Liga EBYSL, 4. tekma finala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
30. marec 2017
Gledalcev: 300

0 –  2

(0:1,0:0,0:1)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 Artner (Habernig) 3′
0:2 Bolterle (Habernig) 60′

Streli na gol: HD Jesenice    38 (12,11,15); Vienna Capitals   31 (16,11,4)
Kazni: HD Jesenice   4 (2,2,-); Vienna Capitals  14 (2,6,6)

Glavna sodnika: Milan Zrnič, Aleš Fajdiga
Linijska sodnika:
Matjaž Hribar, Gregor Režek

HD Jesenice: 
1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 9 Rajsar, 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 11 Brglez, 21 Korošec, 18 Pretnar, 7 Hadžić, 12 Glavič, 4 Ivančevič, 23 Sodja (23), 8 Urukalo, 14 Žbontar, 3 Zor, 20 Mravlje
Trener: Gaber GLAVIČ

Vienna Capitals: 31 Tschrepitsch (GK), 36 Zimmermann (GK), 2 Piff, 7 Maxa F., 9 Habernig, 14 Szabad, 16 Schlögl, 17 Steibl, 19 Müller, 20 Bolterle, 24 Pelz, 28 Rohm, 37 Schönwetter, 64 Artner, 77 Maxa A., 84 Wolf, 91 Zeiner, 96 Janisch, 98 Thalhammer
Trener: Christian Dolezal
Kaj zapisati po tekmi, v kateri “moraš” zmagati, ne uspe ti pa zadeti niti enega gola? Lahko edino pohvalimo domačo ekipo za prizadevnost in vero, da znajo in zmorejo. Sicer pa je tekma vzbujala slabe občutke že vse od samega začetka; na tribunah se je zbralo presenetljivo malo gledalcev, saj je bilo po vrhunski polfinalni predstavi domačih in tesnih rezultatih v finalu pričakovati bistveno več ljudi. Najbrž sta na slabši obisk vplivala tudi delovni dan in hkratna članska tekma v Italiji, a se s tem ne bi smeli obremenjevati. Domačim je “igrala” le zmaga, že začetek tekme pa je pokazal, da v dvorani vlada neka čudna energija. Domači so začeli medlo in po 135 sekundah igre že prejeli zadetek (0:1, Artner, 3. minuta). Nihče ni bil navdušen zaradi zgodnjega zaostanka, kake panike pa v tretji minuti tekme seveda tudi ni bilo čutiti. Pričakovati je bilo odločen lov domačih, do katerega pa ni prišlo. Vse preveč je bilo slabih in netočnih podaj in premalo nevarnih akcij. Železarjem borbenosti sicer ne gre očitati, a zdelo se je, da so gostje bližje drugemu zadetku, kakor domači izenačujočemu. Prav dosti v smislu igre ni spremenila niti izključitev gostujočega hokejista Rohma v 13. minuti (grobost); so pa gostje v nekaj primerih z zelo trdo igro dali domačim vedeti, da so Podmežaklo odločeni zmagati in osvojiti naslov. Z enako mero jim je poskušal vrniti Avsenek v začetku 19. minute, vendar sta sodnika njegovo akcijo označila kot prekršek (grobost). Dunajčani so tako zadnji dve minuti prve tretjien napadali z igralcem več, domača obramba pa je bila v tem delu nepremagljiva. Razmerje v strelih v prvih dvajsetih minutah – 12:16 za goste.

IMG_1859

Druga tretjina posebnih hokejskih užitkov ni ponudila. Po dobrih treh minutah igre je bil izključen Svetina (visoka palica), a požrtvovalna domača obrambna postavitev gostom ni dopustila novega veselja. Obe ekipi sta v nadaljevanju predvsem poskušali zapreti dostope do svojih vrat in bili v tem tudi uspešni. Moštvi sta sicer precej poskušali s streli, a je šlo za poizkuse iz neizdelanih situacij, tako da vratarja večinoma nista imela večjih težav pri krotenju strelov. Trideseta minuta je na strani gostov prinesla izključitev zaradi udarca s palico (Bolterle), igra z igralcem več domačih pa ni ponudila nobenih pravih priložnosti, kaj šele izenačenja. Novo priložnost za powerplay gol so domači zamudili med 34. in 36. minuto, ko je bil na klopi za kaznovane Piff (držanje). Da res ne gre za večer domače ekipe, je pokazala še tretja zaporedna priložnost ob igralcu več med 36. in 38. minuto – zaradi spotikanja je bil izključen Szabad – saj rdeči trudu navkljub skupaj niso spravili nobene zares nevarne situacije. Ob razmerju strelov 11:11 v drugem delu in minimalnem zaostanku železarjem upanje po dveh tretjinah še ni umrlo, ostalo pa je še dvajset minut borbe za preobrat in podaljšanje serije.

IMG_1862

Nič drugega kot napad, napad, napad … ni bilo pričakovati od železarjev v zadnjem delu. Nekoliko sramežljivo se je nekajkrat oglasila tudi tribuna, a je bilo vse skupaj daleč od pravega vzdušja in napetosti, ki sta rdečim tako lepo pomagali v polfinalu. Pride dan, ko ti pač ne gre, železarjem pa se je pripetil prav na eni od najpomembnejših tekem sezone. Rdeči so v dvobojih zamujali za korak, Dunajčani so pri prerivanjih ob ogradi prepogosto ven prihajali kot zmagovalci, podaje so letele za hrbet in podobno in hitro je bilo videti, da Jeseničanom igra ne steče. Želja je bila sicer nesporna, prizadevnost pa tudi, a je bilo za izvrstno organizirano ekipo Vienne tokrat to žal premalo.  V brezidejnosti so domači zapored zapravili nove tri prednosti igralca več, med 51. in 52. minuto pa so celo brezuspešno napadali ob prednosti dveh igralcev. a pojdimo po vrsti – v začetku 47. minute je pod pritiskom gostujoči branilec Steibl storil prekršek (spotikanje) in bil izključen. V anemični igri domačih je manjkalo pravih zaključkov in gostje so se ubranili. Sredi 50. minute je bil najprej zaradi novega spotikanja izključen F. Maxa, 49 sekund kasneje pa mu je na klop za kaznovane sledil še strelec do tedaj edinega zadetka Artner (udarec s palico). Ko domači najprej ob igri petih proti trem in nato še petih proti štirim znova niso našli poti do gostujoče mreže, je postalo dokončno jasno, da bo do preobrata prišlo zares težko. Upanje je vseeno obstajalo, saj le zadetek razlike ne pomeni dosti v najhitrejši moštveni igri na svetu, do konca pa je ostajalo še slabih osem minut. Železarji so jalovo napadali tudi v zadnjem delu. Ničesar ni spremenil niti time-out domačega stratega Glaviča  sredi predzadnje minute. Rdeči so poizkusili brez vratarja in z dodatnim napadalcem, razpletlo pa se je s še enim pakom v praznem domačem golu (Bolterle, 60. minuta, 0:2). Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 15:4 za Jesenice.

IMG_1882

Razočaranih obrazov je domača vrsta morala spremljati zaključno ceremonijo, iz rok predsednika domačega društva g. Rebolja pa so fantje po prejemu srebrnih medalj vseeno prejeli dolgotrajen aplavz s tribun. Prvim favoritom lige in najuspešnejši ekipi rednega dela tekmovanja je bilo ob koncu potrebno športno čestitati za osvojeni naslov. Rumeni so se seveda razveselili pokala – mimogrede: sama trofeja je pokazala menda tudi vodilnim iz domače panožne zveze, kakšni naj bi pokali bili – ob tihih zvokih tiste legendarne skladbe Queenov : We are the champions pa so lahko bučno slavili svoj dosežek. Kar pa se tiče Jeseničanov – ekipa, ki je v finalu nastopila le s tremi igralci brez mrežice proti ekipi, v kateri so – ravno obratno – mrežico imeli le trije, je s svojimi nastopi v sezoni dosegla fantasičen rezultat. Za vse veselje, ki ga je pričarala na obraze ljubiteljev jeseniškega hokeja, jim je potrebno reči preprosto le – hvala!

IMG_1871

Tekst in foto: Marko L.
Naslovna fotografija: Bojan Klavžar