Liga EBYSL, 3. tekma četrtfinala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
9. marec 2017
Gledalcev: 150

10 –  3

(3:0,2:2,5:1)

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 IVANČEVIČ (Avsenek) 3′
2:0 TOMAŽEVIČ (Glavič, Jezovšek) 8′
3:0 ŠTURM (Avsenek) 12′
3:1 Janas (Košnar, Oščadal) 23′
4:1 GLAVIČ (Avsenek) 32′
4:2 Košnar 38′ PP1
5:2 SVETINA (Seršen, Šturm) 38′
6:2 GLAVIČ (Tomaževič, Jezovšek) 41′
7:2 SVETINA (Šturm, Seršen) 49′
8:2 BRGLEZ (Rajsar, Sodja) 54′
8:3 Fruhwirt (Oščadal, Janas) 55′
9:3 SODJA (Tomaževič, Jezovšek) 57′
10:3 GLAVIČ (Jezovšek, Stojan) 60 PP1

Streli na gol: HD Jesenice  51 (18,14,19), Orli Znojmo   38 (8,19,11)
Kazni: HD Jesenice   6 (2,2,2), Orli Znojmo   (-,4,34)

Glavna sodnika: Milan Zrnič, Tilen Pahor
Linijska sodnika:
Matej Arlič, Blaž Javornik

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek (A), 6 Stojan, 9 Rajsar, 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 11 Brglez, 21 Korošec, 18 Pretnar, 7 Hadžić, 14 Žbontar, 16 Jezovšek, 12 Glavič, 4 Ivančevič, 23 Sodja (C), 8 Urukalo (A)
Trener: Gaber GLAVIČ

Orli Znojmo: 46 Gerža, 92 Slavik, 6 Pucher (A), 26 Kruckovič (A), 44 Kuntoš, 55 Brabec, 71 Hruby, 78 Peři, 3 Janás, 8 Štromko, 15 Bulin J., 17 Oščadal, 20 Bulin P., 21 Jambor, 16 Fruvirt, 88 Košnar, 91 Niederhafner, 98 Ružička, 22 Konečny, 83 Fruhwirt (C)
Trener: Miroslav Vybiral
Ena zmaga v “vaterpolski” tekmi Podmežaklo in en prepričljiv poraz na gostovanju, sta bila izkupička železarjev po uvodnih četrtfinalnih tekmah v ligi EBYSL. Nobena od tekem tudi ni ponudila prepričljive predstave o tem, katera od ekip je dejansko močnejša. Jeseničani so tekmovanje v rednem delu lige sklenili točkovno precej uspešneje od Orlov, a pri hokejistih iz dežele dobrega vojaka Švejka je seveda vedno potrebno upoštevati ugled, tradicijo in uspehe znamenite hokejske šole. Trener domačih Gaber GLAVIČ je bil v kratkem pogovoru pred tekmo še negotov o odločenosti/neprepričanosti v svoji ekipi; res pa je tudi, da sva pogovor opravila še pred njegovim uvodnim nagovorom svojim fantom …

Čehi 2

Vse po najlepših željah

 27. april 2000
Žiga Kogovšek – čaral pred svojim golom

Stanje v glavah fantov je bilo očitno dovolj napaljeno, kakor radi rečemo v žargonu, da je ekipa odločno krenila v prvih minutah. Prav dosti se ekipi “otipavali” nista, saj sta se na minulih tekmah že dodobra spoznali. Za uvodno navdušenje – tokrat kakih 150 gledalcev – sta sredi tretje minute tekme poskrbela povratnik v ekipo po bolezni in strelec prvega gola Tim IVANČEVIČ ter podajalec Avsenek (1:0). Po nekaj dodatnih izmenjavah peterk v obeh ekipah, je četa železarjev znova udarila v osmi minuti, tokrat s kombinacijo prvega napada – za 2:0 je zadel Blaž TOMAŽEVIČ, med podajalce pa sta se vpisala Glavič in Jezovšek. Gostom je v 10. minuti uspel šolski primer protinapada, ki pa je imel “lepotno napako” po imenu Žiga KOGOVŠEK. Jeseniški vratar je namreč gostom “odnesel smrtno priložnost” v trenutkih, ko Čehi niti sami niso zmogli dojeti, da pak ni končal v domači mreži. Kazen za Orle je prišla ekspresno, saj so ob vstopu v 12. minuto Jeseničani zabili še tretjič na tekmi; po podaji Avseneka je zadel Jaka ŠTURM (3:0). Gostujoči trener je po tretjem paku v mreži Orlov vzel 30-sekundni odmor in poskušal svojo ekipo nekoliko zbrati. V svojem početju je bil očitno uspešen vsaj v toliko, da gostje v nadaljevanju tretjine več niso prejeli zadetka. Med 14. in 16. minuto, ko je bil pri domačih zaradi spodnašanja izključen Crnović, so Orli tudi poskušali resneje pritisniti, vendar je domača obramba delovala zanesljivo in celo ob igralcu manj nekajkrat pak pripeljala v nasprotnikovo tretjino. Prvih dvajset minut se je tako končalo z zanesljivim vodstvom domačih ter ob razmerju strelov v okvir vrat 18:8 (v korist Jesenic). 

Trpeli v drugem delu

Rok Avsenek, 3 podaje na tekmi

Hitro so pokazali Čehi v drugi tretjini, da na Jesenice niso pripotovali z vnaprej izobešeno belo zastavo. Z golom Janasa so v 23. minuti znižali svoj zaostanek na 3:1. Tudi v nadaljevanju so močno pritiskali proti jeseniškim vratom, ki jih je še naprej izjemno branil Kogovšek. Pošteno je potrebno povedati, da so nekajkrat domači obilno koketirali tudi z boginjo sreče Fortuno. Trener Glavič je imel v tistih minutah kar precej povedati svojim fantom, ki so na trenutke delovali kot razbita vojska. Stežka so prihajali ven iz svoje tretjine ter hitro izgubljali posest nad pakom, gostje pa so bili ves čas zelo nevarni. Za najbolj nevarne situacije je nekajkrat spet z izjemnimi reakcijami poskrbel Kogovšek. Vse skupaj je s svojo borbenostjo dokončno presekal Avsenek, ki je gostujočega branilca v češki obrambni tretjini prisilil k napaki, le.ta pa se je končala z bliskovitim strelom Gašperja GLAVIČa ob bližnji vratnici za 4:1. Rdeči so tako na najboljši možni način odgovorili na pritisk Znojma in v nadaljevanju vseeno vzpostavili ravnovesje. Spet so se stvari nekoliko zakomplicirale v 37. minuti, ko je bil zaradi oviranja izključen Urukalo, gostje pa so po minuti in desetih sekundah igre z igralcem več z golom Košnarja znižali na 4:2. Hitro in na najprimernejši način so v nadaljevanju odgovorili železarji – 37 sekund kasneje je po podajah Seršena in Šturma zadel Erik SVETINA (5:2, 38. minuta). Prava razburjenja so sledila tik pred koncem in ob koncu druge tretjine; Čehi so si 19 sekund pred drugim piskom sirene najprej prislužili kazen zaradi spotikanja (J. Bulin). Sledila je še moštvena kazen zaradi zavlačevanja igre, na kazenski klopi pa se je soigralcu pridružil Kuntoš. Igro petih proti trem so do odmora gostje vzdržali, že po pisku sirene pa je Janas najprej od zadaj v hrbet naletel v Jezovška. Po prerivanju si je poleg imenovanega disciplinsko kazen prislužil še Oščadal, v nešportnem obnašanju pa je prednjačil tudi Kuntoš, ki je medtem zapustil kazensko klop; tudi on si je prislužil 10 kazenskih minut hlajenja svojih živcev. Razmerje strelov v drugi tretjini – 14:19 v korist gostov.

Petarda v mreži Čehov

U18 Gašper Glavič 29.04.1997
Gašper Glavič – strelec treh zadetkov

Gostje so v zadnjo tretjino vstopili tako kar s petimi igralci na klopi za kaznovane. Železarji so ponujeno priložnost s pridom izkoristili in ob igri petih proti trem po 47 sekundah nadaljevanja povedli s 6:2 – po podajah Tomaževiča in Jezovška je drugič na tekmi zadel GLAVIČ. Drugo dvominutno kazen so gostje nato do konca uspešno ubranili, s tekmo pa so seveda še skorajda deset minut morali nadaljevati brez treh disciplinsko izključenih s konca druge tretjine. Ob krajši rezervni klopi je postajalo očitno, da tudi preostalim počasi pojenjuje sapa, tako da so na ledeni ploskvi gospodarili fantje v rdečih dresih. Ob koncu 46. minute je bil zaradi spotikanja izključen gostujoči hokejist Brabec. Domači so v gostujočo obrambno tretjino postavili napadalno formacijo in poskušali s streli, ki pa niso bili dovolj natančni. So pa železarji goste toliko utrudili, da so jim gol zabili 16 sekund po tistem, ko so se domačim spet zoperstavili v polni postavi; za 7:2 je tako v začetku 49. minute s svojim drugim golom na tekmi poskrbel SVETINA, med podajalce pa sta se znova vpisala Šturm in Seršen. Gostujoči trener je v tistih trenutkih zamenjal svoja vratarja, a najbrž bolj iz želje izogniti se katastrofi, kakor pa z menjavo svojo ekipo spodbuditi k resnejšemu lovu za Jeseničani. Nekoliko so v prvih minutah k opravljanju naloge novemu gostujočemu vratarju pomagali z izključitvijo tudi Jeseničani (50. minuta, Pretnar, oviranje). Vseeno je po golu Nika BRGLEZa (8:2, podaji Rajsar in Sodja) moral po pak v mrežo na prelomu 53. in 54. minute. Slabi dve minuti kasneje so gostje preko kapetana Fruhwirta zadeli tretjič na tekmi (8:3, 55. minuta). Še dva zadetka je do konca videla zadovoljna jeseniška publika, kakemu navijanju pa ob nespornem uspehu ekipe dvorana vseeno ni bila priča. Devetič na tekmi so železarji zadeli na prelomu 56. in 57. minute, ko je po podajah Tomaževiča in Jezovška zadel kapetan Jaka SODJA (9:3). Štirideset sekund pred zadnjim piskom sirene na tekmi, si je kazen zaradi grobosti prislužil igralec Znojma Košnar, domači pa so s tretjim golom GLAVIČa na tekmi osem sekund kasneje zabili še svoj deseti zadetek (10:3, podajalca Jezovšek in Stojan). Razmerje strelov v zadnji tretjini – 19:11 za Jesenice.

Ekipi sta si športno segli v roke po končani seriji. Z lepo gesto so se zmagovalcem poklonili tudi v strokovnem štabu Orlov, saj so prav vsi do zadnjega prikorakali na led in železarjem stisnili roke ter boljši ekipi zaželeli čim več uspeha v nadaljevanju tekmovanja. Železarji so s prebojem v polfinale najkvalitetnejšega regijskega U20 tekmovanja nadgradili prvo mesto v svoji skupini lige EBYSL. V polfinalu se bodo zoperstavili sloviti akademiji Red Bull iz Salzburga, s katero so na edini letošnji tekmi v začetku sezone sicer izgubili. Poznavajoč razmišljanje trenerja Glaviča, se ekipa renomiranim nasprotnikom prav gotovo ne bo  predala brez boja. Morebitno napredovanje v finale lige EBYSL bi bilo zagotovo dosežek, ki ga pred samo sezono ni napovedoval praktično nihče. Že do sedaj opravljeno delo pa dokazuje, da se Podmežaklo v mlajših kategorijah dela dobro. Kaj dobro – odlično! Škoda je edino le, ker zanimive tekme ne privabijo interesa širše šporne javnosti v mestu. Koga od ljudi, ki so na kak način povezani s panogo v kraju, stisnjenem med Mežaklo in Karavanke, pa bi upravičeno bilo pričakovati na tekmah neposredne bodočnosti jeseniškega hokeja, pa na tem mestu najbrž sploh nima več smisla pisati …

Pokal

Tekst& foto: Marko L.