Liga EBYSL, 1. tekma polfinala
RB Akademie Liefering
12. marec 2017
Gledalcev: 90

1 –  2

(0:0,0:2,1:0)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 SERŠEN 22′
0:2 URUKALO (Sodja, Rajsar) 35′
1:2 Nußbaumer (Klöckl, Sokolov) 54′

Streli na gol: RB Salzburg   37 (9,10,18); HD Jesenice   25 (9,11,5)
Kazni: RB Salzburg   12 (4,4,4), HD Jesenice  4 (2,2,-)

Glavna sodnika: Nikolas Sette, Andreas Supper
Linijska sodnika:
Kevin Kontschieder, Alexander Oberhuber

RB Salzburg: 2 Schwaiger (GK), 30 Wieser (GK), 5 Sinzinger, 7 Klöckl, 8 Blüml, 9 Wörndl, 11 Schuster, 12 Auer, 13 Motil, 14 Sokolov, 15 Ettwein, 16 Galassiti, 17 Rattensberger, 18 Stapelfeldt, 19 Vojta, 20 Feldner, 21 Wallenta, 23 Valtiner, 24 Nußbaumer, 26 Witting, 28 Egger, 29 Predan
Trener: Andreas Brucker

HD Jesenice: 
1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek (C), 6 Stojan, 9 Rajsar, 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 11 Brglez, 21 Korošec, 18 Pretnar, 7 Hadžić, 16 Jezovšek, 12 Glavič, 4 Ivančevič, 23 Sodja, 8 Urukalo
Trener: Gaber GLAVIČ
Zdaj gre pa zares! Kako zares gre, so občutili tudi igralci akademije Red Bull iz Salzburga, ki ima na spisku preko 70 igralcev s celega sveta primernih za igranje v kategoriji U20. Ne vemo, kako bi se obneslo vseh sedemdeset v boju proti Jeseničanom, ampak tem dvaindvajsetim, ki jih je domači trener zoperstavil sili moštva Gabra Glaviča je – spodletelo!

Povsem izenačeno v prvi tretjini

Moštvi sta se v tej sezoni enkrat že srečali. V uvodu v sezono, za katero velja, da se mlada jeseniška zasedba na tekmece šele privaja, so visoko slavili Salzburžani, a je to služilo le kot spodbuda trenerju železarjev in njegovi ekipi. Na tekmi v zgodnjem nedeljskem popoldnevu se Bullsi niso več mogli poigravati z zasedbo iz malega železarskega kraja. Že po petih minutah igre si je kazen zaradi udarca s palico prislužil domači matador Feldner. Akademija se je prvič znašla pod pritiskom – če smo nekoliko preveč poetični – vrtca z Jesenic. Domači vratar Wieser je s pomočjo kolegov pred sabo uspel svojo mrežo ohraniti nedotaknjeno do konca soigralčeve kazni. Obe ekipi sta v nadaljevanju prežali na morebitne napake nasprotnikov in poskušali kontrolirati srednji del igrišča. Nobeno od moštev si sicer ni priigralo kake izrazitejše terenske premoči. Ob koncu 16. minute je bil zaradi držanja izključen kapetan Jesenic Sodja, tako da je tudi Žiga KOGOVŠEK v prihodnjih dveh minutah moral biti zelo zbran. Za jeseniškega vratarja to sicer ni kaka posebna naloga in tudi tokrat jo je s pomočjo svojih soigralcev opravil odlično. Dobri dve minuti igre v prvi tretjini sta še ostali, ko so Slovenci spet nastopili v polni postavi. Prav Slovenec v dresu domačih Predan je bil zaradi udarca s palico izključen sredi zadnje minute uvodne tretjine. Železarjem ni uspelo splesti kake matne mreže v zadnjih 32 sekundah tega dela tekme, moštvi pa sta na prvi odmor odšli z začetnim rezultatom in izenačenim razmerjem strelov v okvir nasprotnikovih vrat – 9:9.

Kompleks, v katerem je t.i. Red Bull Akademie Foto: http://cdn.salzburg.com
Kompleks, v katerem je t.i. Red Bull Akademie
Foto: http://cdn.salzburg.com

Dvakrat odprli “piksne”

Gašper Seršen, strelec uvodnega gola za Jesenice
Gašper Seršen, strelec uvodnega gola za Jesenice

Spočiti Salzburžani so bili zaradi Predanove kazni izpostavljeni pritisku Jeseničanov še minuto in 28 sekund, nato pa zaigrali v polni postavi. Ko pa so s povratkom Slovenca na ledeno ploskev že mislili, da je najhujše mimo, pa si je nekaj pijače, ki ti da krila privoščil Gašper SERŠEN, ki je za Jeseničane zabil uvodni gol le 12 sekund po tistem, ko so domači spet imeli na ledu polno postavo (0:1). Pričakovati je bilo močan pritisk domačih za izenačenje. Železarji se na taka “pričakovanja” niso ozirali in so še naprej igrali svojo igro. Nekaj težav so sicer imeli med 25. in 27. minuto, ko je na klop za kaznovane zaradi držanja moral branilec Urukalo. Trdo postavljena obramba in bojevitost Jeseničanov sta izničili vsak poizkus domačih. Red Bullov hokejist Witting je prvič na kazensko klop sedel v 29. minuti zaradi oviranja. Je že treba povedati, da so se tudi domači dovolj zagriženo branili ob napadih Jeseničanov, tako da je tudi omenjena kazen minila brez dodatnih rezultatskih posledic za domače moštvo. Ni pa imel milosti Žiga URUKALO v 35. minuti, ko je po podajah Sodje in Rajsarja povišal na dva zadetka razlike za Jeseničane (0:2). Osupli domači so v 39. (Witting, nalet s palico) in 40. minuti (Nußbaumer, oviranje) storili dva prekrška, ki ju železarji v preostanku igralnega časa niso znali rezultatsko kaznovati. razmerje strelov v drugi tretjini – 10:11 za Jesenice.

Hokejsko igrišče Akademije v Lieferingu Foto: http://cdn.salzburg.com
Hokejsko igrišče Akademije v Lieferingu
Foto: http://cdn.salzburg.com

Red Bullsi silovito pritisnili

Žiga Urukalo, strelec drugega jeseniškega gola
Žiga Urukalo, strelec drugega jeseniškega gola

Že res, da so Jeseničani v uvodu v tretjo tretjino igrali najprej 44 sekund s prednostjo dveh igralcev na ledu, kasneje pa še dobro dodatno minuto z enim igralcem več, a večino zadnje tretjine je v resnici pritiskalo domače moštvo. Morda nekoliko presenetljivo, a zelo pohvalno je, da so zelo dobro in korektno v tem delu sodili tudi delilci (hokejske) pravice. Dopuščali so dovolj moško igro in je niso po nepotrebnem razbijali. Edino kazen v zadnjem delu igre si je tako prislužil domači hokejist Feldner v 49. minuti (udarec s palico). Še enkrat več je domača obramba trpela pod pritiskom edinega moštva iz Slovenije, ki je še ostalo v konkurenci v ligi EBYSL. Wieser in kolegi so tudi tokrat delo dobro opravili, slabih deset minut pred koncem tekme pa so vseeno še vedno zaostajali za dva zadetka. To se je spremenilo v 54. minuti, ko je po podajah Klöckla in Sokolova zadel Nußbaumer in znižal zaostanek svoje ekipe za polovico (1:2). Slabih sedem minut je še ostalo do izteka 60. minute in domači so silovito pritisnili. Obramba železarjev je bila ves čas pod pritiskom, a je bil vrhunsko razpoložen Kogovšek, pa tudi njegovi moštveni kolegi so z blokiranjem strelov, tesnim pokrivanjem domačih in nepopustljivostjo dodali svoje delčke v mozaik uspeha. Železarjem je namera odnesti zmago iz kraja ob avstrijsko-nemški meji ob koncu uspela. Razmerje strelov v zadnji tretjini – 18:5 za domače.

Hokejska in nogometna akademija se razprostirata na 30.000 kvadratnih metrih Foto: http://media1.faz.net
Hokejska in nogometna akademija se razprostirata na 30.000 kvadratnih metrih
Foto: http://media1.faz.net

Železarji v tem trenutku kar pokajo od samozavesti in so v hudem ritmu non-stop nastopanja. Za vrhunsko fizično pripravljeno ekipo vse skupaj ni prehuda težava in lahko zapišemo, da se v tem trenutku najbolje manifestira korist od “ubijalskih” treningov, ki so jim bili fantje skozi sezono podvrženi pod taktirko trenerja Glaviča. S kakšno ekipo se bodo Salzburžani pojavili na četrtkovi povratni tekmi Podmežaklo pravzaprav ni pomembno; filozofija trenerja Glaviča pravi – vsakogar se da premagati! Časa za slavje sicer ni, saj se bo pretežni del ekipe že danes na drugi polfinalni tekmi DP mladincev on 19. uri Podmežaklo udaril z večnimi tekmeci iz Tivolija.

GlavaGaber GLAVIČ, trener ekipe:
“Videli smo prav tako tekmo, kakršno sem napovedoval. Srečali sta se dve ekipi, ki gojita agresiven hokej. Moji fantje so se držali game-plana, zato smo zadevo uspešno zaključili. Ampak ne smemo se prepustiti zadovoljstvu, zadeva je opravljena šele na pol. Danes imam s fanti še tekmo U18, ampak treba bo najti tudi kak dan za relaksacijo. Imamo sicer temelje, da zadevo tudi v fizičnem smislu pripeljemo do uspešnega zaključka, a vseeno si je treba vzeti tudi kak dan na off.
Lahko bi se zgodilo, da bi Salzburg na tekmo Podmežaklo pripeljal še kakih 6-7 drugih hokejistov, kvalitetnih hokejistov, a me s samim sistemom ne morejo presenetiti. Nekaj težav bi gotovo lahko imeli, če bi se nam zoperstavili višji in težji nasprotniki, a za vsako tako težavo obstaja rešitev. Kako se bo razpletlo, pa bomo kmalu videli.” 

Tekst: Marko L.