Liga EBYSL
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
4. februar 2017
Gledalcev: 100

3 – 2 (OT)

(0:0,2:1,0:1-1:0)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 Oroszi  (Csiki) 24′ PP1
1:1 SODJA (Brun Rauh, Rajsar)  26′
2:1 RAJSAR (Sodja, Stojan) 40′
2:2 Nagy (Varga) 49′
3:2 STOJAN 64′

Streli na gol: HD Jesenice  44 (12,21,7-4); Vasas  35 (12,11,10-2)
Kazni: HD Jesenice 4 (-,2,2,-); Vasas   12 (4,2,-6,-)

Glavni sodnik: Miha Bajt
Linijska sodnika:
Peter Bizalj, Grega Markizeti

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 4 Ivančevič, 11 Brglez, 14 Žbontar, 18 Pretnar, 10 Svetina R., 21 Korošec
Trener: Gaber GLAVIČ

Vasas: 39 Garbacz (GK), 3 Oroszi, 13 Szabo, 22 Tornyai, 34 Bukor 81 Kovats, 20 Markus, 42 Csiki, 43 Nagy, 46 Zsigmond, 53 Szekely-Madai, 63 Varga, 71 Suranyi, 74 Szlepka, 77 Csako
Trener: Laszlo Szekely-Madai
Tekme med madžarskimi ekipami in Jesenicami vedno ponudijo obilo razburjenj. Enako lahko rečemo za današnjo tekmo med železarji in Budimpeštanci (Vasas). Na tekmi je bilo videti preobrate, veliko drsanja in strelov na obeh straneh ter kar štiri kazenske strele. Nekoč je v mestu vladalo precejšnje zanimanje tudi za tekme v kategorijah, ki so tik pred vstopom v članski hokej, danes pa žal temu več ni tako. Z veliko mero rezerve lahko zapišemo, da si je dvoboj ogledalo kakih sto gledalcev, ki pa jim ob koncu brez dvoma ni bilo žal dvo-urnega zmrzovanja v dvorani Podmežaklo …

IMG_0217

Prvih dvajset minut brez golov

Gostje so na Jesenice pripotovali z vsega štirinajstimi igralci in enim vratarjem, vendar je bila tudi domača četa daleč od popolnosti. Star športni pregovor pa pravi, da se je tekme potrebno lotiti z vso resnostjo tudi brez tistih, ki manjkajo. Gostom se je v silni vnemi že v peti minuti primerila izključitev (Bukor, držanje). Zagriženo so se branili in ohranili svojo mrežo nedotaknjeno. Med sedmo in štirinajsto minuto sta ekipi igrali številčno izenačeni in druga drugi poskušali vsiliti premoč. Nobena pri tem ni bila uspešna. Ob koncu 14. minute so gostje ušli v protinapad, ki ga je požrtvovalno poskušal preprečiti Urukalo, sodnik pa je dosodil kazenski strel za goste. K sreči je bil ob le-tem dovolj zbran Žiga KOGOVŠEk in ostalo je pri začetnem rezultatu. Ob koncu 17. minute je bil zaradi igranja z visoko palico izključen gostujoči napadalec Csako. Tik pred začetkom zadnjih dveh minut prve tretjine se je vrnil na ledeno ploskev. Pičlih osem sekund igralnega časa je še ostalo, ko je sodnik kazenski strel prisodil domačim, žal pa Šturmu ni uspelo premagati madžarskega vratarja. Izenačena prva tretjina je tako prav taka – torej izenačena – ostala prav v vseh statističnih pogledih – nobena od ekip ni dosegla gola, vsaka je imela na voljo po en kazenski strel, obe pa sta po dvanajstkrat merili v okvir vrat nasprotnikovega vratarja.

IMG_0228

Minimalna prednost po dveh tretjinah

Prvo kazen v drugi tretjini si je po dobrih dveh minutah igre zaradi napada s telesom prislužil Stojan. Gostje so “darilo” izkoristili za dosego vodilnega zadetka v 24. minuti (0:1, Oroszi). K sreči so domači imeli pripravljen odličen odgovor. Po podajah Rajsarja in Bruna Rauha je izenačil kapetan Jaka SODJA manj kot dve minuti kasneje (1:1, 26. minuta). Ni se še polegel aplavz s tribun, ko so gostje po prekršku Ivančeviča dobili na voljo nov kazenski strel, a je tudi tokrat Kogovšek prebral namero gostujočega napadalca in ostalo je pri 1:1. V nadaljevanju je prevlado na igrišču vseeno vsilila domača ekipa. Gostje so se organizirano branili in bili nevarni v protinapadih. Zaradi spotikanja si v 35. minuti pri Madžarih prislužil kazen vratar Garbacz, dve minuti na kazenski klopi pa je seveda presedel eden od njegovih soigralcev. Železarjem je premoč končno uspelo unovčiti dvanajst sekund pred drugim piskom sirene na tekmi, ko je po podajah Stojana in Sodje za 2:1 zadel Patrik RAJSAR. V drugi tretjini so železarji v okvir vrat Vasasa streljali kar enaindvajsetkrat , gostje pa na drugi strani na gol Jesenic enajstkrat.

IMG_0236

Vasas izenačil

Budimpeštanci so si po dobrih dveh minutah nadaljevanja spet prislužili kazen – tokrat Zsigmond zaradi zadrževanja s palico. Številčna prednost ni prinesla uspeha domačim. Po nekaj izenačenih minutah so vajeti igre v roke prevzeli gostje iz Budimpešte, ki so z golom Nagyja v 49. minuti tudi izenačili (2:2).  Prav strelec izenačujočega zadetka je bil dobre pol minute kasneje izključen zaradi nabijanja na ogrado, do nove spremembe  rezultata pa v prihajajočih dveh minutah ni prišlo. Sedemnajst sekund sta ekipi odigrali tudi ob razmerju moči štiri proti štiri, saj je bil zaradi udarca s palico izključen Sodja v 51. minuti. Tudi kasnejša številčna prednost za Madžare ni obrodila sadov. Še zadnjo kazen v rednem delu tekme si je zaradi spotikanja prislužil Szlepka v 55. minuti, gostje pa so nalet železarjev brez večjih težav odbili. Zadnji dve minuti sta ponudili nekaj manjših razburjenj na obeh straneh igrišča, ekipi pa sta bili po šestdesetih odigranih minutah rezultatsko izenačeni. V tretji tretjini so gostje dobili “strelski dvoboj” s 7:10. 

IMG_0245

V podaljšku še četrti kazenski strel

Pet minutni podaljšek v igri treh proti trem je odlična pogruntavščina. Posebej seveda takrat, kadar zmaga ekipa, za katero držiš pesti. Na ledu pa gre za trd boj treh proti trem, kjer se vsaka individualna napaka lahko hitro konča z golom za nasprotnika. Domači so bili aktivnejši in nevarnejši v podaljšku. Ob koncu 63. minute so zaradi prekrška Oroszi-ja dobili še svoj drugi – na tekmi pa skupno četrti – kazenski strel, ki pa ga Brunu Rauhu ni uspelo pretvoriti v zmagoviti zadetek.  So se pa boljši domači vseeno lahko zmagovitega gola razveselili štirideset sekund kasneje, ko je lepo akcijo Seršena in E.Svetine z zmagovitim golom kronal Nejc STOJAN. Razmerje v strelih v podaljšku – 4:2 za domače. 

Ekipi se bosta Podmežaklo znova udarili predvidoma naslednjo nedeljo,  jutri pa Jeseničane čaka nov naporen dvoboj proti Triglavu v Kranju.
Tekst in foto: Marko L.