Liga EBYSL (U20)
druga tekma finala

HD Hidria JESENICE vs. Fehervar AV19
2 – 1
(0:0,0:0,2:1)

Potem, ko so pred dnevi oslabljeni Železarji izgubili prvo finalno tekmo na Madžarskem, so tokrat igralce iz Szekesfehervarja pričakali v precej močnejši postavi. V postavi, s katero realno lahko tekmujejo z moštvom akademije iz madžarske hokejske prestolnice, ki jih je na tokratni tekmi Podmežaklo spremljala glasna skupina kakih 50-ih navijačev. 

V prvi tretjini sta obe moštvi igrali čvrsto v svojih obrambnih tretjinah, poskušali razbijati nasprotnikove akcije v srednjem delu igrišča in skušali najti luknjo(e) v nasprotnikovi obrambi na napadalni strani. Že od prve minute je šlo za trd taktičen boj. V tretji minuti se je domačim pokazala priložnost za power play zadetek, kajti na klop za kaznovane je moral gostujoči hokejist Vas (igranje z visoko palico). Ni prišlo do vodilnega zadetka. V nadaljevanju se je bil ogorčen boj za vsak centimeter ledene ploskve. Pomembnost tekme je najbrž botrovala temu, da dobrih dvesto gledalcev ni moglo uživati v kakih blestečih akcijah, vseeno pa je bilo videti za ta nivo marsikaj zanimivega. Ob razmerju strelov 9:6 za domače in mirujočih mrežah, se je prva tretjina tudi končala.

Že res, da tudi v drugi tretjini gledalci niso videli zadetka. Se je pa igra po nekaj uvodnih minutah “šaha” dokončno razživela. V 27. minuti so najprej domači navijači zatrepetali ob sijajni priložnosti Madžarov, a je k sreči pak končal višje od gola Žige KOGOVŠKA. Praktično v nasprotnem napadu je super priložnost zapravil Jezovšek in ostalo je pri 0:0. Domači vratar je “vesoljsko” posredoval v 30. minuti, ko je preprečil gostom, da bi dosegli vodilni gol ob novi veliki priložnosti. Nova izključitev se je Madžarom primerila v 35. minuti, ko je zaradi grobosti na prostor za kaznovane moral Sandor. Edino izključitev za rdeče na tekmi si je z igranjem z visoko palico v 37. minuti prislužil Urukalo,  s čimer je skrajšal jeseniški power play. Akcije so se do zaključka tretjine vrstile na obeh straneh, po štiridesetih minutah pa je semafor še vedno kazal 0:0. Razmerje strelov v drugi tretjini – 12:11 za Jesenice. 

Do razpleta je prišlo v zadnji tretjini. Spet je bilo najprej videti nekaj minut taktičnega boja, v katerem sta obe ekipi predvsem pazili, da ne bi storili kake nepotrebne napake v obrambi. Tretja izključitev na tekmi za goste je šla ponovno na rovaš Sandorja, tokrat zaradi zadrževanja s palico v 50. minuti. Natanko 55 sekund so potrebovali Železarji, da so po podajah Tomaževiča in Stojana z golom Žana JEZOVŠKa v power playu v začetku 51. minute končno povedli (1:0) in razveselili gledališko razpoloženo domačo publiko. Ko je v 57. minuti praktično iz mrtvega kota gostujočega vratarja premagal še Gašper GLAVIČ (podaji Brus in Sodja, 2:0), je bilo že slutiti, da bodo domači prišli do zmage. S tem se niso strinjali gostje, ki so v 58. minuti najprej vzeli time out. S tekmo so v 59. minuti nadaljevali brez vratarja. Po novem time outu – tokrat na zahtevo Dejana VARLa – so gostje dosegli zadetek s šestimi igralci v polju (Imre, 59. minuta, 2:1). Sledilo je nekajkratno izdrsavanje in vračanje gostujočega vratarja, pritisk gostov pa so domači v zadnjih sekundah brez večjih težav ubranili. Razmerje strelov v tretjem delu – 14:15 za goste.

Tretja tekma v seriji na tri zmage (rezultat v zmagah je torej 1:1) bo v ponedeljek v Szekesfehervarju.

Tekst: Marko L.
Foto: Domen Jančič