Liga EBYSL
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
9. oktober 2016
Gledalcev: 50

HD Jesenice – Fehervar AV19

1 – 2 (OT)

(0:0,1:1,0:0 – 0:1)

Gibanje rezultata:
1:0 SVETINA E. (Seršen) 23′
1:1 Nagy (Kiss, Antal) 40′

Streli na gol: HD Jesenice   17 (4,6,7,-); Fehervar AV19  32 (13,12,6,1)
Kazni: HD Jesenice   4 (-,2,2); Fehervar    10 (2,4,4)

Sodnik: Luka Kamšek
Linijska sodnika: Grega Markizeti, Matej Arlič

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 2 Tomaževič, 12 Glavič, 6 Stojan, 21 Korošec, 24 Šturm, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 13 Crnović, 14 Žbontar, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 4 Ivančevič, 16 Brus, 20 Mašič, 7 Hadžić, 11 Brglez,
Trener: Gaber GLAVIČ

Fehervar AV19 74 Szele (GK), 50 Bors, 70 Sandor, 90 Erdely, 89 Nagy, 61 Peter, 81 Kiss, 2 Antal, 20 Vas, 36 Rokaly, 13 Pracser, 79 Buzas, 76 Szabo (C), 91 Baranyai, 68 Csaczar, 98 Gyurgyev, 17 Rajz, 75 Fürst, 84 Negyesi
Trener: Clint Thornton
 

Kar nekaj vprašanj je pustila igra naših fantov po porazu proti Salzburgu v sobotnem popoldnevu. Trener Gaber GLAVIČ je imel za obračun z Madžari ponovno na voljo tudi igralca članske ekipe Glaviča in Tomaževiča. Nekaj neprijetnih posledic na samozavesti fantov je tekma s Salzburgom gotovo pustila. Trener je v želji po spremembah opravil tudi nekaj dodatnih rošad znotraj ekipe, ki je  v tekmo proti Fehervaru brez dvoma vstopila z željo po novi zmagi.

img_7206

Pod pritiskom 

Gostje so bili nevarni za gol domačega vratarja že v prvih sekundah srečanja. Obramba železarjev je delovala zbegano, prav dosti v pomoč pa ji v prvih sekundah dvoboja niso bili niti napadalci. K sreči je mreža ostala nedotaknjena. Gostje so tudi v naslednjih menjavah ohranili pritisk proti domačemu golu, Žiga KOGOVŠEK pa je že v uvodnih minutah zbral nekaj lepih obramb. Domači so redko prihajali v napadalno tretjino, pa tudi takrat svoje akcije praviloma zaključevali brez nevarnega strela proti madžarskim vratom. Prvič so v okvir vrat gostujočega vratarja domači ustrelili šele – reci in piši- sredi štirinajste minute tekme. Na drugi strani je domače še naprej v igri držal Kogovšek, resnici na ljubo pa so s precejšnjo mero požrtvovalnosti sodelovali tudi ostali fantje. Domačim branilcem je v 17. minuti za hrbet ušel eden od gostujočih napadalcev, izvrstno pa mu je “smrtno” priložnost ubranil Kogovšek. V 19. minuti je kakih 50 gledalcev videlo prvo izključitev – zaradi udarca s palico je moral na prostor za kaznovane Erdely. Razglašenim železarjem ni uspelo česa nevarnejšega spraviti skupaj niti v powerplayu, ki ga je za drugo tretjino ostalo še 46 sekund. Razmerje v strelih v prvih dvajsetih minutah – 4:13 v korist gostov.

img_7236

Obdržali stik z agresivnimi gosti

Preostali del kazni so Madžari v začetku druge tretjine brez večjih težav ubranili. Niso pa svoje mreže več uspeli obdržati nedotaknjene po akciji Seršena v 23. minuti tekme, ki jo je z vodilnim golom zaključil Erik SVETINA. Morda bi kdo rekel, da je bilo vodstvo nezasluženo, a temu prav gotov ni bilo tako. Vzdržati pritisk agresivnih igralcev Fehervarja, ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno in ob tem še povesti – tudi to je treba znati. Zaradi naleta s palico je bil v 27. minuti izključen gostujoči hokejist Sandor. Gostje so ob igralcu manj dvakrat ali trikrat domačim kradli sekunde v jeseniški obrambni tretjini. Ko sta ekipi spet zaigrali številčno izenačeni, je gostujoči vratar čudežno ujel strel Urukala od blizu v 30. minuti, v nasprotnem napadu gostov pa je prav imenovani napravil prvi jeseniški prekršek za izključitev (zadrževanje s palico). Železarji so se borbeno izvlekli iz neprijetne situacije z igralcem manj. Tudi gostom se je primerila izključitev zaradi zadrževanja s palico v  36. minuti (Baranyai), a to ni bil večer powerplay golov – ostalo je pri minimalnem vodstvu domačih. Česar ni uspelo ekipama ob številčni prednosti, je uspelo igralcem Fehervarja ob igri petih proti petim 46 sekund pred koncem druge tretjine – z zadetkom Nagy-ja so izenačili. Prav ob pisku sirene, ki je označevala konec tega dela igre, je glavni sodnik izključil zaradi naleta s palico gostujočega napadalca Kiss-a. Ekipi sta bili po štiridesetih minutah igre torej rezultatsko izenačeni na ena. Domači so v drugem delu v okvir vrat gostov sprožili šest strelov, gostje pa proti Kogovšku dvanajst.

img_7243

Brez golov

Zadnja tretjina je ponudila nekaj bolj enakovredno sliko dogajanj na ledeni ploskvi. Domači so jo začeli s številčno prednostjo, ki pa ni prinesla novega vodilnega gola. Devet sekund pred iztekom kazni izključenemu Madžaru, si je novo jeseniško prislužil tudi Urukalo (oviranje), tako da je nekaj kasneje sledil še powerplay gostov. Tudi ta k sreči ni bil uspešen, domača obramba pa je imela obilo dela z nevarnimi gosti. Bolj se je tekma bližala petdeseti minuti, bolj je bila vidna previdnost v igri obeh ekip, saj nobena s kakim nepotrebnim tveganjem nasprotnikom ni želala dopustiti morebitnega vodstva. Zadnje minute so tako minile v trdem pokrivanju srednje tretjine. V 51. minuti je ob blokadi gostujočega strela pak neprijetno zadel domačega kapetana Sodjo, krik bolečine pa je preparal gledališko vzdušje v dvorani Podmežaklo. K sreči je bilo z domačim napadalcem vse v redu, tako da je kasneje lahko nadaljeval z igranjem. Izvrstna priložnost se je železarjem ponudila v 57. minuti, ko je bil zaradi udarca s kolenom pri gostih izključen napadalec iz Srbije Gyurgyev. Domači so poskušali splesti matno mrežo okrog gostujočega gola, ki pa so ga Madžari uspešno ubranili. Zadnja minuta in pol sta minili predvsem v kontroliranju nasprotnikov, saj bi gol v zaključku tekme zares pomenil šok za borbeno domačo četo. V tretji tretjini so domači sprožili sedem, gostje pa šest strelov v okvir vrat nasprotnega vratarja.

img_7194

Hiter konec v podaljšku

Največ pet minut trajajoči podaljšek ob igri treh proti trem se je na domačo žalost in veliko veselje gostov končal že po vsega sedmih sekundah. Po dobljenem sodniškem metu se je mimo domače obrambe izmuznil Rokaly in s strelom po tleh premagal Kogovška. Gostje so tako zasluženo osvojili dodatno točko. Domači četi pa je brez dvoma potrebno čestitati za prikazano borbo. Ni ravno lahko do izteka igralnega časa obdržati neodločen rezultat proti ekipi, ki te pritiska ves čas tekme. Ob tem pa so železarji imeli tudi kako lepo priložnost za dosego zmagovitega zadetka, a se tokrat pač ni izšlo.
Tekst in foto: Marko L.