DP kadetov, 3. tekma polfinala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
4. marec 2016
Gledalcev: 100

 HD Jesenice – HK Slavija Jr.

1 – 2

(0:0,0:1,1:1)

Strelci: 0:1 Bernard (Bohinc) 22′, 1:1 BRUN RAUH (Podrekar, Török), 1:2 Bohinc (Skerlep M.) 57′

Streli na gol: HD Jesenice  17 (5,5,7); HK Slavija Jr.  25 (8,10,7)

Kazni: HD Jesenice   20 (4,14,2); HK Slavija Jr.  8 (-,4,4)

HD Jesenice: 25 Kogovšek (GK), 1 Žagar (GK), 15 Brun Rauh, 20 Kararić, 21 Dežman, 19 Pogačnik, 7 Mravlje, 12 Šega, 3 Mašič, 8 Krmelj (C), 22 Jakupović, 2 Ivančevič, 11 Pogačar, 24 Finžgar, 18 Török, 23 Podrekar, 17 Pivk, 5 Murnik, 9 Lukan D., 13 Nastran, 16 Lukan A., 10 Homan
Trener: Aleš Sodja

HK Slavija Jr.: 3 Dukarič (GK), 2 Lajevec (GK), 14 Bohinc (C), 24 Bernard, 21 Keber, 12 Primar, 27 Skerlep M., 15 Kozjan, 26 Poklukar, 22 Trškan, 5 Ravnikar, 18 Povše, 9 Bolte, 13 Bukovec, 7 Černe, 6 Čosić,  29 Vodlan, 11 Skerlep G., 43 Tomažič
Trener: Jaka Adlešič

Sodnik: Miha Bulovec
Linijska sodnika: Anže Bergant, Matej Arlič

IMG_3913[1]

Ogromno je bilo na kocki pred današnjim srečanjem kadetov Jesenic in Slavije Jr. Mlajši del moštva železarjev bi v primeru zmage večinoma prvič v karieri hokejista občutil igranje v finalu državnega prvenstva. Starejši fantje so seveda že bili del lanske zmagovite ekipe trenerja Aleša Sodje, vendar v moštvu niso igrali pomembnih vlog. Na nek način bi lahko rekli, da je šlo za test zrelosti fantov, za katere je trener pred dnevi lepo povedal, da niso prav nič slabši od katerihkoli drugih. Gre le za način razmišljanja in vero v svoje sposobnosti. Ali – kot je z drugimi besedami povedal trener – v play-offu se ne igra, v play-offu se zmaguje. Železarjem je bil spet na voljo vratar Kogovšek, ter branilca Šega in Mašič, ki so na tekmi v Zalogu vsi manjkali.

IMG_3912[1]

Pritisk je bil seveda prisoten na obeh straneh, tudi pri Založanih. V začetku tekme sicer tega ni bilo videti, saj sta obe ekipi zelo odločno krenili v tekmo. Videti je bilo obilo drsanja, igre na telo in veliko želje. Vse do devete minute tekme si nobena od ekip nji uspela priigrati kake izrazite terenske premoči. Takrat pa je Založanom ob menjavi v domači vrsti uspel protinapad, v katerem je Žiga KOGOVŠEK dvakrat zapored fenomenalno ubranil gostujoča strela. Domačim je opozorilo zadoščalo in v nadaljevanju so bolj pazili na podobne spodrsljaje. Vse do sedemnajste minute sta nato ekipi brezuspešno poskušali preiti v vodstvo. Takrat je Pogačnik v napadalni tretjini v borbi za pakom storil prekršek (udarec s kolenom) in gostom se je ponudila lepa priložnost ob igri z igralcem več. Železarjem je svojo mrežo uspelo ohraniti nedotaknjeno, a je prav v trenutku, ko se je Pogačnik vrnil na led – prekršek (spet v napadalni tretjini) storil Török. Nova kazen tik pred koncem tretjine seveda ni bila voda na mlin domačim, a so se le-ti z veliko mero borbenosti uspeli ubraniti tudi do prvega odhoda na odmor. Prva tretjina je ponudila pet strelov proti vratom gostujoče vratarke Dukaričeve in osem strelov v okvir vrat zanesljivega Žige KOGOVŠKA.

IMG_3914[1]

Borben pristop v začetku druge tretjini je domačim spodletel, saj si je že v 23 sekundi nadaljevanja novo kazen prislužil Pogačnik, ko je porinil enega od gostujočih igralcev v vratarja. Branjenje treh proti petim je domačim sicer uspelo, ne pa tudi štirih proti petim. V 22. minuti so namreč gostje dosegli powerplay gol. kakor je bilo to v tej sezoni že večkrat opaženo, je železarjem po zaostanku zmanjkalo idej kako do izenačenja. Borbenosti in hotenja fantom sicer ne gre očitati, spet pa se je večina ekipe zanašala le na morebiten solo preblisk dveh fizično in igralno superiornejših kolegov. Hokeja pa se seveda na ta način ne igra, posamezniki tekem ne morejo dobivati. Razen posamičnih solističnih vložkov, ki pa so jih gostje vedno znova znali zaustaviti, je domača četa v drugi tretjini pokazala bore malo. V 30. minuti so železarji storili še svoj četrti prekršek v napadalni tretjini – tokrat si je za nalet od zadaj 2+10 minut kazni prislužil kapetan Krmelj, ki je tako z igranjem v srednjem delu tekme zaključil. Železarji so se sicer z igralcem manj branili le 55 sekund, saj je bil nato pri Slaviji zaradi zadrževanja s palico izključen Bernard. Dobro minuto kasneje se je torej železarjem ponudila priložnost za izenačenje v lastnem powerplayu; domači so se trikrat postavili v formacijo, a do resnejšega strela v okvir vrat Dukaričeve sploh ni prišlo. Do nove izključitve je pri gostih prišlo v 37. minuti, ko je zaradi nabijanja na ogrado ledeno ploskev za dve minuti moral zapustiti Keber. Tudi ob tej priložnosti je bila domača igra z igralcem več enako neuspešna. Ob koncu druge tretjine so statistiki zabeležili pet strelov domačih na gol gostujoče vratarke in deset strelov igralcev Slavije Jr. proti golu Kogovška.

IMG_3916[1]

V zadnji tretjini torej domačim ni preostalo drugega, kot staviti vse na napad. Nekoliko bolj se je v napadalne akcije začel vključevati tudi Lan BRUN RAUH, ki je po samostojnem prodoru po desni strani po nekaj odbojih praktično iz mrtvega kota v 46. minuti premagal Dukaričevo. Založani, ki so (za razliko od jeseniških fantov) na vseh treh polfinalnih tekmah imeli zelo glasno podporo s tribun, so po prejetem golu znašli v težavah. Moment v igri se je prevesil na stran domačih in kar nekaj minut se je zdelo, da bo železarjem le uspelo doseči vodilni zadetek. Igra je namreč večinoma potekala v obrambni tretjini gostov. Še posebej lepa priložnost za dosego vodilnega zadetka se je domačim ponudila v 50. minuti, ko je bil zaradi spotikanja pri gostih izključen Primar. Isti igralec je bil zaradi istega prekrška izključen še v 54. minuti. Žal je domača dominanca – poleg powerplaya – trajala vsega nekaj minut, potem pa je prišlo v eni od akcij do napake v obrambni tretjini. Gostje so jo s pridom izkoristili, še drugič na tekmi premagali Kogovška v začetku 57. minute in se ob eksploziji navdušenja med svojimi podporniki v zadnjih minutah brez težav ubranili obupanih jeseniških poskusov doseči še drugi izenačujoči gol. Obe ekipi sta v zadnji tretjini sprožili po sedem strelov v okvir nasprotnikovih vrat.

IMG_3919[1]

Domačim tako ni uspel preboj v tako želeni finale. Gostom je bilo seveda potrebno športno čestitati in jim zaželeti sreče v velikem finalu. Fante trenerja Sodje pa pač letos čaka boj za tretje mesto v državnem prvenstvu proti Blejcem.

Tekst in foto: Marko L.