44., PP1), 3:3 Sotlar (Dovič, Zdešar, 47., EQ), 4:3 Sodja (55., EQ), 4:4 Snoj T. (Humar, Drozg, 56., EQ), 5:4 Zupan (Rakovic, Lahajnar, 58., EQ)

Kazni
:  14:12 (2:2, 4:4, 8:6)
Streli na gol:  32:33 (13:6, 12:13, 7:14)

[nggallery id=16]