DP dečkov (U14), druga tekma finala
Hala Tivoli, Ljubljana
19. marec 2017
Gledalcev: 300

 

6 –   5 (OT)

(3:0,1:2,1:3 – 1:0)

 

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 HK Olimpija 5′
2:0 HK Olimpija 11′ PP1
3:0 HK Olimpija 15′ PP1
4:0 HK Olimpija 32′
4:1 HD JESENICE 35′
4:2 HD JESENICE 36′
4:3 HD JESENICE 48′
4:4 HD JESENICE 49′
4:5 HD JESENICE 56′ PP1
5:5 HK Olimpija 58′ PP1
6:5 HK Olimpija 61′

Streli na gol: HK Olimpija  38 (12,16,8-2); HD Jesenice   40 (11,13,16,-)
Kazni: HK Olimpija  4 (2,-,2,-); HD Jesenice   6 (4,-,2,-)

Sodnika: Jaka Čertanc, Tilen Pahor

HK Olimpija: 1 Zupančič (GK), 35 Kavčič (GK), 5 Pratneker Hatić, 21 Hebar, 29 Vahen, 15 Šubic, 3 Žibert, 19 Sojer (C), 22 Smolnikar, 17 Sever, 9 Brodnik, 18 Sopotnik, 26 Kramar, 7 Sečen N., 27 Jurič, 11 Žeželj, 13 Kopač, 32 Petelinkar, 14 Matičič, 23 Petronijevič Lepša, 8 Sečen T.
Trener: Igor Beribak 

HD Jesenice: 1 Škrjanc (GK), 25 Avsenek (GK), 9 Seršen, 24 Dolinar, 23 Slivnik, 19 Török (C), 13 Langus, 2 Pazlar, 21 Adrović, 8 Baloh, 11 Dobravec, 7 Rijavec, 3 Crnkić, 15 Svetlin, 16 Bergelj, 5 Korošec, 4 Rep, 22 Miklič, 14 Lesničar, 17 Čufer, 12 Gasar, 6 Šmid
Trener: Aleš SODJA
Železarji so v Ljubljano potovali odločeni, da – po zmagi na prvi tekmi Podmežaklo – na povratni tekmi v Tivoliju osvojijo kanto. Obilno podporo so jim zagotovili navijači, ki so že pred dvorano mimoidoče glasno opozarjali, da se bo dogajalo nekaj zanimivega. V rdeče drese oblečena skupina očetov, mamic, bratov, sester in ostalih navijačev, je zasedla osrednji del tribune v Tivoliju, pa tudi podpornikov domačih hokejistov se je zbralo kar lepo število. Morda se z uradno oceno števila gledalcev spodaj podpisani ne bi strinjal, ni pa ta podatek relevanten za dogajanja na razburljivi tekmi …

[easyrotator]erc_0_1489969850[/easyrotator]

Obe ekipi sta pod težo pomembnosti tekme previdno krenili v samo srečanje. Zelenim je seveda za nadaljevanje prvenstva bila potrebna zmaga. Nobena od ekip si v prvih nekaj menjavah ni uspela zagotoviti kake terenske premoči. Potem pa je Olimpija sredi pete minute povedla (1:0). Železarji se v nadaljevanju niso takoj zbrali in domači so nanizali še nekaj akcij. V osmi minuti je po strelu domačih od daleč pak iz lovilke ušel Nejcu ŠKERJANCu,  a se je k sreči odkotalil mimo gola ekipe z Gorenjske. Po izključitvi branilca prvega para pri Jesenicah v 10. minuti, so domači hitro postavili napadalno formacijo in z golom ob številčni prednosti v 11. minuti tudi podvojili svoje vodstvo (2:0). Vnovič so se srca jeseniških navijačev za trenutek ustavila v naslednji minuti, ko je vratar Jesenic po strelu z nožnimi odbijalkami pokril pak, a se ob tem zapeljal tudi vzvratno. K sreči je pak (in sebe) zaustavil še pred golovo črto in ostalo je pri dveh golih prednosti za zelene. Olimpija je tudi v prihajajočih trenutkih silovito napadala. V 13. minuti je pri enem od telesnih dvobojev na sredini igrišča prišlo do poškodbe domačega hokejista, razvnele pa so se strasti na tribunah. Za dvoboj Olimpije in Jesenic je to tudi normalno, vseeno pa je bilo – vsaj piscu teh vrstic – neprijetno poslušati psovke, ki so vsebovale ženske prednike in pasji rod, namenjene pa so bile maloletnim jeseniškim hokejistom. Le nekaj trenutkov kasneje (v 14. minuti) je bil pri Jesenicah izključen napadalec prvega napada, tako da so železarji ob igralcu manj znova trpeli. Najprej je Olimpija izvedla nekaj nevarnih akcij, potem pa se je že zdelo, da bodo belo-rdeči odnesli celo kožo. Občutek je varal, saj so domači v 15. minuti – spet ob igralcu več – povišali na 3:0. Še v isti minuti bi Jeseničani lahko prišli bližje, a je prodor kapetana po strelu od blizu zaustavil domači vratar. Še eno priložnost so v nadaljevanju zamudili Jeseničani. Dobre pol minute pred koncem uvodne tretjine je bil izključen nekdo od domačih. Nezbranim železarjem ni uspelo doseči prvega zadetka, tako da so na odmor odšli z velikimi tremi goli zaostanka. Razmerje v strelih v prvih dvajsetih minutah – 12:11 za Olimpijo.

[easyrotator]erc_79_1489970265[/easyrotator]

Slaba minuta in pol številčne prednosti sta ostali na voljo Jeseničanom za uvod v drugo tretjino. Belo-rdeči so poskušali s pritiskom, a so domači kazen “preživeli” brez prejetega zadetka. Obe ekipi sta v nadaljevanju zadeli vratnici. Nekoliko aktivnejši v svojih akcijah so bili Jeseničani, vendar jim domačega čuvaja mreže ni uspelo “odpreti”. V 32. minuti je v eni od akcij Jesenic desno od svojih vrat obležal Olimpijin hokejist; sodnika igre nista zaustavila in Jeseničani so 2-3 krat v isti akciji ustrelili proti vratom. Vse skupaj je seveda znova sprožilo val negodovanja s tribun, razumljivo seveda predvsem z dela, ki je podpiral domače hokejiste. Po tistem, ko sta sodnika končno zaustavila igro, so sodniški met dobili domači, ki so izvedli hiter nasprotni napad. Ob koncu so z drugim strelom (po odbitku) še četrtič premagali jeseniškega vratarja (4:0). Tekma se je prevesila v drugo polovico, železarji pa so imeli gromozanske štiri zadetke zaostanka. V 35. minuti je končno udaril prvi jeseniški napad in z golom z leve strani znižal na 4:1. Rezultat je bil sicer še vedno daleč od ugodnega, je pa nekaj upanja gostom vlivala odločnejša predstava v drugi tretjini. Plod točno te je bil še en gol, tokrat kapetanov – le 62 sekund kasneje (4:2) in kar naenkrat se je v 36. minuti tekme zazdelo, da bi domače morda pa vseeno lahko ujeli. V nekaj naslednjih napadih je bila ponovno nevarna Olimpija, vratar Jesenic pa se je moral ob enem izmed strelov domačih pošteno izkazati. Do izteka štiridesete minute je ostalo pri rezultatu 4:2. Pred tretjo tretjino so železarji še vedno zaostajali za velika dva zadetka, vseeno pa se je zdelo, da bi ob agresivnem pristopu tekmo lahko pripeljali v svojo korist. Razmerje strelov v drugi tretjini – 16:13 za domače.

[easyrotator]erc_56_1489970445[/easyrotator]

V zadnji tretjini sta oba trenerja bolj ali manj vrtela le svoji dve prvi najboljši peterki. Jeseničani so odločno napadli, a sprva prav nič ni kazalo, da bodo domači popustili. Potem pa je v 48. minuti s strelom od daleč na le gol zaostanka znižal jeseniški branilec (4:3) in postalo je jasno, da se obeta nova v nizu več desetletij trajajočih srhljivk med moštvoma iz prestolnice in malega železarskega kraja. Po metu paka na sredini igrišča so nenadoma močno zapretili Ljubljančani, vratar Jesenic Škrjanc pa se je dvakrat zapored lepo izkazal. Takoj zatem je v nasprotni napad ušel napadalec druge peterke trenerja Aleša SODJE ter z miniaturo pred domačimi vrati iz igre vrgel branilce – na veliko navdušenje podpornikov Jesenic pa ob koncu še zadel za 4:4. Osuplih obrazov so bili hokejisti Olimpije in njihovi navijači, saj po visokem vodstvu tako uspešnega povratka Jesenic v igro gotovo niso pričakovali. A tak je pač hokej. V prihajajočih minutah so železarji vrstili napad za napadom, domači pa so seveda nenadoma dobili trde noge. Vseeno so se uspešno branili vse do zaključka 54. minute, ko je bil zaradi spotikanja izključen domači kapetan.  Silovit pritisk Jesenic je obrodil 34 sekund kasneje, ko so železarji z novim golom svojega kapetana prvič na tekmi povedli (4:5, 55. minuta). Do konca je ostalo še dobre štiri in pol minute igre, v katerih bi belo-rdeči morali preprosto nadaljevati z napadom na domača vrata, saj so se zeleni v tistih minutah zares zdeli zreli za poraz. Potem pa je v 57. minuti prišlo do nepotrebnega spotikanja v obrambni tretjini Jesenic in domači so dobili na voljo izvrstno priložnost za izenačenje ob številčni prednosti. Zeleni so dobili sodniški met in pak pripeljali za jeseniška vrata. Neodločno posredovanje je omogočilo ljubljanskemu napadalcu, da je izza gola ob bližnji vratnici premagal Škrjanca in tako dobri dve minuti pred koncem rednega dela tekme rezultat ponovno izenačil (5:5, 58. minuta). Do izteka rednega dela srečanja nobeni ekipi ni uspelo zabiti zmagovitega zadetka, zato je prišel na vrsto podaljšek. Razmerje v strelih v tretji tretjini – 8:16 za Jesenice.

[easyrotator]erc_66_1489970616[/easyrotator]

Podaljšek ni trajal prav dolgo (po objavljenih pravilih z začetka sezone je bil odigran z napačnim številom igralcev), saj so domači po vsega 36 sekundah še šestič na tekmi premagali jeseniškega vratarja in rezultat v zmagah izenačili na 1:1. V nori tekmi so daljši konec izvlekli igralci Olimpije, o naslovu državnega prvaka v kategoriji dečkov pa bo odločila tretja tekma na Jesenicah.

Tekst in foto: Marko L.