Liga EBYSL, 2. tekma finala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
26. marec 2017
Gledalcev: 464

4 –  3

(1:1,1:1,2:1)

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 GLAVIČ (Tomaževič) 8′
1:1 Schlögl (Habernig) 13′
2:1 JEZOVŠEK (Glavič, Avsenek) 21′ PP1
2:2 Maxa F. (Szabad, Artner) 30′
3:2 AVSENEK (Jezovšek, Tomaževič) 51′ PP1
4:2 JEZOVŠEK 57′
4:3 Thalhammer (Habernih, Wolf) 57′

Streli na gol: HD Jesenice    26 (9,11,6); Vienna Capitals  35 (8,15,12)
Kazni: HD Jesenice   6 (-,4,2); Vienna Capitals  8 (4,-,4)

Glavna sodnika: Borut Lešnjak, Milan Zrnič
Linijska sodnika:
Matjaž Hribar, Nataša Pagon

HD Jesenice: 
1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek (C), 6 Stojan, 9 Rajsar, 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 11 Brglez, 21 Korošec, 18 Pretnar, 7 Hadžić, 16 Jezovšek, 12 Glavič, 4 Ivančevič, 23 Sodja, 8 Urukalo, 14 Žbontar
Trener: Gaber GLAVIČ

Vienna Capitals: 31 Tschrepitsch (GK), 36 Zimmermann (GK), 2 Piff, 3 Preiser, 7 Maxa F., 9 Habernig, 14 Szabad, 16 Schlögl, 17 Steibl, 19 Müller, 20 Bolterle, 24 Pelz, 27 Ranftl, 28 Rohm, 37 Schönwetter, 64 Artner, 77 Maxa A., 84 Wolf, 91 Zeiner, 96 Janisch, 98 Thalhammer
Trener: Christian Dolezal
Malenkosten poraz na prvi finalni tekmi na Dunaju (2:3), dostojno pariranje Capitalsom in sijajen obisk ter vzdušje na polfinalni tekmi proti Salzburgu – vse to je obetalo vroče zgodnje večerne ure na nedeljski drugi finalni tekmi v ligi EBYSL v hramu slovenskega hokeja – v dvorani Podmežaklo. Nekatere poudarjanje “hrama” menda moti, kakor je razbrati v komentarjih na spletu, ampak moči argumentov se pač ne da izogniti. Le-teh (argumentov torej), pa ima jeseniški hokej v iztekajoči se sezoni prav gotovo na voljo ogromno. Potrebno se je sicer omejiti na delo (in rezultate) v lastni organizaciji, a so tudi v okviru le-te zadnji dnevi ponudili veselja – kot že dolgo ne! 

Pripravljeni na borbo v vseh pogledih – HD Jesenice U20

Neprijeten in na nek način celo nepričakovan četrtkov poraz v odločilni finalni tekmi v kategoriji dečkov sta ob stran porinila petkov uspeh mladincev in sobotni kadetov, saj sta obe ekipi postali državni prvak v svoji konkurenci. Marsikdo od staršev je videl vse tekme in veseli dejstvo, da pri HD Jesenice postajamo prava pravcata skupnost. Lepo nedeljsko popoldne pa je verjetno marsikoga tudi zvabilo na kak spomladanski izlet. Pred tekmo sem spodaj podpisani pred dvorano opazoval prihajajoče gledalce, jim pojasnjeval, da za dogodek ni potrebno kupiti vstopnice in jih usmerjal na tribuno, kar priča o tem, da si je tekmo prišlo ogledati tudi precej ljudi, ki sicer niso videli še nobene od mladinskih tekem. Samo finale lige EBYSL pa jih je vseeno privabilo Podmežaklo. Lepo polno parkirišče je dalo slutiti, da severna tribuna ne bo prazna. In tudi res ni bila, čeprav je gledalcev vseeno bilo manj, kot na polfinalu proti Red Bullsom … Pa saj bo še priložnost, ekipi se bosta čez par dni spet srečali na Jesenicah.

Branilec Gašper KOROŠEC je v zadnjih tednih v izvrstni formi
Branilec Gašper KOROŠEC je v zadnjih tednih v izvrstni formi

Trd boj za vsak centimeter ledu

Nobenih naključij nista dopustila trenerja obeh ekip. Očitno sta dobro preučila igro nasprotnikov, saj sta obe moštvi v prvih minutah tekme le stežka razvijali svoje akcije. Na obeh straneh je bilo videti veliko želje in dosti drsanja, a je bilo lepega hokeja videti malo. Za tako pomembno srečanje je to tudi razumljivo, nobena od ekip si ni želela storiti kake napake. Nekoliko zaspano severno tribuno, na kateri je bilo tudi nekaj navijačev gostujoče ekipe, je prebudil vodilni gol rdečih ob koncu osme minute – po značilni akciji Tomaževiča (podajalec) je pak v mrežo za domače vodstvo spravil Gašper GLAVIČ (1:0). Gostov iz avstrijske prestolnice gol ni zmedel, še naprej so igrali svojo igro; trdo, agresivno in zoprno za nasprotno ekipo. Ko so Capitalsi v 12. minuti preko Schlögla izenačili na 1:1, je bilo videti, koliko navijačev imajo na tribuni, še naprej pa je sicer prevladovalo bolj komorno vzdušje. Dosti niso pomagali niti poizkusi uradnega napovedovalca, da bi domače navijače – le-ti so bili seveda v veliki večini – spodbudil k navijanju, nekaj poizkusov skandiranja pa je hitro zamrlo. Dunajčani so si v petnajsti minuti prislužili prvo kazen; zaradi udarca s palico je na klop za kaznovane moral Müller. Železarji so hitro postavili napadalno formacijo, a so se gostje uspešno branili, tako da je rezultat ostal neodločen do povratka kaznovanega nazaj na led. Spet so si Capitalsi kazen prislužili pičli dve sekundi pred iztekom prve tretjine (Bolterle, oviranje), a je bilo časa za nov gol Jesenic premalo. Razmerje strelov v prvi tretjini – 9:8 za Jesenice.

Dva gola in podaja - Žan JEZOVŠEK
Dva gola in podaja – Žan JEZOVŠEK

Dunajčani dvignili nivo 

Železarji so na najlepši možni način odprli drugo tretjino – z zadetkom. Kaznovani gostujoči hokejist je namreč v drugi tretjini na klopi za kaznovane prebil le 25 sekund igre, saj so Jeseničani z golom Žana JEZOVŠKA povedli ob igri petih proti štirim (2:1, 21. minuta, podaji Glavič in Avsenek). Rumeni so v prihajajočih minutah močno pritisnili proti domačim vratom, kjer pa je kraljeval Žiga KOGOVŠEK. Domači so s požrtvovalnostjo – prednjačil je kapetan Sodja – prestregli marsikateri pak še preden je priletel do vratarja, na drugi strani pa tudi sami nekajkrat izvedli nevarne napade. Dunajčani so po daljšem pritisku proti domačim vratom izenačili v 30. minuti (2:2, F. Maxa) in znova sta bili ekipi “na začetku”. Zaradi grobosti je v 34. minuti na kazensko klop moral domači napadalec Glavič, čeprav se je po prerivanju pred domačimi vrati že zazdelo, da bo izključen njegov “sparing partner”. Tudi ob tokratnem branjenju je nekaj potencialno nevarnih pakov s telesom prestregel Sodja in si prislužil večkratni aplavz s tribune, znova pa je gostujoče hokejiste v obup spravljal tudi Kogovšek. Ostalo je pri 2:2, pritisk Dunajčanov pa tudi v nadaljevanju ni in ni popustil. Železarji so k sreči brez prejetega zadetka vzdržali tudi v zadnjih petih minutah druge tretjine, po nekaj “frckah” proti gostujočemu vratarju pa razmerje strelov v tem delu niti ni izgledalo tako grozno slabo – 11:15 za Vienno.

Kapetan Jaka SODJA je navduševal z borbenostjo

Železarji imajo svoja orožja

Pred zadnjo tretjino torej še ni bilo nič odločenega. Zaradi nabijanja na ogrado je že v 42. minuti na prostor za kaznovane moral Dunajčan Pelz. Železarji so poskušali z napadalno formacijo ogroziti gol Capitalsov, gostje pa so preprečevali poskuse domačih  v prihajajočih dveh minutah. Od 44. do 50. minute sta bili ekipi v sami igri precej enakovredni, nekaj nevarnejši pa so bili vseeno gostje v svojih poizkusih. Do prelomnice je prišlo v 50. minuti, ko je bil pri Vienni izključen Szabad; eden najnevarnejših gostujočih napadalcev je moral na prisilni počitek zaradi nepravilnega oviranja. Minuta in 45 sekund je bilo potrebnih, da so domači končno “odprli” dunajsko obrambo, za še tretje jeseniško vodstvo na tekmi pa je po podajah Jezovška in Tomaževiča poskrbel Rok AVSENEK (3:2, 51. minuta, PP1). Pritisk rumenih se je po novem zaostanku spet intenziviral, a je čudesa v domačih vratih nekajkrat izvedel Kogovšek. Ko je v 57. minuti po samostojnem prodoru skozi gostujočo obrambo švignil in zadel še enkrat Žan JEZOVŠEK, se je že zazdelo, da bo tekma odločena v prid domačih (4:2). Po prekinitvi slabe pol minute kasneje, si je trideset sekund odmora zaželel gostujoči strateg. Gostje so svojega vratarja nadomestili z dodatnim napadalcem, tvegana poteza pa se jim je hitro obrestovala, saj so gol dosegli le šest sekund kasneje (4:3, 57. minuta, Thalhammer). Znova se je pred gol Dunajčanov vrnil vratar, do konca rednega dela tekme pa je ostalo še dobre tri minute igralnega časa. Železarji so se bili prisiljeni braniti, gostom pa kaka posebno nevarna akcija vseeno ni uspela, saj so rdeči zaprli vse dostope do vrat Kogovška. Dvainštirideset sekund pred koncem je gostujoči čuvaj mreže znova zapustil svoje delovno mesto, Capitalsi pa so znova poskušali zadeti z dodatnim napadalcem. Tri desetinke sekunde pred koncem je po zmedi pred domačimi vrati vratar železarjev pokril pak, sodnika pa sta po intervenciji gostujoče klopi zahtevala, da časomerilec uro vrne nazaj za cele tri sekunde. Rdečih to ni zmedlo, saj gostom v preostalem času preprosto niso dopustili kontrole nad pakom, s tem pa je po Savi splavala tudi potencialna nevarnost. Na veliko navdušenje dobrih štiristotih gledalcev, ki so držali pesti za domače – v zadnji tretjini so se zbudili in ustvarili pravo navijaško vzdušje – se je tekma tako končala z minimalno zmago Jesenic. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 6:12 v korist Vienne. Rezultat v finalnem boju na tri zmage je tako 1:1, moštvi pa se bosta znova srečali v torek na Dunaju. Morebitna zmaga v avstrijski prestolnici pa bi železarjem omogočila igrati za naslov na četrti tekmi v četrtek Podmežaklo. Takrat pa bi si fantje zaslužili še množičnejšo podporo občinstva, še glasnejše navijanje in … novo veliko zmago! 

Rok AVSENEK je dosegel tretji zadetek za Jesenice
Rok AVSENEK je dosegel tretji zadetek za Jesenice

Ko pa smo že ravno pri gostovanju na Dunaju – od tam imamo Slovenci že dolgo eno odlično izkušnjo/zmago. Pa jo – za osvežitev našega literarnega znanja delček v tem sestavku uporabimo tudi mi:

Zakaj ne? Slišal sem,” pravi Krpan, “da vsi ljudje vse vedo; na vsem svetu se pa vse dobi; pa bi se ne dobil tudi junak nad Brdavsa? Kakor sem uboren človek, ali tako peklensko ga bom premikastil, da se mu nikdar več ne bodo vrnile hudobne želje, po Dunaju razsajati; če Bog dá, da je res!

Žiga KOGOVŠEK - The Wall
Žiga KOGOVŠEK – The Wall

Več fotografij najdete na Facebooku: KLIK

Tekst: Marko L.
Foto: Domen Jančič