Jesenice, 22. marec 2014
Športna dvorana Podmežakla
Liga EBJL, turnir za končno razvrstitev od 9. do 12. mesta

UPC Vienna Capitals – LLZ Stmk. Süd Graz 99ers
2 – 6

(1:1,0:2,1:3)

0:1 Potapovs SH1 4′, 1:1 Nißner (Ranftl) PP1 11′, 1:2 Trost (Potapovs, Kern) 23′, 1:3 Luttenberger (Färber) 28′, 1:4 Kern (Potapovs, Trost) PP1 49′, 1:5 Trost (Potapovs, De Pauli) SH1, 2:5 Znenahlik (Bayer, Maxa F.) 60′, 2:6 Trost (Brozovsky, Atzl) PP2 60′

Kazni: UPC Vienna Capitals 14 (2,4,8); LLZ Stmk. Süd Graz 99ers 18 (8,6,4)
Streli na gol: UPC Vienna Capitals 33 (13,12,8); LLZ Stmk. Süd Graz 99ers 22 (7,5,10)

UPC Vienna Capitals: Tschrepitsch (GK), Prosenz (GK), Hausner, Bayer, Stempfle, Worlicek, Szabad, Hackl, Wieser, Worel, Maxa A., Maxa F., Thalhammer, Znenahlik, Bolterle, Ranftl, Schönwetter, Toff, Maier, Nißner, Cefo, Schneider
Trener: Christian Dolezal

LLZ Stmk. Süd Graz 99ers: Pölzl (GK), Färber, Atzl, De Pauli, Brozovsky, Soritz, Sudnikiewicz, Trost, Kohlfürst, Rieberer, Kern (C), Luttenberger, Potapovs
Trener: Haralds Vasiljevs

Sodniki: Kamšek (glavni), Bergant, Čamdžić (linijska)

Pa smo tudi Podmežaklo dočakali po dolgem času nekaj občutka tekmovanja v mednarodnem prostoru. Nekoliko čuden sistem letošnjega tekmovanja v ligi EBJL je domačim mladincem omogočil le boj za skupno 9. mesto v ligi. Skozi celotno sezono so namreč igrali tekme le proti slovenskim nasprotnikom in v “malem državnem prvenstvu” osvojili 3. mesto za ljubljansko Olimpijo in kranjskim Triglavom. Poleg slovenskih ekip so v drugi skupini skupaj nastopala moštva iz Avstrije, Češke, Madžarske in Hrvaške. Kar se tiče slovenskih moštev, je prvo-uvrščeni Olimpiji pripadla možnost sodelovanja na turnirju za končni razpored od 1. do 4. mesta, drugo-uvrščenemu Triglavu na turnirju za končno 5. do 8. mesto, tretje-uvrščeni Jeseničani pa gostimo turnir za končno razvrstitev od 9. do 12. mesta.

Na turnirju bi v skladu z razvrstitvijo v rednem delu sezone morali nastopati Graz, Vienna, Medveščak in Jesenice, a so Zagrebčani svojo udeležbo odpovedali. Namesto dveh sobotnih “polfinalnih” tekem smo tako bili priča le dvoboju avstrijskih ekip; zmagovalec se bo v nedeljski tekmi pomeril z Jesenicami za končno 9. mesto, poraženec pa bo odigral še “tolažilno” tekmo proti kranjskemu Triglavu, ki je vskočil namesto Zagrebčanov.

Nekoliko je razočaral obisk “avstrijske” tekme, a taka je pač realnost. Kakih 30 gledalcev je bilo najbrž po večini sorodnikov avstrijskih hokejistov, nekaj pa je seveda bilo tudi domačih, znanih obrazov.

Dunajčani so na Jesenice pripotovali s številčno močno ekipo, pa tudi kup spremljevalnega osebje je dalo vedeti, da so turnir vzeli zelo resno. Ravno obraten vtis so vzbudili gostje iz precej bližjega štajerskega Graza – le-ti so na tekmo prijavili enega vratarja in 12 hokejistov v polju. Zdelo se je, da bi vse skupaj moralo biti “mala malica” za Dunajčane, a se je izkazalo, da temu ni bilo tako. Prvi gol je Latvijec Mikus Potapovs dosegel za Graz ob igri z igralcem manj v 4. minuti. Dunajčani so izenačili v novem “powerplay-u” v 11. minuti. Fantje v rumenih dresih (Vienna) so sicer precej časa prebili pred graškimi vrati, a so črni (Graz) delovali precej nevarneje. Posebej je ugajal napad Trost-Kern-Potapovs, ki je z vsako svojo akcijo vnašal zmedo v dunajske vrste. Prva tretjina se je končala ob izzidu 1:1. Dunajčani so sprožili proti vratom Daniela Pölzla 13 strelov, Graz pa je ustrelil proti golu Prosenza 7 strelov. Vienna si je v prvi tretjini prislužila 2 kazenski minuti, Graz 8.

Še bolj izrazito je bilo razmerje v igri vidno v drugi tretjini. Dunajčani so bili v polju nekoliko močnejši, a v svojih akcijah nenevarni, črni iz Graza pa so z redkimi akcijami sejali paniko v rumene vrste. V drugem delu je Graz dosegel dva zadetka, pri obeh pa so bile moči na ledeni ploskvi izenačene. V drugi tretjini so sodniki dosodili Vienni 4 kazenske minute, Grazu 6. Razmerje v strelih  – 12:5 v korist Vienne. Streli – 12:5 v korist Vienne.

V nasprotju s pričakovanji v zadnjem delu ni prišla do izraza daljša klop Vienne. Graz je dosegel svoj četrti gol v 49. minuti, ko so črni izkoristili powerplay. Nekaj prerivanja in živčnosti je sledilo v zadnjih minutah. Graz je v predzadnji minuti dosegel svoj 5. gol, drugega na tekmi ob igri z igralcem manj. Ob vstopu v zadnjo minuto tekme so Dunajčani dosegli drugi zadetek, a je seveda zaostanek bil že prevelik. Dva izključena rumena igralca seveda tudi nista pripomogla k lovljenju rezultata, tako da so Štajerci 3 sekunde pred koncem dosegli še svoj šesti zadetek in se zasluženo uvrstili v nedeljski “finale” boja za končno deveto mesto. Nasproti jim bodo stali mladinci HD Jesenic. Tekma se bo začela ob 18.30. Vabljeni k ogledu! Še razmerje strelov v zadnji tretjini – 8: 10 za Graz. Sodniki so v tretji tretjini dosodili 8 kazenskih minut za Vienno in 4 za Graz.

Tekst: M.L.