Kranj, 19. november 2014
Dvorana na Zlatem polju
DP dečkov

HK Triglav – HD Jesenice
6 – 5

(3:1,2:3,1:1)

1:0 Vidjak (Eržen, Markun) 4′, 2:0 Lombar Mravlje (Jelar, Pavlovič) 6′, 2:1 TÖRÖK 7′, 3:1 Markun 13′, 3:2 PODLIPNIK (Podrekar, Fartek) 23′, 3:3 SLIVNIK (Čop, Krmelj) PP1 28′, 3:4 SLIVNIK (Krmelj, Podrekar) 29′, 4:4 Markun 29′, 5:4 Markun 36′, 5:5 KRMELJ (Slivnik, Čop) 46′, 6:5 Markun 59′

Streli na gol: HK Triglav 22 (8,8,6), HD Jesenice 19 (8,7,4)
Kazni: HK Triglav 10 (0,6,4), HD Jesenice 6 (2,0,4)

HK Triglav: Remškar Jeler (GK), Drole (GK), Udir, Roglej, Markun (C), Klemenčič, Vidjak, Janežič, Grilj, Žagar, Pavlovič, Eržen, Trempuš, Rutar, Lombar Mravlje, Gradišek, Stare, Jazbec, Škof, Jelar, Perčič
Trener: Jure Kozjek

HD Jesenice: 10-Panjtar (GK), 1-Žagar, 11-Pogačar, 5-Murnik, 8-Krmelj, 23-Podrekar, 14-Čop, 12-Šega, 20-Kararić, 13-Kobal, 21-Slivnik, 19-Török, 24-Finžgar, 4-Fartek, 16-Lukan A., 22-Jakupović (C), 3-Verdnik, 25-Podlipnik, 6-Škof, 9-Lukan D.
Trener: Gaber GLAVIČ

Sodnika: Gaber Črv, Gregor Miklič
Gledalcev 80

Čudno, pa tudi odlično tekmo smo videli v Kranju. Triglavani so na krilih izjemnega kapetana Lenarta Markuna odnesli iz tekme vse točke in železarji so si prav gotovo sami krivi za tesen poraz. Vseeno pa obstaja grenak priokus ob množici sodniških odločitev, ki so kakor po pravilu bile v škodo Jeseničanov. Ob vsem skupaj se je potrebno tudi vprašati katero tekmo so gledali uradni zapisnikarji, saj se tisto, kar so dali od sebe razlikuje od videnega na ledeni ploskvi kot noč in dan.

Pa pojdimo po vrsti. Tudi tekma v Kranju se je za Jeseničane začela kot že toliko drugih letos – z zaostankom in lovljenjem nasprotnikov. Železarji so sicer od prvega sodnikovega meta krenili odločno proti domačim vratom in bili nevarni, a so po premalo zbrani igri v obrambi v 4.minuti dobili prvi gol. Zmeda in nepazljivost se je nadaljevala v prihodnjih minutah in domači so v 6.minuti povišali razliko na dva zadetka. Matic TÖRÖK je s samostojno akcijo rezultat že v naslednji minuti zmanjšal. Železarji so tudi v prihajaočih minutah večino časa preživeli pred vrati domačega vratarja, a izenačujočega zadetka kljub mnogim poizkusom niso uspeli doseči. V 13. minuti je s samostojno akcijo svoj prvi gol dosegel domači kapetan in postavil končni rezultat prve tretjine. Tudi po zaostanku dveh golov so železarji še naprej stiskali obroč okrog domačih vrat, se borili in streljali, a novega gola niso dosegli. Sodnika sta že v prvem delu tekme dosodila nekaj nepravilnih položajev, ki sta jih v dvorani videla samo ona, zgrešila kakega z Jošta vidnega in se delala slepa in gluha za pritožbe Gabra Glaviča. Tudi njun kriterij za izključitve je bil dokaj čuden, saj sta v razmaku nekaj sekund najprej tolerirala izjemno grd nalet domačih na Slivnika, na nasprotni strani pa za enako akcijo izključila Miha Krmelja, ob tem pa izključitev utemeljila kot “spotikanje”. Jeseničani so kazen, ki se je končala po 44 sekundah igre v drugi tretjini, ubranili suvereno. Uradna statistika je v prvi tretjini sicer naštela obema ekipama po 8 strelov v okvir vrat, pa čeprav so jih Jeseničani sprožili kar nekaj več. Seveda pa gre tu za nekoliko subjektivne ocene tistega, ki strele šteje, vseeno pa se vse skupaj zdi dokaj čudno. V čem je smisel prirejanja statistike strelov?

Še bolj fantastične cifre so na zapisnikarski klopi sproducirali v drugi tretjini, v kateri so Jeseničani resnično prevladovali. Nekaj prvih minut domačim z izjemo nekaj-sekundnih predahov preprosto niso pustili iz obrambne tretjine, prehodi igralcev v modrih dresih čez sredino igrišča pa so bili redki kakor 500 evrski bankovci v denarnici avtorja tega prispevka. Po sili razmer srednji napadalec Jani PODLIPNIK je s svojo nepopustljivostjo zmanjšal na 3:2 v 23. minuti (podajalca Podrekar in Fartek). Domači so odreagirali živčno in si nekaj kasneje v razmaku 42 sekund prislužili dve kazni  zaradi spotikanja. Obleganje domačih vrat pri igri petih proti trem ni prineslo izenačujočega zadetka, zato pa so Luc SLIVNIK (strelec), Miha Krmelj in Juš Čop spletli matno pozicijo v powerplay-ju petih proti štirim. Izenačenje je dalo železarjem nov zagon in na igrišču je v tistih trenutkih praktično igrala samo ena ekipa. SLIVNIK je v 29. minuti zadel še za vodstvo železarjev s 4:3 (podala sta Krmelj in Podrekar). Pred svoj gol zbiti domači so si v 31.minuti privoščili novo malo kazen zaradi spotikanja. Do takrat so Jeseničani v okvir domačih vrat v drugi tretjini sprožili že 12 strelov, domačim pa je podobno uspelo samo enkrat. Uradna statistika pa je v celotni drugi tretjini zaznala 8 strelov domačih in le 7 strelov Jesenic (!?!). Žal je le 22 sekund kasneje Markun z novo solistično akcijo rezultat izenačil. Po izenačenju obeh ekip na 4, se je izrazita premoč železarjev nekoliko zmanjšala in tudi domači so nekajkrat nevarno zapretili. Sta pa tudi v drugi tretjini Jeseničane pošteno razjezila sodnika, saj so v eni od akcij železarji od blizu “zbezali” pak čez golovo črto in se že veselili novega zadetka, ko je sodnik zapiskal v piščalko in z rokama pokazal, da gol ne velja. Uradna razlaga razveljavitve zadetka se je glasila, da je bil gol dosežen po sodnikovem pisku, kar je ravno obratno od tega, kar je sodnik ob akciji gestikuliral. Protesti trenerja Glaviča so bili seveda bob ob steno in igra se je nadaljevala ob izenačenem reultatu na 4. Izjemni domači kapetan, za katerega železarji niso in niso našli pravega recepta – pa čeprav jim ga je trener Glavič na glas vpil ob vsaki akciji – je z novo solo-akcijo v 36. minuti nato zadel še tretjič na tekmi in postavil končni izid druge tretjine.

 Zaostanek za gol ob zelo dobri igri je vlival upanja Jeseničanom pred zadnjo tretjino. Pod pritiskom so si domači kaj kmalu prislužili prvo malo kazen, a jo tudi uspešno ubranili. Niso pa mogli preprečiti zadetka KRMELJA v 45.minuti tekme (podala sta Slivnik in Čop). Po novem izenačenju se je v igro obeh ekip vidno naselila previdnost, hokej pa je bil za kategorijo dečkov še vedno na dokaj visokem nivoju. Za novo razburjenje sta v 49.minuti poskrbela sodnika; eden od domačih igralcev je naletel na steno v obliki Matjaža Finžgarja in se odbil kakor pamet od slovenskih poslancev, moža v progastih dresih pa sta nič krivemu Finžgarju prisodila dve kazenski minuti zaradi “visoke palice”. Da ob tem nesrečni branilec Jesenic palice sploh ni dvignil z ledu, je pa najbrž samo po sebi umevno. Ob vsem skupaj se človek vpraša, ali si ti možje (sodniki torej) resnično zaslužijo 70 eur (vsak!) za – kakor – sojenje na tekmi dečkov!? Pa tudi to še ni bilo vse – v naslednji minuti je Jakupović s požrtvovalno akcijo izbil pak s palice enemu od domačih, a pri tem padel in s seboj odnesel istega igralca. Sodnika sta dosodila novi dve kazenski minuti Jeseničanom, a so se le-ti s fanatično borbo uspeli ubraniti. Ko so se moči na ledu izenačile, so si tudi domači privoščili še eno izključitev zaradi držanja prodirajočega Jeseničana, žal pa niti naši fantje niso uspeli doseči novega zadetka. Tu in tam bi kako akcijo železarji z manj sebičnosti lahko zaključili tudi bolj uspešno, saj je hokej ekipni šport, a tako se je pač godilo. Zadnjih sedem minut je minilo v obojestransko previdni igri, v predzadnji minuti pa je Lenart Markun z novo izjemno akcijo dosegel zmagoviti gol za domače. Ob tem je potrebno omeniti neprepričljivo posredovanje celotne jeseniške peterke, ki je bila na ledeni ploskvi, seveda pa to ne spremeni dejstva, da se je domači kapetan predstavil v izjemni luči. Gaber Glavič je še poskušal s pol-minutnim odmorom najti kako rešitev. Iz vrat so železarji povlekli tudi vratarja PANJTAR-ja, a izenačujočega gola niso uspeli več doseči.

Domačim je za zmago seveda – kljub grenkemu priokusu – potrebno športno čestitati, jeseniške dečke pa pohvaliti za zelo dobro predstavo, več o vsem skupaj pa v izjavi trenerja Glaviča:

“Odkar vodim te fante, so odigrali svojo najboljšo tekmo! Ponosen sem bil, da sem lahko stal na klopi za temi in s temi fanti. Moji igralci so počeli vse tisto, kar sem od njih zahteval, igrali so na telo, želeli biti pri paku prvi in podobno. Pripetilo se nam je nekaj napak, ki jih je domači kapetan s pridom izkoristil, a tako pač je. Igra proti Triglavu je bila vse kaj drugega, kot tista proti Slaviji in to me navdaja z upanjem. Če bomo na igri, ki smo jo prikazali včeraj, gradili – potem komaj čakam na naslednje tekme. Svojim fantom za odlično predstavo čestitam, o sodnikih pa ne želim dati javnega komentarja.”

Tekst: Marko L.