LLZ Stmk. Süd Graz 99ers : HD mladi Jesenice 3:5
(1:2, 1:1, 1:2)

Gradec, dvorana Libenau. Gledalcev: 50. Sodniki: Trattnig, Angerer, Menner.

Strelci: 0:1 Zupan (Lahajnar, Sodja, 12.), 0:2 Hribljan (Jeklič M., Podrekar, 13.), 1:2 Unterwegger, 20., PP1, 2:2 Gelazis (Strohmeier, Zusevics, 22.), Lahajnar (Kozar, Sodja, 32.), 3:3 Konecny (Laritz, Natter, 46.), 3:4 Zupančič (Sodja, Rakovič, 55., PP1), 3:5 Zupan (Sodja, 60., EN)

Kazenske minute: Graz 8 (4, 0, 4); Jesenice 18 (10, 4, 4)
Streli na gol: Graz 41 (15, 15, 11), Jesenice 38 (13, 12, 13)

HD mladi Jesenice: Pavlič, Vilman, Rakovič, Zupančič (C), Lahajnar, Sodja, Zupan, Stan, Kozar, Podrekar, Hribljan, Jeklič M., Podlesnik Kraigher, Jazbec, Hadžič, Török, Jeklič A., Jensterle, Krašovec, Čamdžić, Tišov. Trener: Marjan Kozar.

Veselje železarjev ob zadetku Vida Hribljana (foto: Vid Novak)

Srečanje v Gradcu se je pričelo s polurno zamudo zaradi turnirja hokejskih šol. Očitno je zamuda slabše vplivala na Jeseničane, saj so si v prvem delu privoščili preveč napak in prekrškov. Še posebej je bilo to izrazito v prvi polovici prve tretjine, ko so železarji na klopi za kaznovane igralce presedeli kar šest minut. Ob tem je imel nasprotnik kar dvakrat prednost dveh igralcev več na ledu, a to ni bilo izkoriščeno. Vendar je četverica, občasno tudi trojka branilcev odlično opravila svoje delo, vratar Jure Pavlič pa je dodal svoje k neprebojnosti obrambne linije Jesenic. Ko so mladi Jeseničani končno zaigrali v polni zasedbi, so takoj pokazali apetite po zmagi. V napadu so bili hitro uspešni, Žan Zupan pa je z zadetkom kronal lepo odigrano akcijo prvega napada. Za nov zadetek ni bilo potrebno čakati dolgo. Že po 19. sekundah igre je za Jesenice zadel še Vid Hribljan. Tudi nadaljevanje je bilo v domeni Jesenic, žal pa našim hokejistom ni uspelo zadeti iz power playa. To je uspelo domačim ob novi jeseniški izključitvi. Ob nekaj zmede se je najbolje znašel Clemens Unterwegger in postavil izid prvega dela.

V drugem delu se je igra nadaljevala s po štirimi hokejisti na vsaki strani. To razmerje je bolj ustrezalo domačih, ki so preko Matissa Gelazisa prišli do izenačenja. Glavnemu sodniku se je igra Jesenic še naprej zdela pregroba in ponovno so Gradčani bili v priložnosti zadeti ob dveh igralcih več na ledu. A tudi v tretjem poskusu jim to ni uspelo. Še več, s štirimi igralci so naši hokejisti izvajali pritisk, da so domači imeli veliko dela z organizacijo napada. To je tudi pripeljalo do napake ravno ob izteku kazni Jesenicam. Po strelu z modre črte je bil pred golom Maria Stilla spreten Nik Lahajnar, ki je plošček preusmeril pod prečko graškega gola. V nadaljevanju se je pobuda selila z ene na drugo stran, priložnosti ni manjkalo, v zadnji del pa so železarji krenili z minimalno prednostjo.

Zadetek prednosti v hokeju praktično ne pomeni nič, po drugi strani pa zna biti nepremostljiva ovira. A domača ekipa je prednost železarjev hitro izničila in še drugič na tekmi izid izenačila. Leon Konecny je našel luknjo v obrambi Jesenic in lov za zmago se je pričel iz nič. Kaj kmalu se je domačim ponudila nova priložnost v power playu, ko je sodnik spet nekoliko sporno na klop poslal dva Jeseničana in enega Gradčana. A v elementu branjenja so bili Jeseničani ta večer izredni in tudi to pot niso popustili pod pritiskom domačih. Bolj ko se je bližal konec srečanja, bolj nevarni so postajali železarji. Končno so uspeli izsiliti prekršek domačega hokejista in to prednost tudi hitro spremeniti v novo vodstvo. Kapetan Anže Zupančič je bil ob tem, čeprav iz skoraj nemogočega položaja, dovolj natančen, ob novi rezultatski prednosti pa so domači postajali vse bolj nervozni. Časa za spremembe izida je bilo vse manj, domači trener pa je minuto in 15 sekund pred koncem poskušal s polminutnim odmorom svoje varovance pripeljati v situacijo iz katere bi lahko izenačili. A tudi jeseniški starteg ima za seboj marsikatero izkušnjo. Postavil je dobro obrambno formacijo, po ukradenem ploščku pa je prazno mrežo zatresel Žan Zupan, igralec, ki je pričel in končal serijo zadetkov na tej tekmi. Ob novi zmagi Jeseničani še naprej ostajajo vodilno moštvo južne skupine, že jutri pa jih čaka novo gostovanje, to pot ponovno v Ljubljani pri rivalu Olimpiji.

Tekst: Drago Cvetanovič
Foto: Vid Novak

[nggallery id=31]