Liga EBYSL
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
12. februar 2017
Gledalcev: 103

5 –  4 (PS)

(2:0,2:3,0:1-0:0,1:0)

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 SERŠEN (Korošec, Šturm) 12′ PP1
2:0 TOMAŽEVIČ (Glavič) 19′
3:0 URUKALO (Šturm, Svetina) 30′
3:1 Zsigmond 31′
3:2 Nagy 34′ SH1
4:2 BRGLEZ (Rajsar, Sodja) 35′
4:3 Bukor (Szekely-Madai) PP1
4:4 Varga (Szigmond) 49′
5:4 E. SVETINA 65′ PS-GWS

Streli na gol: HD Jesenice   42 (9,18,13-2); Vasas  43 (10,15,12-6)
Kazni: HD Jesenice  18 (2,8,6-2); Vasas   32 (2,4,26-0)

Glavni sodnik: Jan Černe
Linijska sodnika:
Tadej Snoj, Grega Markizeti

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 12 Glavič, 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 4 Ivančevič, 11 Brglez, 14 Žbontar, 18 Pretnar, 21 Korošec, 7 Hadžić, 20 Mašič
Trener: Gaber GLAVIČ

Vasas: 39 Garbacz (GK), 32 Farkas (GK), 10, Rosza, 3 Oroszi, 13 Szabo, 22 Tornyai, 34 Bukor, 20 Markus, 31 Horvath, 43 Nagy, 46 Zsigmond, 53 Szekely-Madai, 63 Varga, 71 Suranyi, 74 Szlepka, 77 Csako, 4 Szlama
Trener: Laszlo Szekely-Madai
Potem, ko se je prejšnjo nedeljo tekma istih nasprotnikov Podmežaklo končala v podaljšku, se je tokratna zaključila še bolj razburljivo! Železarji so sredi tekme vodili že s tremi zadetki prednosti, a se je žilavim gostom uspelo vrniti in v podaljšku spričo dogajanj rdeče tudi pošteno stisniti.Ob koncu je zmagalo nekoliko srečnejše in spretnejše moštvo, enako pa bi morali zapisati tudi, če bi se Fortuna, boginja sreče, obrnila na drugo stran.

IMG_0277

Učinkoviti v prvih dvajsetih minutah

Uvodno “otipavanje” nasprotnikov, ki se sicer dobro poznajo, je trajalo slabih deset minut. Nobena od ekip v tem času nasprotnikom ni uspela vsiliti svojega sloga igre, redke (pol)priložnosti pa sta zanesljivo ukrotila oba vratarja. Ob koncu desete minute je bil zaradi naleta s palico izključen madžarski branilec Tornyai. Matno situacijo so slabe pol minute pred iztekom Vasasove kazni spletli Korošec, Šturm (podajalca) in Gašper SERŠEN (strelec, 12. minuta. 1:0). Zaradi udarca s komolcem je v 15. minuti na klop za kaznovane moral tudi domači branilec Stojan. Gostje so močno pritisnili, domačega čuvaja mreže – tokrat je bil to Jure LEGAT – pa jim ni uspelo premagati. Na drugi strani se je po podaji Glaviča z lepim golom izkazal Blaž TOMAŽEVIČ v 19. minuti (2:0). Železarji so tako dva zadetka dosegli iz devetih strelov v prvi tretjini, Budimpeštanci pa iz desetih poizkusov niso uspeli ukaniti Legata.

IMG_0285

Povišali vodstvo, potem pa gostom dopustili vrnitev

Druga tretjina se ni začela povsem po željah čete Gabra GLAVIČa. Že po dobrih dveh minutah in pol igre je bil namreč zaradi udarca s komolcem izključen Rajsar. Svojo kazen je odslužil brez da bi gostje iz madžarske prestolnice rezliko med moštvoma zmanjšali. Komajda pa so rdeči dobro zaigrali v polni postavi, že je bil 22 sekund kasneje izključen Brun Rauh (nabijanje na ogrado). Domačim je novo branjenje z igralcem manj seveda pobralo precej moči, a so tudi ta nalet gostov preživeli “nepoškodovani”. Nagrada za prizadevnost je prišla po hitrem protinapadu Šturma; v 30. minuti je pobegnil po desni strani in s podajo na drugo stran našel Žiga URUKALA, ki je povišal na 3:0 za domače (podajalec še Svetina). Minuto in pol za tem so tudi gostje izkoristili izgubljen pak železarjev v napadalni tretjini, saj je po hitrem pobegu Zsigmond s strelom ob bližnji vratnici premagal Legata (3:1, 31. minuta). Ko je bil dobre pol minute kasneje zaradi udarca s palico izključen gostujoči branilec Bukor, vseeno ni prav nič kazalo, da so Madžari še sposobni preobrata in povratka v tekmo. Železarjem ni uspelo doseči četrtega zadetka ob igri z igralcem več; prav nasprotno – po napaki v obrambni tretjini so gostje zadeli celo z igralcem manj (Nagy, 34. minuta, 3:2). K sreči so v 35. minuti po lepem golu Nika BRGLEZa (podaji Rajsar in Sodja) tudi železarji znova zadeli in se od tekmecev spet odlepili na dva zadetka razlike (4:2). V enem izmed duelov si je v 37. minuti 2+2 minuti kazni prislužil Šturm (udarec s palico + grobost), pri gostih pa je zaradi grobosti za 2 minuti na hlajenje moral znova Tornyai. Igralci Vasasa so 43 sekund kasneje ob prednosti igralca več zadeli za 4:3 (Bukor) in tako napovedali, da še niso vrgli puške v koruzo. Druga tretjina se je zaključila z incidentom v bližini rezervne klopi Madžarov. Sodnik je ob koncu prisodil sledeče kazni: pri Jeseničanih sta zaradi grobosti vsak po dve minuti kazni dobila Ivančevič in Pretnar, pri gostih pa 2 minuti Szlama (grobost), 2+2 minuti Bukor (grobost) ter 10 minut disciplinske kazni Szekely-Madai. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 18:15 za domače.

IMG_0271

Vasas do izenačenja

Železarji so spričo dosojenih kazni v zadnjo tretjino startali s prednostjo igralca več, vendar jim zadeve ni uspelo kronati s petim pakom v mrežo gostujočega vratarja. Novo podobno priložnost so imeli med 46. in 48. minuto, ko je na klopi za kaznovane zaradi grobosti sedel branilec Vasasa Oroszi, izkupiček pa je bil enak prejšnji priložnosti. V 49. minuti so gostje prek Varge izenačili (4:4). Že v naslednji minuti so nepravilno menjali, tako da so si prislužili novo malo kazen. Dobro minuto in pol kasneje je bil zaradi spotikanja izključen še napadalec Czako, tako da je železarjem na voljo ostalo še 23 sekund igre z dvema igralcema prednosti. Silovit pritisk vodilnega gola ni prinesel, so si pa gostje 6 sekund pred izteku kazni prvemu izključenemu prislužili še dve novi kazni. Dobri dve minuti in pol so železarji tako napadali z dvema igralcema več ter v nadaljevanju še dobro minuto in pol z enim igralcem viška, a jim vodilnega gola ob zagriženi obrambi gostov ni uspelo doseči. Gostje so v nadaljevanju igrali disciplinirano in si niso več privoščili prekrška za izključitev. Enako ne velja za domačo četo, ki se je ob koncu rednega dela tekme spravila v težave. Najprej so si železarji v 58. minuti prislužili kazen zaradi nepravilne menjave. Na prostoru za kaznovane jo je odslužil Šabanović, domači pa so silovit pritisk Vasasa nekako ubranili. Ko je – že ob polni postavi – v eni izmed situacij pred domačim golom vratar Legat pak izbil z metanjem palice, je sodnik dosodil kazenski strel gostom. Do izteka rednega igralnega časa je ostalo le še 23 sekund, domači čuvaj mreže pa je kazenski strel gostov suvereno ubranil. Tistih zadnjih nekaj sekund ni prineslo uspeha ne eni, ne drugi ekipi in potrebno se je bilo pripraviti na podaljšek. Razmerje strelov v okvir vrat v zadnji tretjini: 13:12 za domače.

IMG_0278

Izključen Ivančevič

Ob igri treh proti trem v podaljšku do izraza pridejo telesna pripravljenost in posamične kvalitete hokejistov. Ekipi sta se v začetku pet-minutnega podaljška izmenjavali v napadih, vnedar do kakih resnejših razburjenj ni prišlo ne na eni, ne na drugi strani. V 64. minut pa je bil zaradi zadrževanja s palico izključen Ivančevič. Na led je prišel četrti igralec Vasasa, domači pa so obleganje in obstreljevanje gostov iz madžarske prestolnice v zadnji minuti in trinajstih sekundah preživeli nepremagani. Razmerje v strelih v podaljšku – 2:6 za Vasas.Legat ob kazenskih strelih nepremagan, Svetina zadel za zmago

Z izvajanjem kazenskih strelov so pričeli gostje; Varga ni uspel premagati Legata. Na drugi strani je prvi kazenski strel spodletel tudi Brglezu in ostalo je pri neodločenem rezultatu. Tudi drugi poskus (Szekely-Madai) gostom ni prinesel uspeha. Z učinkovitim strelom je gostujočega vratarja v drugi jeseniški izvedbi kazenskega strela premagal Erik SVETINA in ko je nekaj sekund kasneje še tretji madžarski strel neuspešno izvedel Szlama, se je trdo priborjeno domače slavje lahko začelo.

IMG_0292

Tekst in foto: Marko L.